Автор Тема: Вработување  (Прочитано 859595 пати)

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
Одг: Вработување
« Одговори #4590 на: 24 Јули 2023, 15:48:34 pm »
Po ova sto go iznacitav za Alkaloid istite maki gi ima i vo Makstil.
Obicniot rabotnik si pati od onie iskompleksirani sefcinja sto se vrskata pomegju Direktor i Rabotnik.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Пораки: 4029
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4591 на: 24 Јули 2023, 15:48:57 pm »
Казан де бе... 😀
е ајде де... :D

Po ova sto go iznacitav za Alkaloid istite maki gi ima i vo Makstil.
Obicniot rabotnik si pati od onie iskompleksirani sefcinja sto se vrskata pomegju Direktor i Rabotnik.
тоа е тој муабет. секаде е исто, Алкалоид не е имун на било што, што се случува надвор од него. И да, ако ме прашаш мене, баш тој "низок менаџмент" е најголем проблем. Бар поголемиот дел од истиот...

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #4592 на: 24 Јули 2023, 15:55:25 pm »
Зошто не сакаш да зимаш повисока плата?
кој нејќе? јас?

Со целиов муабет дека за почетни позиции се бара висока плата испаѓа дека и ти не сакаш да зимаш повисока плата. Доколку се кренат почетните плати ќе мора да се кренат сите останати или ќе има огромно незадоволство кај вработените.

Поради вакви работи најдобро е сите да си ги знаат платите меѓу себе за да нема манипулации од менаџментот.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4593 на: 24 Јули 2023, 15:57:54 pm »
кој нејќе? јас?

Со целиов муабет дека за почетни позиции се бара висока плата испаѓа дека и ти не сакаш да зимаш повисока плата. Доколку се кренат почетните плати ќе мора да се кренат сите останати или ќе има огромно незадоволство кај вработените.

Поради вакви работи најдобро е сите да си ги знаат платите меѓу себе за да нема манипулации од менаџментот.

Ја не знам како тебе така ти испадна од цел муабет.

Секој сака повисока плата. Само исто така не треба да се претерува, треба да е чоек реален. Тоа е се што сакам да кажам. Треба само човек да е реален.

Колку и да се крева платата, секогаш ќе има некој што ќе биде незадоволен. А често таквите се и нереални.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15315
« Одговори #4594 на: 24 Јули 2023, 15:58:47 pm »
Жена ми е контрола - да заминаа доста луѓе ама најчесто во странство, не заради Алкалоид туку едноставно животни одлуки.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2592
« Одговори #4595 на: 24 Јули 2023, 16:06:29 pm »
А купувате акции во Алкалоид како вработени?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4596 на: 24 Јули 2023, 16:07:58 pm »
Јас ко што знам, ретко кој купува. Кој ради цена, кој ради фактот дека тешко се стига до нив...

Повеќето од постарите генерации имаат, зошто на времето им давале, наместо дивиденда...

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20397
« Одговори #4597 на: 24 Јули 2023, 16:08:32 pm »
Жена ми е контрола - да заминаа доста луѓе ама најчесто во странство, не заради Алкалоид туку едноставно животни одлуки.

Поради пари сепак. :)

кој нејќе? јас?

Ја не знам како тебе така ти испадна од цел муабет.

Секој сака повисока плата. Само исто така не треба да се претерува, треба да е чоек реален. Тоа е се што сакам да кажам. Треба само човек да е реален.

Колку и да се крева платата, секогаш ќе има некој што ќе биде незадоволен. А често таквите се и нереални.

Sent from my Xiaomi 12x

По муабетов доле испаѓа треба да се среќни со 20 000 што едноставно не е реално. Поарно нема да работат за 20 000 па нека се чудат фирмите зошто нема работници дур не се кренат плати. Ќе се иселат поарно и нема да работат за 20 000. Па тек после уште повеќе ќе се чудат фирми кога нема да има кој да работи.

Пак ќе кажам, разбирам се... Ама се претерува.

Подобро на 20 години ќе работам за 20к, него да чекам од мама и тато некој денар.  Ко на родителите дома парите на дрво да им растат... На страна муабетот што тие родители дома работеле и за помали пари, и некои од нив ни ден денес ја немаат таа плата која младичот сака да ја зима уште прв ден на работа...

Без осет, ни срам - ни перде.

Мора од некаде да се почне... Никој жив не останал на првото работно место што го имал...

Sent from my Xiaomi 12x

Почетна плата за ниедна позиција во ниедна фирма моментално не треба да е под 30 000.

20 000 може се многу да ги дадеш за нешто, ама не се многу да ги земеш за плата.

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4598 на: 24 Јули 2023, 16:11:37 pm »
Грешно си ги сватил работите. Јас не реков дека 20.000 е таман, и дека треба да си среќен со тие пари.

Реков дека од некаде треба да се почне, па макар и за 20.000, наместо да седам дома на 20 години како паразит, и да барам пари од мама и тато за се и сешто. Па макар и да се отселиш, ти требаат пари за да се отселиш. Пак од мама и тато ќе бараш? Ако е ова нормално за тебе, нешто не е у ред...

За мене, таа логика е тотално апсурдна и погрешна.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4599 на: 24 Јули 2023, 16:39:54 pm »

Пример, тој е програмер, работи во Белгија, животот подобар таму во секоја смисла на зборот, што ќе остануваат Македонија?

Или да речеме Словенија или каде се не :)

Луѓето бегаат за подобар живот, а не само заради парите.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55336
  • Махер
« Одговори #4600 на: 24 Јули 2023, 16:43:19 pm »

Пример, тој е програмер, работи во Белгија, животот подобар таму во секоја смисла на зборот, што ќе остануваат Македонија?

Односно некој веќе отишол таму некаде за повеќе пари, па сега да дојдат жена му и детето за подобар живот. Или не?

Присутен KaZaN

• Сениор
  • Шуруп Мајстор
    • Шуруп Мајстор
« Одговори #4601 на: 24 Јули 2023, 16:44:13 pm »

Односно некој веќе отишол таму некаде за повеќе пари, па сега да дојдат жена му и детето за подобар живот. Или не?
Така, така... Баш така.

Sent from my Xiaomi 12x

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4602 на: 24 Јули 2023, 16:45:18 pm »
Па така нешто му доаѓа.

Јас сите што ги знам избегаа заради други побуди не заради платата во Алкалоид.

Подобар живот, подобар систем, образование, здраство, ... да не набројувам...

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #4603 на: 24 Јули 2023, 16:47:58 pm »
Добра плата го заборави...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2391
« Одговори #4604 на: 24 Јули 2023, 17:09:32 pm »
За жал не е до добра плата само.....

Тука страдаме сите од партиско вработено неписмено племе шо се мафта сегде по институции.

Замислете само и само да функционираше системот тука.