Автор Тема: Вработување  (Прочитано 663593 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44368
  • Il Moderatore
Одг: Вработување
« Одговори #4080 на: 31 Јануари 2022, 10:45:29 am »
Wordpress работи добро се мисли на? :) Кодирање или да постира вести и сликички ;D

Многу широк поим е „работи добро Wordpress“ :D
Па ако сакаш Junior Developer вести да внесува и сликички и ако го плаќаш за тоа 900е, и тоа е ок...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14715
« Одговори #4081 на: 31 Јануари 2022, 10:50:43 am »
Е да уствари девелопер бара :D My bad.

Мада не дека толку е далеку од вистината :D :D

Како и да е, супер понуда за Junior.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4082 на: 31 Јануари 2022, 10:52:37 am »
А колку зима сениор, ако јуниор добива 900 евра.  :-X
Убаво ми викаа колегите од Финки. Батали машински, дојди кај нас...
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5205
« Одговори #4083 на: 31 Јануари 2022, 10:55:30 am »
А колку зима сениор, ако јуниор добива 900 евра.  :-X
Убаво ми викаа колегите од Финки. Батали машински, дојди кај нас...
I ti ko mene....

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4084 на: 31 Јануари 2022, 10:55:50 am »
Senior реално немаш лимит, ама најчесто е 2000+ нето во Македонија.

Ако работиш со странска компанија remote немаш лимит никаков, ама отприлика е 5000 EUR+ бруто.

Ако сака некој Мусала да работи, нека ме контактира :)

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20212
« Одговори #4085 на: 31 Јануари 2022, 12:34:47 pm »
5000 за wordpress?

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4086 на: 31 Јануари 2022, 13:04:19 pm »
@Carpathian Lord давај насоки за промена на струка.  ;D
Гледам моментално во тренд се курсеви за бизнис аналитичари и тестери за софтвер.
После коментарот на карпатскио, кај нови 300 средношколци се роди желба за програмирање.  ;D
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4087 на: 31 Јануари 2022, 15:22:24 pm »
Јас сум Senior QA Automation Engineer (тестирање софтвер :) )

Штета што многу фирмичиња и курсчиња што ги даваат на grouper mk им ветувааат брда и долини.

Мора да се има ИТ позадина да сфаќаш основни концепти ИЛИ ќе треба салам да загрееш столче.

Кога ќе дојдат во фирмите се ко изгубени Германци во вистинска смисла на зборот и многу се откажуваат по некое време бидејќи ги фаќа паника.

Проблемот е кај овие академиите се обрнува внимание само на ISTQB сертификатот да го положат а не им се објаснува реално како се движат работите на проект.

Тоа може да се објасне, а не да не знаат што е JIRA board или што значи Daily meeting.

Ме бараа како предавач откако им ги укажив овие слабости ама што знам, ако сум предавач пред се би си зел 5-6 души би ги спремил самиот јас како што треба.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4088 на: 31 Јануари 2022, 15:41:51 pm »
Тестер може да биде било кој што сака, автоматски тестер ќе го направам било кој што знае ООП концепти за 2 недели. Тестер е најлесната работа што постои во поглед на технички познавања и нема скоро никаков напредок во поглед на skills после првата година.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4089 на: 31 Јануари 2022, 15:47:25 pm »
Тестер може да биде било кој што сака, автоматски тестер ќе го направам било кој што знае ООП концепти за 2 недели. Тестер е најлесната работа што постои во поглед на технички познавања и нема скоро никаков напредок во поглед на skills после првата година.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 645
    • ibiz.mk
« Одговори #4090 на: 31 Јануари 2022, 15:50:57 pm »
Јас сум Senior QA Automation Engineer (тестирање софтвер :) )

Штета што многу фирмичиња и курсчиња што ги даваат на grouper mk им ветувааат брда и долини.

Мора да се има ИТ позадина да сфаќаш основни концепти ИЛИ ќе треба салам да загрееш столче.

Кога ќе дојдат во фирмите се ко изгубени Германци во вистинска смисла на зборот и многу се откажуваат по некое време бидејќи ги фаќа паника.

Проблемот е кај овие академиите се обрнува внимание само на ISTQB сертификатот да го положат а не им се објаснува реално како се движат работите на проект.

Тоа може да се објасне, а не да не знаат што е JIRA board или што значи Daily meeting.

Ме бараа како предавач откако им ги укажив овие слабости ама што знам, ако сум предавач пред се би си зел 5-6 души би ги спремил самиот јас како што треба.

јас сум исто QA Automation, ептен е тешко некој со логично размислување на тестер да најдеш, па и за мануелно само, (без selenium.)
како што пиша сите завршиле Brainster/Seavus ISTQB сертификат, и мислат готово печени се за тестери и почетна плата од 1000E

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
« Одговори #4091 на: 31 Јануари 2022, 15:53:03 pm »
Ете го предавачот се најде :D

Наслов на рекламата: "За само 2 недели обука до 1000+ евра плата како Јуниор QA" ;D
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #4092 на: 31 Јануари 2022, 15:55:17 pm »
Да, да.... 2 недели :D ;D :D

Какви ликови чоече.

Отсутен DarthJe5us

• Легенда
« Одговори #4093 на: 31 Јануари 2022, 15:55:57 pm »
Не се правете удрени и читајте што пишувам.

Тестер може да е тој што сака и ќе се потруди да се позамара научи, голема разлика има од некој што запишал академија до некој што стварно сака да се вработи.

Прашањата за интервјуа се учат реално за максимум недела недела за мануелни тестери.

Автоматско тестирање не е никаков проблем за било кој со познавање на ООП концептите т.е. знаење да се положи алгоритми на факултет.

Никаде не спомнав 1000 евра почетна дека ќе му средам на некој. Иако за тие што не се во тек веќе има каде што почетна плата е 800+ евра за луѓе без никакво искуство. Во реалност повеќето мануелци ќе почнат некаде со 350, а повеќете автоматски околу 500.

Академиите се во главно без врска. Ама тоа дека требало да ги учат daily за што служи нема никаква врска. Не му треба курс за да му каже дека ќе се пушти на состанок 15 минути да каже што правел, што ќе прави и какви проблеми има за да му помогне некој.

Техничкото познавање од автоматски тестер до девелопер е небо и земја како и да е.
« Последно менување: 31 Јануари 2022, 16:02:06 pm DarthJe5us »

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7173
« Одговори #4094 на: 31 Јануари 2022, 16:25:36 pm »
Трчајќи по платата, заборавате дека не секој е предодреден за некоја работа. Не можеме сите да бидеме програмери/доктори/штоидае.
Реално, секој од нас има одредени карактерни особини што го прават подобен за одредена професија. Дополнително што за добар производ треба добар програмер но и добар познавач на идниот производ. Едно без друго не бива.
Јас лично знам што НЕ би можел/сакал да бидам. Некогаш и тоа е почеток пред да смените професија. Сите гледате за висината на платата на програмерите а заборавате дека треба мин 8 саати кодови да гледате и да интелектуално се напрегате решавајќи проблеми. Да не зборам што обично се 24/7 на штрек, пошо секогаш фрките настануваат за викенд.