Автор Тема: Вработување  (Прочитано 777949 пати)

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6976
Одг: Вработување
« Одговори #1545 на: 28 Јуни 2014, 09:48:22 am »
Многу. Пука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1546 на: 28 Јуни 2014, 09:49:39 am »
Мислам дека сакаше да каже дека работи 6 саати, а му плаќаат 4.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #1547 на: 28 Јуни 2014, 09:55:15 am »
А јас мислам дека само на балканов во администрација се зима поголема плата отколку во другите сектори. Лесно е удри по туѓ грб ќе работат другите ќе плаќаат 300 придонеси и даноци за некој да виси у канцеларија, секоја чест на исклучоците кои ги зимаат истите пари а ја завршуваат работата за уште 4ца колеги околу нив. Од што напикаа луѓе нема столици кај да седнат...е до тамо е стигната работата

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18027
« Одговори #1548 на: 28 Јуни 2014, 10:11:08 am »
Никола, во Гостивар е дојдена работата до тој степен што голем дел се вработени, а не знаат каде се вработени, само да се исполни квота за рамковен. Е, нив треба да им се лути онак, зошто новните плати ги плаќа со својата чесна работа. Нив, што не се стапнати на работното место зошто не знаат да стигнат до таму.

Мајка ми додека работеше како фризерка, и иделе госпоѓи и на фризер знаеш како е, се оправаат криви Дрини и криви Паланки. На едноставно прашање "кај работиш ти?" госпоѓите и рекле "во некое министерство во Скопје, маж ми ме стави". Ќорава, спие на државен грб, неспособна до фризерница да стигне сама, или дома да се врати, а зема 30000 плата и благе везе нема со животот.

Уште еден пример: гостиварската библиотека броеше 4 вработени, по двајца за секој кат. Лани, партиски се вработија 12 рамковци што идат на работа во 11, пијат кафе и си муабетат, собираат парталите и ги нема пред 12. И тие, баш тие земаат поголема плата од вработените кои гнијат цело работно време таму. Инцидентно, повредните луѓе се македонци, вработени уште пред 20 години таму. Затоа и понатаму ќе се однесувам арогантно и идиотски кога некој ќе го стаи татко ми во ист кош со мрцините и џаболебарите што пополнуваат квота. Да, на работа оди во 8 наместо во 7 саат, зошто ако оди во 7, СО КОГО ЌЕ РАБОТИ кога никој нема?

Уште многу примери можам да ви кажам за тоа каква е состојбата во институциите, зошто цело полнолетство се бафтам по гостиварските судови, општински канцеларии и државни служби. Мислите дека во Скопје е лошо? :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1549 на: 28 Јуни 2014, 10:33:21 am »
Мартин, првата реченица не е само Гостивар. Туку и Скопје драг другар.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6976
« Одговори #1550 на: 28 Јуни 2014, 10:36:23 am »
Првата реченица не е Југов - ситуацијата е иста. Што правиме сега?

Рамковци немаме.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7239
« Одговори #1551 на: 28 Јуни 2014, 11:17:08 am »
1. Генерално во администрација не се плаќа прекувремено.
2. Не е точно дека администрацијата зема поголема плата. Да почнуваш со 20.000 и толку. Во приватен сектор почнуваш со 16-18.000 и крајот не се знае.
3. На запад администрацијата зема голема плата. Но таму соодносот административен службеник колку опслужува многу повеќе граѓаниотколку кај нас.
4.За даноци како кај нас можете да сонувате на запад. Секаде во Западна Европа и Америка, можам и јас да ви кажам можрте и друг да прашате што се вратил од таму, се далеку поголеми од кај нас. Пример ете ви со Франција, данок на добивка 50%, Германија и Скандинавски земји исто и повеќе. Проблемот кај нас се сивата економија, нелојалната конкуренција и нелогичноста во казнената политика во поглед на тоа компанија како Алкалоид и некоја фирма како на Онак.

Проблемот со вработените во администрацијата е истиот оној од кој ни пати државата. Од друга страна да не претеруваме ама не секаде и во приватниот сектор продуктивносѕа е Бог знае каква. И таму има непотизам, швалерки, шпиони и сл.

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1552 на: 28 Јуни 2014, 12:47:12 pm »
непотизам, швалерки, кодоши и шпиуни во приватен сектор е краткотраен период-временски. никој не е глуп и будала од џеб да плаќа легач, ебач и мрза. инаку, когами се отвора поотреба од работник, повеќе од нормално е дкеа ке се обратам кај некој близок да му понудам работа.. секако прво селектирам и по сопствено убедување бирам на кого ке понудам...

абе роден брат го набркав од фирма кај мене бе ало... брат за брат, сирење за пари... или ке работиш и ке бидеш доходовен или нема да работиш кај мене... тоа е приватниот сектор.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #1553 на: 28 Јуни 2014, 12:54:03 pm »
Така е онак, кој нема еден ден работен стаж и нема поима од реалноста само може да продава муда за бубрези и ништо повеке.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #1554 на: 28 Јуни 2014, 13:06:01 pm »
и понатака, ке го завршиш тој твој факултет, ке излезеш во реалноста и ке те видам тогаш каков план ти ке направиш. тогаш ке го согледаш зајрето од бизнис планот што ке го наравиш... тогаш ке научиш дека тоа што те учат на економски факултет (таму беше нели) нема баш многу реални допирни точки со сегашноста...

Се согласувам во потполност :)

непотизам, швалерки, кодоши и шпиуни во приватен сектор е краткотраен период-временски. никој не е глуп и будала од џеб да плаќа легач, ебач и мрза. инаку, когами се отвора поотреба од работник, повеќе од нормално е дкеа ке се обратам кај некој близок да му понудам работа.. секако прво селектирам и по сопствено убедување бирам на кого ке понудам...

Ова важи само за во помали приватни фирми. Иначе во поголемиве е и те како застапен кодошлук, шпиуни, швалерки па и непотизам. Зборувам за повеќето поуспешни приватни компании кај нас.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 15122
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1555 на: 29 Јуни 2014, 00:00:57 am »
Татко ми не се фаќа со сериозна работа зошто платата е мизерна и откако ќе сврзе крај со крај месечно, не останува вишок за сериозна инвестиција. Мислам дека појасно ти е сега, или да симплифицирам уште малку?

Чекај сеа, државните службеници биле криви што ти не знаеш да оформиш бизнис план со кој секој месец ќе имаш работа? Тие се криви што земаат месечно плата а ти не земаш?
Ова е дело на масоните.
Татко ти(или ете да не биди директно упатено кон тебе) некој друг административец не се фаќа да работи приватно оти си има сигурно изворче и ако не течи,ке капни(ова народно кажано).Е сеа нешто покрај тоа ако има можност ке гибни нешто од страна и ете ти додатен пригод(вакви примери еден куп).

Во право си дека патиме од пре(рамковната)вработеност,пак ке повторам не пишувам лично кон тебе или кон татко ти ама ке го ‘злоупотребам‘ муабетот ваш(твој и на онак)...

Е сеа ‘ние‘ шо сме немале друг излез и сме се заебале сме инвестирале треба да умриме?
Сум вложил пари,сум вложил труд,сум вложил нерви и на крај ем сум казнет(читај рекетиран,ако не јас некој друг како мене) ем неможам да наплатам.Да да,немам земено пари цела 1 ебена година.Во таа година кажими кој службеник нема земено плата?Јас знам кој нема земено,ама сакам ти да ми кажиш.

Околу бизнис планот,треба да знаеш дека постојат и сезонски работи.Службениците(дали рамковни кои не сакам ни да ги споменам) се премногу неагилни,а со самото тоа се малтретираат луѓето,а не само приватните фирми.Ете види колку време ти треба да извадиш(како граѓанин) некој глуп и небитен документ и ке видиш како се движат работите.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1556 на: 29 Јуни 2014, 00:46:38 am »
за плачење сите можеме да плачаме.. македонскиот народ (сите националности) се комплетно склони да си најдат причина за плачење... еве примери:

-работи во администрација, не ебе жива сила во 15ч дома е на ручек и попладневна дремка, зима редовна плата, ама мала била. ајде на плачење...

-приватна фирма, се ротираат бројки низ сметка кои за административецот изгледаат УУУАУУУ големи, ама расходи еден куп, малку се задржува кај тебе. ајде на плачење

-легач, кој го мрзи да работи, нема работа за него.. е јбг, нема легачка работа у задње време. ајде и тој на плачење...

-земјоделец, со години праи пари кои неможе да ги преброи, чека за наплата некој месец, крка субвенции од државата (пак наплатени од даноци на приватниците и казни од граѓаните) и на крај вика дека нема за леб, а во двор паркиран ганц нов трактор, со еден куп додатни тракаташки за него кои коштаат повеке од мојот стан.. ама ете нема за леб, зашто оваа година паднало град па потепало се, или суша била или незнам што... ај и тој на плачење, иако веке неколку години постои осигурање на род, кој те обесштетува при временски непогоди... ама з’ш бе да даам 200 евра за осигурање (годишно) кога е пројдам и без нив... е па плачи бе...

и мене ми се плаче... знам само дека во оваа држава многу работи тропаат и трокираат. и тоа одамна.. не е крива оваа власт... криво е почната работата од сефте. криви сме ние луѓето.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1557 на: 29 Јуни 2014, 00:51:15 am »
- заменик директор, не ебе жива сила во 15ч дома е на ручек и попладневна дремка, зима редовна плата, неможе да ја преброи, ајде на спиење...

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #1558 на: 29 Јуни 2014, 00:54:04 am »
- заменик директор, не ебе жива сила во 15ч дома е на ручек и попладневна дремка, зима редовна плата, неможе да ја преброи, ајде на спиење...

дени.. не зезај сега и ти... не дискутираме за газдите... дискутираме за ниската класа на луѓе (од финансикса гледна точка) во која си и ти и јас и повекето форумџии тука, класа во која се и родителите (повекето) на младите членови од форумов а и општо околу тебе...

директори, газди и нивните заменици се мал број во однос на другите.. премал борој во однос на останатите. тие се од големото добро утро и нив не ги чепкаме и дискутираме...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 15308
« Одговори #1559 на: 01 Јули 2014, 12:34:22 pm »
Еден интересен факт денес што разбрав.

Од 01.07.2014 и приватните компании се обврзани да плаќаат К-15.

Нормално нема да сме Балканци ако не најдиме дупка и во овој закон.

Газдите си решија да им кратат на вработените по 1000-ка секој месец, за на крај на јуни наредната година да им исплатат К-15.

:)

Ех бе Македонче бе...