Автор Тема: Вработување  (Прочитано 662567 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Вработување
« Одговори #3510 на: 23 Јануари 2018, 18:00:40 pm »
Копирант и доктор или бранител на држава  не може да зимаат слична плата .
Ете каде е проблемот.
Тоа не е проблем на копирантот за да му се намали него платата! Жалбата СЕКОГАШ треба да е со поента да се зголеми таа на докторот! А не ја зијам 25к, он несмее 25к! Туку Ја треба 55к!

Истата ситуација на глобално ниво може?

Еден глуп пример набрзина...

Некој си фудбалер Санчез во Манчестер ќе зимал 300.000 фунти неделно...да трча и шутира топка....

Во меѓувреме:

https://www.bostonglobe.com/business/2016/08/06/lab-liquidated-and-decade-cancer-studies/uW6nu3fqwp1vY3b003s12O/story.html

Lynn Hlatky has spent her career as a scientist studying the development of cancer, hoping in some way to improve understanding of an insidious disease.

She took a path common in her field: won funding, established a lab, assembled a team of colleagues, and got to work.

But now, a decade of Hlatky’s work is suddenly gone. After a highly unusual chain of events, thousands of little glass tubes of cells and proteins, pieces of human tumor tissue, and other biological samples have been destroyed.

The materials fell victim to the bankruptcy of Genesys Research Institute Inc., a nonprofit that in 2013 took control of Hlatky’s lab on the campus of St. Elizabeth’s Medical Center in Brighton.

Желбата е едно, реалноста друго, целта на потрошените пари-  трето.

Тоа со фубдалерите е прича за себе. Тоа е перална на пари да еден човек „зема“ колкку пола НАСА годишно. Ни пратам, нит ме занима. Ама еве на локално ниво, копирантов треба (и ќе) зима 25к плата, и стаж маж ќе догура докај 30к што е многу океј плата за копирант.

Проблем се тие што зимаат 6-18к, а треба 30к да зимаат.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8005
  • Плинаш!!!
« Одговори #3511 на: 23 Јануари 2018, 18:51:30 pm »
Што се подразбира под јуниор позиции??

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Мислам дека се гледа работното искуство на таа област колку време ја имаш работено и така одредуваат дали јуниор или сениор програмер, ако грешам нека ме поправи @Carpathian Lord

Значи имаш две компоненти за јуниор.

Можда е да имаш 0 години работно искуство во областа, ама да имаш знаење. Можеби имаш сертификат за нешто, ама немаш работно искуство и ќе те стават јуниор, можеби и мид левел.

Има матрици за проверка на знаења и искуство (што ги дознаваат за време на интервјуто) и те сортираат во некоја група.

Не сум ректрутер, не знам.

Честитки, на која позиција ако не е тајна ? :)

Фала, фала! Иначе работам Mid-Level QA Software Tester.

Моментално има голема експанзија и се бараат луѓе. Слободно пишете ми ќе им кажам во HR.
Фала за објаснувањето!!!

Sent from my MI 4S using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3512 на: 23 Јануари 2018, 20:36:23 pm »
sistemacizacija...da se znae za koe rabotno mesto kolku e minimalnna plata na drzavno nivo bez razlika dali e privaten ili drzaven sektor...

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2810
« Одговори #3513 на: 23 Јануари 2018, 22:21:50 pm »
sistemacizacija...da se znae za koe rabotno mesto kolku e minimalnna plata na drzavno nivo bez razlika dali e privaten ili drzaven sektor...

Да, да, баш така се мотивираат луѓето да работат. Ако знаат до крај на живот колкава ке им биде платата без разлика каде работат и колку работат... или не работат.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #3514 на: 23 Јануари 2018, 23:20:26 pm »
procitaj ubavo...MINIMALNA plata...a po zakon na godisno nivo treba da dobivas pokacuvanje spored staz kako sto rastat i slobodnite denovi odnosno denovi za odmor so staz i vozrast...znaci za pocetnik primer na fotokopir ako e min 25 vo javna administracija tolku treba i da e vo privaten sektor...privatniot sektor e dvizecka sila na ekonomijata i treba da ima pojaki plati od drzavniot...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #3515 на: 24 Јануари 2018, 08:10:05 am »
Треба да има приватниот ама нема за жал. Администрацијата си цица на годишно ниво 450 милиони од наш џеб.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #3516 на: 24 Јануари 2018, 14:23:18 pm »
Најдобро платените регулаторни тела и агенции ( ACO, АЕК КХВ, Елем, Регулаторна за горива итд ) не се финансирани од бует на РМ.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #3517 на: 27 Јануари 2018, 10:48:35 am »
Некој дали ја знае компанијава: http://www.fakulteti.mk/news/18-01-26/oglas_za_vrabotuvanje_vo_bi-mek.aspx
Ме интересира услови, пари, можност за напредок такви работи.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #3518 на: 27 Јануари 2018, 11:16:04 am »
Нашата работна атмосфера е стимулирачка, иновативна и фокусирана на клиентите. Ние им нудиме на вработените најсовремени алатки и технологии, континуирана обука и можност за напредување, работа во амбициозен и професионален тим со мoжност за посетување на обуки и стекнување на сертификати.

Би требало да има монжност.. http://www.bimek.com.mk/referentna_lista.html вака гледано на здрава компанија изгледа. Оди на интервју и прашај си :)
New blood of old school

Отсутен nikola_bb

• Сениор
« Одговори #3519 на: 27 Јануари 2018, 11:18:19 am »
Абе ок сите кога пишуваат им тече мед и млеко :)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #3520 на: 27 Јануари 2018, 11:21:21 am »
Така де, ама пробај никогаш не се знае ;)
New blood of old school

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3134
« Одговори #3521 на: 27 Јануари 2018, 15:04:30 pm »
Бимек за соработка не се баш нешто пословни од мое искуство.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #3522 на: 27 Јануари 2018, 15:44:11 pm »
kaj ovie bi-mek pravevme neinvaziven test za genetski malformacii. samo po toa gi znam. valjda ne se prljas mnogu
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Ezekiel

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 400
« Одговори #3523 на: 27 Јануари 2018, 16:19:07 pm »
Најдобро платените регулаторни тела и агенции ( ACO, АЕК КХВ, Елем, Регулаторна за горива итд ) не се финансирани од бует на РМ.

Стварно или сарказам е ова?
Cogito ergo zoom

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8946
  • Пичлеме
« Одговори #3524 на: 27 Јануари 2018, 16:28:16 pm »
Па ЕЛЕМ сигурно не се финансирани од буџетот... другите... појма неам што значат скратениците (освен АЕК) :)