Утре во Македонија ке преживее оној што знае занат, а не докторот на науки.
Едниот е реално работоспособен и работи и се усовршува од моментот кога матурирал.
Вториот живее до 30 и кусур години на трошок на родители и е работоспособен само на хартија.
Првиот ке ти наплати 1000 денари што дошол и за 15 минути ти поправил 2 казанчиња...вториот мора да го вработиш, да го научиш како се работи, да имаш потреба од она што го "докторирал", да не си во можност на друг начин да си го решиш проблемот, па тек тогаш да му дадеш пари од кои он ке преживее.
Движечка сила на развојот на сите земју во ЕУ се луѓето со завршено средно стручно образование, не магистрите и докторите на науки кои кај нас ги има со лопата да ги ринеш.
Нашиве не најдоа реален начин како да ги вработат луѓето со средно стручно образование па логичен чекор беше да се ослеснат и поефтинат условите за "магистрирање и докторирање", сето тоа проследено со кампања ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО СИЛА, ЗНАЕЊЕТО ДА ТИ БИЛО МОЌ.
Пази да не не...
+1 za muabetov za toa deka premnogu diplomirani luge imame koj pod nikoj uslov utre nema da prifatat zanaetska rabota.
Jas navistina ne znam kade i vo koj instjtucii planiraat lugevo da se vrabotat.
Sakame da podigneme standard, mora da pocneme da proizveduvame fizicki dobra i da izvezuvame, taka se sozdava bogatstvo. Nie siroti proizveduvame "mozoci" koj sedat neiskoristeni i koi gledaat da mu ja letnat od tuka.
Sekogas za primer lugevo ja gledaat Germanija, istata ja nosat na grb rabotnicite t.e. zanaetciite koi se rbetot na uspesnata nivna industrija.
I lugeto tamu ne se "plasat" da rabotat zanaetciska rabota kako sto e toa kaj nas.