Автор Тема: Вработување  (Прочитано 663622 пати)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
Одг: Вработување
« Одговори #4755 на: 07 Февруари 2024, 09:33:41 am »
Ја у Токио сакам да одам, ама не сум за у темава, невработен сум :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6154
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #4756 на: 07 Февруари 2024, 09:34:54 am »
Јас Њу Јорк сакам, ама пуста виза...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #4757 на: 07 Февруари 2024, 09:40:08 am »

Како да секој ден сте по институции и вадите нови документи секоја недела, еднаш на 5 години е тоа. Јас лично познавам преку 50тина што македонци, што срби тука во Германија и никој ама никој не дошол/избегал поради системот, сите се за пари реално зинати,  не се залажвајте дека не е поради парите. Ако имаш парички долу , Македонија е Германија.

Глуп муабет.

Или таков ти е кругот на познаници едноставно.

Иди види па ми јави, лесно  е од Скопје да коментираш како било во Германија.

Еве ако може јас од Германија ќе се согласам дека е глуп муабетот или таков ти е кругот на познаници.
што те привлече тебе на пример ?

Кај мене беше многу поише што сѐ ме одврати, отколку дека нешто конкретно ме привлече.
Од Европските држави, во игра беа Австрија, Словенија, Германија и Шведска. Испадна шанса за Германија, и ја искористивме таа шанса.

Од подалечните, Австралија, Канада и УСА.

Имав „парички долу“, станбено сместен, перспективно работно место итн итн, ама, не ќе да е сѐ до тоа.

И за жал, секој пат кога одам во Македонија, се разочарувам колку уствари многу работи се или останати на истото лошо ниво, или се уште полоши, еве скоро 8 години откако се имам отселено.
Уживам кога ќе се видам со брат ми и Индијанците негови, и со некои луѓе кои ми значат (или значеле) нешто во животот, ќе бувнам некој бурек, ќебап и слично, ама да бидам искрен, после 3-4 дена, веќе почнувам едвај да чекам да си одам.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #4758 на: 07 Февруари 2024, 09:44:45 am »

Како да секој ден сте по институции и вадите нови документи секоја недела, еднаш на 5 години е тоа. Јас лично познавам преку 50тина што македонци, што срби тука во Германија и никој ама никој не дошол/избегал поради системот, сите се за пари реално зинати,  не се залажвајте дека не е поради парите. Ако имаш парички долу , Македонија е Германија.

Глуп муабет.

Или таков ти е кругот на познаници едноставно.

Иди види па ми јави, лесно  е од Скопје да коментираш како било во Германија.

Еве ако може јас од Германија ќе се согласам дека е глуп муабетот или таков ти е кругот на познаници.
што те привлече тебе на пример ?

Кај мене беше многу поише што сѐ ме одврати, отколку дека нешто конкретно ме привлече.
Од Европските држави, во игра беа Австрија, Словенија, Германија и Шведска. Испадна шанса за Германија, и ја искористивме таа шанса.

Од подалечните, Австралија, Канада и УСА.

Имав „парички долу“, станбено сместен, перспективно работно место итн итн, ама, не ќе да е сѐ до тоа.

И за жал, секој пат кога одам во Македонија, се разочарувам колку уствари многу работи се или останати на истото лошо ниво, или се уште полоши, еве скоро 8 години откако се имам отселено.
Уживам кога ќе се видам со брат ми и Индијанците негови, и со некои луѓе кои ми значат (или значеле) нешто во животот, ќе бувнам некој бурек, ќебап и слично, ама да бидам искрен, после 3-4 дена, веќе почнувам едвај да чекам да си одам.
Те праша човекот што те привлече, ти му одговори што се те одвраќало? отколку нешто конкретно те привлекло, за на крај повторно да си отишол?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4759 на: 07 Февруари 2024, 10:04:00 am »
Да.

Ништо конкретно не ме привлече баш во Германија, колку што дисфункционалноста на секое можно ниво ме одврати од Македонија.

Или еве, ако морало нешто иницијално да се наведе, едноставно на неколкуте мои претходни посети (пред да се преселам), ми се свиѓаше како изгледа околината, како се средени и функционални сите работи, како едноставно, што би се рекло у Епл - it just works.

Темава е за „Вработување“ и не можам да кажам дека нешто од тој аспект ме имало привлечено, поради тоа што сум немал искуство на тоа поле (работа во Германија).
« Последно менување: 07 Февруари 2024, 10:10:39 am velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4760 на: 07 Февруари 2024, 10:16:19 am »
Да.

Ништо конкретно не ме привлече баш во Германија, колку што дисфункционалноста на секое можно ниво ме одврати од Македонија.

Или еве, ако морало нешто иницијално да се наведе, едноставно на неколкуте мои претходни посети (пред да се преселам), ми се свиѓаше како изгледа околината, како се средени и функционални сите работи, како едноставно, што би се рекло у Епл - it just works.

Темава е за „Вработување“ и не можам да кажам дека нешто од тој аспект ме имало привлечено, поради тоа што сум немал искуство на тоа поле (работа во Германија).
Ednostavno od site opcii kockite ti se namestija toa da bide Germanija

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4761 на: 07 Февруари 2024, 10:18:07 am »
@velestrumf јас па те разбрав дека Германија повеќе те одвраќала одошто нешто те привлекло таму.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4762 на: 07 Февруари 2024, 10:19:09 am »
Да.

Ednostavno od site opcii kockite ti se namestija toa da bide Germanija

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Да.

Знаевме дека сакаме надвор, првичен избор беа Австрија или Словенија, ама испадна Германија, и тоа на големо задоволство и среќа, во помал град.

@velestrumf јас па те разбрав дека Германија повеќе те одвраќала одошто нешто те привлекло.

Не бе па ти, таман работа, не знам од каде извлече таков заклучок ;D ;D ;D

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #4763 на: 07 Февруари 2024, 10:23:58 am »
Цитат

Така ти е склопена реченицата, а поставено е прашање за Дојчланд, не за Македонија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4764 на: 07 Февруари 2024, 10:28:52 am »
Хммм... Видиш у право си, мене у глава поинаку ми звучеше, ваљда пошто си имав друга идеја како уствари би требало да звучи/изгледа :)

Ми скузи за збунка и недоразбирање  :-X

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4765 на: 07 Февруари 2024, 10:53:50 am »
Што знам, поблиски и блиски што се германија овде би се вратиле за 1000 еу плата.
Секој со својот светоглед.
Уште од ко кажа некој овде дека преоверувале на влез од град за алкохол за време на 1 ви мај мисла беше одма некако има перцепција дека постојано си под притисок, дека те следи некој дека владее тиранија. На фб по гастербајтерските групи прочитав дека некој се враќал од кафана и ја остајл коалта на пола пат како не би го фатиле џандари, е арно ама некој од тие што седеле на маса го накодошил и џандариве го терале да дуавт и ако бил пешки, што возел предходно. Ја не би се прилагодил на таков кодошки менталитет и би напрајл екцес најверојатно, после да си го зае*а животов за некој кодоши не ми се исплаќа.
Е сега овде мн се нап*здив со поскапување на масло ( што не верувам дека германија ги нема тие еко такси), со царинава, со поштава, али пак се саноѓаме, се пишујме бугари, ко веќе не сме Македонци...
Онда ко беше поголемата за поерација, денеска, утре, докторот, сестрата, за само 100еу одма ја фатија, брат ми германија 100 еу даде само за да го упатат на понатамошни истра, и тоа на државно.
Што знам, идеално немат нигде ама овде ако има паричка па и бг пасош.. само туристучки би шетал :D
Али видиш, различити луѓе, различити размислувања.
секој живее како што сака :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #4766 на: 07 Февруари 2024, 11:00:22 am »
Што знам, поблиски и блиски што се германија овде би се вратиле за 1000 еу плата.
Секој со својот светоглед.
Уште од ко кажа некој овде дека преоверувале на влез од град за алкохол за време на 1 ви мај мисла беше одма некако има перцепција дека постојано си под притисок, дека те следи некој дека владее тиранија. На фб по гастербајтерските групи прочитав дека некој се враќал од кафана и ја остајл коалта на пола пат како не би го фатиле џандари, е арно ама некој од тие што седеле на маса го накодошил и џандариве го терале да дуавт и ако бил пешки, што возел предходно. Ја не би се прилагодил на таков кодошки менталитет и би напрајл екцес најверојатно, после да си го зае*а животов за некој кодоши не ми се исплаќа.
Е сега овде мн се нап*здив со поскапување на масло ( што не верувам дека германија ги нема тие еко такси), со царинава, со поштава, али пак се саноѓаме, се пишујме бугари, ко веќе не сме Македонци...
Онда ко беше поголемата за поерација, денеска, утре, докторот, сестрата, за само 100еу одма ја фатија, брат ми германија 100 еу даде само за да го упатат на понатамошни истра, и тоа на државно.
Што знам, идеално немат нигде ама овде ако има паричка па и бг пасош.. само туристучки би шетал :D
Али видиш, различити луѓе, различити размислувања.
секој живее како што сака :D

1. Абе ко што листав низ темава, се изненадив за тоа какви просечни плати се спомињаат, така да, може и ќе можат да се вратат луѓето за 1000 еу плата, којзнае.

2. Многу точно, и многу битно да се разбере, поради тоа што секогаш постои тендеција да се наметне сопствениот светоглед.

3. Ептен не ми се верува дека вакво нешто се случило, ама ај. Може полиција да те контролира, нормално, ама и да пиел па дувал, не управува со возилото и културно и одговорно го оставил настрана, така да, малце ми е мутава приказнава. Иначе, може да те казнат и на точак ако си се качил, а си цврцнал, пошто претставуваш потенцијална опасност.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2276
« Одговори #4767 на: 07 Февруари 2024, 11:11:03 am »
Лани бев службено еден месец Тенеси Уса. Имав на располагање возило.
Полиција не видов никаде да застанва некој ко кај нас шо не реметат.
Си возат по интерстате никој не те ремети. Еднаш имаше сообраќајка и да имаше на секаде да го обезбедат сообраќајот. Тука не демнеат скриени зад банкини под дрва.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #4768 на: 07 Февруари 2024, 11:30:41 am »
@Bicikle трепни ако си киднапиран ;D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5934
« Одговори #4769 на: 07 Февруари 2024, 11:40:52 am »
Лани бев службено еден месец Тенеси Уса. Имав на располагање возило.
Полиција не видов никаде да застанва некој ко кај нас шо не реметат.
Си возат по интерстате никој не те ремети. Еднаш имаше сообраќајка и да имаше на секаде да го обезбедат сообраќајот. Тука не демнеат скриени зад банкини под дрва.
И мене во 2 години не ме застанаа ни еднаш без причина, ама тој еднаш ко ме застанаа заради цркнат фар, дури седевме на суд гледав влакна од косата кај шо му паѓаат на газдата дур читаја обвиненија заради возилото шо го возев :D
 Лани во Шведска  абе во крајот нa цуцулка од државата нема подолу ништо океанот е Ljungusen се викаше, на крајот од светот ништо апсолутно кај шо не се дешава, паркира кај една пицерија да земам нешто од некој, паркирав 10 мин зад пицерија кај шо апсолутно не врви никој, плус зима вон сезона умрено чоек нема. Излегов за 10 мин, казна, 1000 круни попиена :D Нормално и двете заслужени и застанат со причина.
Кај нас ќе те застанат 10 пати низ град без никаков повод и причина , оти ете  работат нешто. Или пак од ку$о здравје, дај лична карта, на сред бел ден на пазар, шојмаш во ранецо... Сумљива ствар оти со ранец сум бил, не со најлони ко старите.
 Нормално се скаравме, завршив в полиција оти мислеше дека го знаел законот за претрес да прај, пријавив после, окапа по села една година со платата скусена.

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html