Јас не се согласувам дека сите треба да учат и да имаат факултет. Едноставно не се сите за учење.
Ако некого не го бива за школо, подобро да биде добар мајстор/занаетчија отколку со сила завршен високо образован кадар. Повеќе можеш да заработиш како супер прлочкар/паркетар отколку како неспособен, неталентиран и приглуп правник...
Тука би сакал да дополнам бидејќи психологијата и карактерот ми е доста важен фактор за еден човек, па од досегашното мое искуство ...
Ги делам луѓето на:
1. Луѓе што сакаат да работат
2. Луѓе што сакаат да подработат нешто
3. Луѓе што НЕ сакаат да работат, ама се прават дека сакаат заради тоа да не бидат осудувани од општеството.
Е сеа
првиве луѓе можеме да ги поделиме на:
1.1 Луѓе што сакаат да работат и се способни да работат (им работи сивата материја, и се физички способни за тоа, и најважно сакаат да научат нешто ново)
1.2 Луѓе што сакаат да работат, меѓутоа освен желбата и истрајноста, за жал едноставно не се надарени да го прават тоа.
Вториве луѓе:
Тука има многу поделби, начест проблем им е тоа што, работат колку да не е без ич, и од разноразни причини не се замараат премногу.
Третиве луѓе ми се најинтересни
Обично завршиле школо, мама и тато средиле работа за петки, на факултет гурале додека можеле (со помош од мама и татко или локалната провинција) заглавиле некаде, и или уште студираат или се префрлиле на приватен и оддеднаш толку многу се разучиле што и Ајнштајн им позавидил. Е сега доаѓа моментот за вработување. Ако мама и тато им најдат работа во нивната компанија, супер, имаш класичен „шеф“, ако не тогаш некаде во некоја нивна позната компанија или институција .... или лошиот момент, мама и татко неможат да средат за доброплатена (не)работа, АМА нивното дете не сакаат да работи како конобар/таксист/итн.... и нормално сеуште му даваат џепарац иако детето веќе треба финансиски да се осамостои.
Поентата ми е дека, тој што е способен самоук сака да работи, вреден е, одговорен е, нема комплекси, ако увиди во животот дека нема работа од неговата професија, или таа е во изумирање, ќе се преквалификува и ќе го работи тоа што се бара.
Тој што е мрзлив, неспособен, па башка и неук, освен како паразит, тешко дека може нешто друго да прави.