Автор Тема: Вработување  (Прочитано 781618 пати)

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6984
Одг: Вработување
« Одговори #405 на: 02 Септември 2013, 14:06:45 pm »
Проблемот јас и тоа како го лоцирам и во луѓето кои го оставиле тоа наследство. Јас сметам дека наредната генерација потфрли затоа што тој менталитет и таа култура се наследени заедно со фабриките, ама и задолжувањето.

Друга работа - оние цифри задолженост кон ММФ и други крвопијци, и на СФРЈ и на Македонија, не се ни почеток на разврската. Од каде да знаеме ние какви се игри се играле тогаш? Оние кои финансирале, гарант имаат бољи играчи обучено за денешното време, него нас. Кога на тоа ќе се придодадат инфлации, промена на системи, па ова е наше-другото ваше помеѓу екс Ју државите, и ред други работи - можам да дојдам само до заклучок дека г`зот ни е под кирија, и ќе ни биде уште многу време. Со тоа си иде тапкањето во место, ебавањето кој како ќе стигне, плус лошо раководство кое неможе да се справи со тоа, заглавува се подлабоко, а не е кадарно да обучи идна генерација лидери.

Butterfly effect.

Убаво кажа Банза - не така сјајно, споредено со Словенија пред неколку години, не со Монако или Македонија.

А инфраструктурата на една држава е крвотокот. Не да е важно..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #406 на: 02 Септември 2013, 14:19:49 pm »
Во Словенија се е на неколку нивоа над нашето. Једино социјалниот живот кај нас е подобар :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #407 на: 02 Септември 2013, 14:21:11 pm »
Социјалниот живот е подобар пошто младите се невработени па дремат на кафиња по цел ден.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #408 на: 02 Септември 2013, 14:24:36 pm »
Тачно, за тоа се заслужни сите влади на самостојна РМ.

Така да не е дека само кружен тек имаат направено, вложени се сите напори и за културно уметничкиот живот на младите (до 40 години) да биде на нивоу.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #409 на: 02 Септември 2013, 14:30:09 pm »

И сите оние пред самостојна РМ кои му го ебаа имотот на македонецот и го натераа од село да дојде во град и да чмае невработен.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #410 на: 02 Септември 2013, 14:46:21 pm »
И повторно, не е битно КОЛКУ се дужи, колку што е битно ЗА ШТО се трошат парите.

Замисли некој тип зима на заем 10.000 евра. Треба за година дена да врати 15.000. Парите ги инвестира паметно, на крајот на годината прави вкупно 20.000 евра. Враќа 15.000, 5.000 у џеб. Значи, дужел 15.000, уредно си ги вратил и нема должничка криза.

Некој друг ашљак зима 100 евра. Треба за година дена да врати 150. Парите ги пичка на глупости, на крајот на годината прави вкупно 0 евра. Нема да врати 150. Значи, дужел само 150 евра, но има должничка криза.

Ти говориш ова со позајмицава за глупавите македончиња...
Паметните играат овака:
Зима на заем 100 евра...И ти вика ке ти ги вратам за два месеца...
Му даваш...
По два месеца ти ги враќа... После две недели ти доаѓа и ти вика, брат ми требаат 200 евра, ке ти ги вратам за месец дена...
Му даваш...Ти ги враќа тачно за месец дена, може и побрзо...
И така...Пријатели сте си, ништо спец...ОК е човекот...Поштен...
После два месеца ти доаѓа и си правите муабет, ти се фали купил кола, нова, стакло, децата незнам што како, итн итн, и после саат време муабетење, кафе нормално, сокче ово оно, ти вика...А бе ке ми требаат пак едно 200 евра, нешто заглавив, а знаеш, од тебе можам да побарам, не ми е срам, нешто ми искрсна, некој непланиран трошок, од плата следна ти враќам на први...Бев кај (некој си трет не го познаваш), му побарав и него, немаше да ми даде а хитно ми е овој пат...
И нормално, два пути ти вратил, си викаш, ок е ке ми врати...
И му даваш кеш, он заминува, ти бркаш работа...
И поминува месец дена, поминува први, поминува 15-ти....Го нема...Си викаш, да му се јавам или ај ако не, се извини човекот, можда заглавил, ај ке го барам после први...
И доаѓа пак први, па 10-ти, а него го нема да се јави...А тебе срам ти е да го бараш...
И се пресрамуваш и му вртиш...
А бе како е што има, арни ли сте, ново старо...И општ муабет кој на крајот завршува со следнава реченица:
Леле брат извини, резил сум знам, ти реков, ама не се комплет 200, 100-тче собрав, ама сакам одеднаш да ти ги вратам, ако не ти е нож до коска, за 10-тина дена ке ги имам и доаѓам да се видиме и да регулираме тоа...Извини стварно...
И ти му викаш, ОК нема проблем се гледаме за 10 дена, така? Да да, ајде поздрав дома, фамилија и тако даље...

Поминуваат 10 дена, 15 дена, и те фаќа нервоза...
Вртиш пак на телефон, крева, у гужва некоја, неможе да збори, по болници, судови, бла бла, бабини деветини, мижи ја сам да ти баем...Се слушаме утре задутре, обавезно, чекај ме...
Поминува недела дена, изнервиран до коске, му вртиш не ти дига...
Вртиш вечерта, не ти дига...Нареден ден не дига...Му пишуваш смс, не враќа. Правиш пауза од три четири дена, вртиш, и слушаш: Претплатникот не е достапен, ве молиме бирајте подоцна... И тоа го слушаш уште месец дена.
Се решаваш и му идеш кај што живеел...Уствари он и не живее више таму, можда година дена...
И така...
Пцуеш све по список и молиш бога да не ти се појави пред очи...
И на крај коа ке се смириш, си викаш....Нек се ебе и он и 200 евра, очи да не му видам више никад...

После пола година или година се среќавате сосема случајно...И ти одма се сипуеш како гепард на антилопа, а он сиротиот како маче...А бе се разболев, ми умре (некоја измислена тетка), детето ова, она, бла бла бла, не сум те заборавил, те имам на ум, срам ми е да ти се јавам, ми иде у земја да пропаднам итн итн...

И тераш све у пичку матерну, пошто нема ни што да му земеш...Она првичното претставување му било само една добра маска...

И на крајот се среќаваш со еден куп заеднички пријатели на кои им го направил истото...Кој за 100, кој за 200, кој за 300+ евра и тоа е...Али не поише од 500...До кај 200 најлесно се губи пријателство и се забораваат парите...

Е тоа е памтен македонец....Не работи, живее убаво со туѓи пари, вози убави автомобили, и на крајот не должи :) Што се вика ги фатил на ситно...
Може некој васпитен шамар да попие, ама ке го преболи.
Не верувам некој за такво говедо да оди во затвор и да затвори фамилија...
А суд нема никакви ингеренции...Нема документ за 200 евра...нели :)
И така кругот си се врти :)

Kolku vakvi poznavam samo da znaes !

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #411 на: 02 Септември 2013, 14:48:00 pm »
Во Словенија се е на неколку нивоа над нашето. Једино социјалниот живот кај нас е подобар :)

Стронгли дисагри....

једино ако под социјален живот рачунаш начукуење на аца лукас и цеца. Тогаш сме појаки, да.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
« Одговори #412 на: 02 Септември 2013, 14:55:59 pm »
Под социјален живот рачунам дружења, кафиња, искачање, пијанки, седенки, идење ваму и таму и скоро секогаш расположеност за било каква дружба.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #413 на: 02 Септември 2013, 15:02:08 pm »

И сите оние пред самостојна РМ кои му го ебаа имотот на македонецот и го натераа од село да дојде во град и да чмае невработен.

Dvajca rabotnici so slednive lfalifikacii uspelae vo vremeto na Bivsa Yugoslavija da go napravat slednoto:

1.Maz - masinec, Sef na tehnicko biro vo Jugoporcelan

2. Zena - Tekstilen Tehnicar, Sef vo Veteks Veles

Za svojot raboten staz uspeale da kupat 4 stana vo Veles, Kola, Da gi iskoluvaat decata, pri toa da gi prakaat sekoja godina po dva pati na leten i ednas na zimski odmor, I samite da odat na odmor po minimum ednas, Friziderot sekogas da bide poln so se i sesto, Da im kupat na decata rekviziti za zabava soglasno so togasnite moznosti, (Tocak, Motorce, i sl), da im kupat pristojna obleka, a pri toa da ne se skratuvaat sebesi od nisto, socijalen zivot na nivo, so setanje, odmori i druzenja so prijateli i rodnini 1.000.000 pati poveke odkolku sto nie toa go pravime denes, sporedbeno na ista vozrast.

Epa Drag moj Falanga, toa se mozese vo Bivsa YU...a sega ?

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #414 на: 02 Септември 2013, 15:49:01 pm »
Сега истото може. Само треба да имаш две плати од по 1000 евра и да си по струка лопов.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #415 на: 02 Септември 2013, 16:02:21 pm »
so dve plati od po 1.000 evra pak ne moze, osven da gi imas vo prodolzenie na 40 godini kako sto imaa tie stabilni i navremeni plati bez opasnost od gubenje na rabota (osven ako si moron).

Edino ako si lopov plus, tpgas moze !

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #416 на: 02 Септември 2013, 16:11:41 pm »
Во времето на бивша Југославија постоел и стандард, ЈУС, кој бил во критериуми построг и од германскот ДИН...
Кој стандард го имаме сега?
Кој знае да работи по тој стандард?
Дали некој е школуван по некаков си стандард? Образование = 0...
Стручност = 0
Писменост ???? = 0
На времето немаше закон за неписмени, но и оние што беа знаеа барем математика и тоа на памет...Продавачите на пазар, на тезга се пример за тоа...
А денес...

Кој останал без работа станал молер, гипсар, плочкар, аутомеханичар, кабел монтер...
Порано за да бидеш молер, фасадер, малтерџија, плочкар требало да имаш школо, да имаш занатско училиште, па да одиш на пракса кај мајстор, да учиш и да печеш занает...
Ама више нема занаети...
Барем 80% од мајстори кој што работеа беа такви, и сработеното им е мизерија, па морав јас сам да доработувам и преработувам...
Дел од нив и ги избркав...
Ебемти мајстори такви...
Вие се фативте за социјалниот живот...Да, ама неможат сите да седат по кафичи преку ден, да имаат пари, да не работат ништо и да чекаат од небо да им падне...
А и најголемата трагедија е тоа што МЛАДИНАТА ВО МКД се СРАМИ ОД ТОА ДА РАБОТИ!!!!
Тоа е проблемот...
Сите сакаат фенси работа...Е па нема фенси работа...
Немој да кажете дека нема работа...ИМА, ама кој сака да ја работи, и колку сака да се потруди да најде работа, или каква работа...
Нема доволно, но има...Никој од дома нема да ти рече ајде дојди да работиш...
Ретки се таквите, а уште поретки оние кои бараат работа за да ја работат...
Освен оние кои бараат за да преживеат...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #418 на: 02 Септември 2013, 19:08:02 pm »
Во времето на бивша Југославија постоел и стандард, ЈУС, кој бил во критериуми построг и од германскот ДИН...
Кој стандард го имаме сега?
Кој знае да работи по тој стандард?
Дали некој е школуван по некаков си стандард? Образование = 0...
Стручност = 0
Писменост ???? = 0
На времето немаше закон за неписмени, но и оние што беа знаеа барем математика и тоа на памет...Продавачите на пазар, на тезга се пример за тоа...
А денес...

Кој останал без работа станал молер, гипсар, плочкар, аутомеханичар, кабел монтер...
Порано за да бидеш молер, фасадер, малтерџија, плочкар требало да имаш школо, да имаш занатско училиште, па да одиш на пракса кај мајстор, да учиш и да печеш занает...
Ама више нема занаети...
Барем 80% од мајстори кој што работеа беа такви, и сработеното им е мизерија, па морав јас сам да доработувам и преработувам...
Дел од нив и ги избркав...
Ебемти мајстори такви...
Вие се фативте за социјалниот живот...Да, ама неможат сите да седат по кафичи преку ден, да имаат пари, да не работат ништо и да чекаат од небо да им падне...
А и најголемата трагедија е тоа што МЛАДИНАТА ВО МКД се СРАМИ ОД ТОА ДА РАБОТИ!!!!
Тоа е проблемот...
Сите сакаат фенси работа...Е па нема фенси работа...
Немој да кажете дека нема работа...ИМА, ама кој сака да ја работи, и колку сака да се потруди да најде работа, или каква работа...
Нема доволно, но има...Никој од дома нема да ти рече ајде дојди да работиш...
Ретки се таквите, а уште поретки оние кои бараат работа за да ја работат...
Освен оние кои бараат за да преживеат...

Da si mi ziv i zdrav, od zbor do zbor! Baraat rabota ama da ne bila vakva da ne bila podolga od tolku casa, da ne rabotel sabota, da ne......?!

Poznavam mnogu dobar majstor plockar koj ima zaraboteno vo zivotot poveke od 90% direktori so apaski staz !

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #419 на: 02 Септември 2013, 19:18:27 pm »
Под социјален живот рачунам дружења, кафиња, искачање, пијанки, седенки, идење ваму и таму и скоро секогаш расположеност за било каква дружба.

Зошто мислиш дека тоа кај нас го има повеќе?