Автор Тема: Вработување  (Прочитано 568258 пати)

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 88
Одг: Вработување
« Одговори #1335 на: 17 Мај 2014, 22:47:57 pm »
Додека постојат договори помеѓу ДРЖАВАТА и било која СТРАНСКА или пак ДОМАШМА фирма нема леб то таквите фирми...но нажалост само за обичниот работник, остатокот ке цица и понатаму шефовоте газо лижачите...

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8645
  • Пичлеме
« Одговори #1336 на: 17 Мај 2014, 22:58:56 pm »
Најголемата трагедија е тоа што власта им гради фабрики на гигантите светски. Тоа е трагедијата. Од наш буџет, од даноците што ги плаќа обичното челаде, од рмбачите се собрани тие пари и се расфрлаат наоколу, за на крајот некој да се курчи дека донел инвестиции странски, дека вработил толку и толку закрепостени селани.
Од наш буџет се исплаќаат плати, од наш буџет се прават фирми странски.
За нив даноците се ниски. За нив се платени комунали...
Целата таа шарада заради чукање в гради на митинзи. Ние ова, ние она...
За во еден момент да дојди до колапс. Ние ќе го јадиме, а тие (се знае кој) ќе си ја стават капата на страна и ќе одјаваат кон зајдисонцето.
Ти ебам државата моронска. Ти ебам народо затуцан...

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
« Одговори #1337 на: 17 Мај 2014, 23:10:43 pm »
@Ipkisija Meskosa да не гледаме премногу негативно, али сепак вистината е таа..
Баш во ти неколку фирми (странски)  имаат најдено егзистенција лујге кои стварно им ТРЕБА таа работа ЛЕСНА но за малку пари
од социални случаи повикани од заводот за вработуванње и така натаму..али сепак гледано од друга страна на Македонскиот работник не му треба работа во три смени за плата од  11.500 денари...

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #1338 на: 17 Мај 2014, 23:15:11 pm »
Не треба да биде чист или прљав. Треба да биде доблесен и да има човечки пристап кон вработените. Ги ангажира за голем празник, ред е да им надокнади за времето што нема да го поминат со своите најблиски. Поготово ако им ветил - а им ветил.

Работата за празник и во Недела е посебна категорија и е регулирана со закон. Не секаде може да се избегне но должност е да биде исплатен. Ова е закон кој не може да биде „блокиран“ со директен договор помеѓу вработениот и работодавачот. Поголема исплата доколку е поголема од законската обврска треба да биде поткрепена во формална рамка. Дури и соопштение на огласна табла или електронска пошта е доволно за да стане дел од категорија „облигациони односи“.

Вработените не би требало да ги потпишуваат отказните решенија. Јас не видов ниеден синдикат да им пристапи и да им помогне па дури и да немаат сопствен синдикат оние од ССМ веќе треба одамна да бидат на терен и да не дозволат неказнето да поминуваат работодавачите да отпуштаат вработени заради штрајк.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1339 на: 17 Мај 2014, 23:17:02 pm »
Јас работам во домашна компанија, работев и за велигден и сепак не ми исплатија како и секој државен празник! Сите се капиталисти свестете се веќе еднашка дека Тито умре пред 30 години.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8645
  • Пичлеме
« Одговори #1340 на: 17 Мај 2014, 23:18:16 pm »
@Ipkisija Meskosa да не гледаме премногу негативно, али сепак вистината е таа..
Баш во ти неколку фирми (странски)  имаат најдено егзистенција лујге кои стварно им ТРЕБА таа работа ЛЕСНА но за малку пари
од социални случаи повикани од заводот за вработуванње и така натаму..али сепак гледано од друга страна на Македонскиот работник не му треба работа во три смени за плата од  11.500 денари...
Јас ќе завршам со заклучокот дека нема достојни ебачи. Турците не успеаа во 5 века. МАКЕДОНСКИОТ НАРОД Е НЕНАДЈЕБЛИВ!

Присутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #1341 на: 17 Мај 2014, 23:21:54 pm »
Јас работам во домашна компанија, работев и за велигден и сепак не ми исплатија како и секој државен празник! Сите се капиталисти свестете се веќе еднашка дека Тито умре пред 30 години.

И не го евидентирате тоа во систем за евиденција на работно време ?

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43651
  • Il Moderatore
« Одговори #1342 на: 17 Мај 2014, 23:23:39 pm »
Тито умре пред 30 години, а законите и понатаму не се почитуваат...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1343 на: 17 Мај 2014, 23:27:27 pm »

И не го евидентирате тоа во систем за евиденција на работно време ?
па што ако го евидентира во системот, прави пресметка за пред законот и после ги сторнира ;)
едит: Симо колку што има закони има и дупло повеќе дупки во законот.

Отсутен Suzuka

• Јуниор
  • **
« Одговори #1344 на: 17 Мај 2014, 23:30:17 pm »
Без разлика да не бидам off topic али најмногу ми е жал за меиумите што информираат негативно (неточно) од реалната ситуација..
И јас работам во приватна фирма и имам искусено баш се кога станува збор од незаконие.. директни контакти со инспекторски служби (инспектори веќе предходно најавени) дека доајѓаат во фирмите и така натаму..во секој случај МЕДИУМОТ е најсилен гласноговорник и права перачка машина..

А јас што неможам да го смирам моторот на колава тоа е друго..сега засега ни владата неможе да ми помогне  ;D освен reklama5/pazar3 итн.
субвенции? по на секој 10 вртеж +?

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6602

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #1346 на: 18 Мај 2014, 16:58:15 pm »
Баш еден колега кажуваше за Швицарска, со бугарски пасош работа во конзервна индустрија плата 3500 CHF од кој треба да си платиш осигурање 900 и 350 сместување во интернат. 

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1347 на: 18 Мај 2014, 17:02:37 pm »
Решено животно прашање со чистење канализации.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1348 на: 18 Мај 2014, 17:39:05 pm »
Работата за празник и во Недела е посебна категорија и е регулирана со закон.

Хм... во фирмата каде што работев порано („Оне“) за викенди и празници се исплаќаше најнормална дневница. Пари екстра се даваа само за прекувремена работа. Иначе, ако имаш според договор 40 часа неделно, парите се тие, без оглед кога ќе ги изработиш тие 40 саати. Дали во понеделник меѓу 9 и 17 или во сабота меѓу полноќ и 8 сабајле - сеедно - тие се парите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1349 на: 18 Мај 2014, 17:58:11 pm »
Ти исплатиле прекувремено некогаш? Неизбежно е да има техничко лице барем 1-2 часа прекувремено во месецот, во најмала можна (и замислива) рака.