Автор Тема: Uvoz !!  (Прочитано 14289 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Uvoz !!
« Одговори #30 на: 08 Март 2014, 18:33:49 pm »
На Зоки :) бидејки имаат непознато потекло :)

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #31 на: 08 Март 2014, 18:37:17 pm »
Ме интересира како растурачите на коли си работат така лагано,дали тоа е легално или е тотално нелегално, а државата е глува.Доста пари се вртат во тој бизнис,па не ми се верува државата да не преземе нешто(посебно моменталната гарнитура на власт  ;D )...
Тие возила кои се растураат сигурно не се царинат.

Кај мене во комшии има едни дечки и партали прават со половни делови, односно со растурање на коли... Они носат коли од БГ со БГ пасош до тука зависи со возење или на камион( ако не се во возна состојба), па ги праќаат таблиците преку пошта и ги одјавуваат колите од таму, а после тоа ги растураат тука и не плаќаат никакви давачки... :) Колку што знам нема закон за ова, само знам дека се одјавуваат и си ги растураш тука... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14468
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #32 на: 08 Март 2014, 18:39:40 pm »
Знам дека треба да ја одјавиш но и тоа не е толку лесно како шо мислиш.Треба да кажиш зошто ја одјавуваш и сл...Можеш да одјавиш 1-2-3 коли,демек се расипала,се удрила и сл... но не можеш 500....барем така беше порано...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #33 на: 08 Март 2014, 19:10:44 pm »
Знам дека треба да ја одјавиш но и тоа не е толку лесно како шо мислиш.Треба да кажиш зошто ја одјавуваш и сл...Можеш да одјавиш 1-2-3 коли,демек се расипала,се удрила и сл... но не можеш 500....барем така беше порано...
Плацевите во бугарија ги одјавуват колите кога ќе ги купат.. Затоа што во европа може да поседуваат едни таблички и на која кола и да ги стават таа е осигурана и може легално да ја возат. Колите што ги носат 100% не се сите на нивно име. Така избегнуваат поголеми проблеми.

Отсутен FilipS

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #34 на: 18 Март 2014, 10:03:03 am »
http://nfs.mobile.bg/pcgi/mobile.cgi?topmenu=1&act=4&adv=11387835151469097&f1=details&slink=5zc20m

Некој повеќе информиран ако има царинето нешто во последно време...колку би биле трошоците до регистрација на овој пасат?
Значи,што опфаќа,хомологација,ТИВ,акцизи....

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #35 на: 18 Март 2014, 10:16:23 am »
Пошто има цол ке земеш еур 1 документи и ке ти искочи околу 70000 денари

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #36 на: 18 Март 2014, 11:08:52 am »
Nekoj da uvezuval kola od Grcija,kako odi tamu procedurata?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен achtung

• Сениор
« Одговори #37 на: 18 Март 2014, 13:34:25 pm »
isto kako i od Bugarija i bilo koja yemja od EU!

Отсутен Mario_306

• Редовен
  • Пораки: 1177
  • Тоа ти е релативна работа...
« Одговори #38 на: 18 Март 2014, 18:46:10 pm »
Член на нашиов форум @Boki 9n баш се распрашуваше, затоа што имало многу добри и евтини коли во Грција, aма мислам дека спречен е увозот за Македонијa... Tака да ако сакаш да земеш кола од таму мора преку некоја друга земја да ја увезеш, незнам како идеше тоа, пред околу година дена го правевме муабетот... :)
Давам шлогиран дедо, или го менвам за друга недвижнина :)
;D ;D ;D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44044
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 18 Март 2014, 20:31:47 pm »
Јас не сум слушнал дека има некоја препрека за било какви увози од Грција за било што.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
Одг:
« Одговори #40 на: 19 Март 2014, 00:47:46 am »
Mi kazaa deka ako sum kupel vozilo od privatno lice nema da mozam da izvadam euro1 dokument, moralo da bide na firma.
Plus deka nema da mozam da vratam danok.
Za od grcija zboruvam zasto od tamu mui e momentalno najdobrata ponuda.
Nekoja ideja kako da gi izvedam ovie dve rab.,ili barem edna?
-J.Clarkson

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44044
  • Il Moderatore
« Одговори #41 на: 19 Март 2014, 08:13:03 am »
Со враќањето данок - јасно е, и во Германија ако купиш од приватно лице - нема поврат на данок.
Со еуро1 документот - тоа не ми е јасно. Тоа е документ кој го издава некоја институција, која кажува дека возилото е со потекло од ЕУ. Дали е во приватна или во сопственост на правно лице, не би требало да прави разлика.

Едно од решенијата е, да најдете фирма која дила стари возила, со тоа што ќе треба да се плати данок кога фирмата ќе го купи возилото од приватњакот, (21% мислам дека е грчкиот), па после тоа, тој да ти го одбие данокот пошто е за извоз. Пак цената ќе ти биде исто ко` директно на приватњакот да му ги дадеш парите, ама ако е таква ситуацијата со еуро 1 документот, тогаш ќе спасиш за царина некој процент. А може и да ти се „стопи“ ќарот во провизијата од фирмата-дилер.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
« Одговори #42 на: 19 Март 2014, 08:17:06 am »
Абе ај тоа за враќањето данок ќе го усогласиме некако,ќе спушти малце и готово,ама ЕУРО1 документот значи во случајов околу 1000е плус давачки.
Демек не го давала институција документот туку продажните салони го пишувале.
-J.Clarkson

Отсутен NikolceT

• Почетник
  • *
  • Пораки: 9
« Одговори #43 на: 20 Март 2014, 14:50:42 pm »
Ме интересира како растурачите на коли си работат така лагано,дали тоа е легално или е тотално нелегално, а државата е глува.Доста пари се вртат во тој бизнис,па не ми се верува државата да не преземе нешто(посебно моменталната гарнитура на власт  ;D )...
Тие возила кои се растураат сигурно не се царинат.

Кај мене во комшии има едни дечки и партали прават со половни делови, односно со растурање на коли... Они носат коли од БГ со БГ пасош до тука зависи со возење или на камион( ако не се во возна состојба), па ги праќаат таблиците преку пошта и ги одјавуваат колите од таму, а после тоа ги растураат тука и не плаќаат никакви давачки... :) Колку што знам нема закон за ова, само знам дека се одјавуваат и си ги растураш тука... :)
Dobro ovie decki sto rasturaat koli kako rabotat,od kade gi naogaat kolive?Sigurno imaat nekoj sto im kazuva dali ima dobieno dobri koli(koli vo dobra sostojba) pa posle idat da gi vidat,t.e. idat samo na dogovoreno so nekoj od tamu sto im naoga koli  ili...?? Daj kazete ako znaete kako ili so kogo moze da se stapi vo kontakt za sorabotka od tamu,zainteresirani sme za biznisov :)

Отсутен FilipS

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #44 на: 23 Март 2014, 12:58:31 pm »
Давачки за увоз (отприлика) до регистрација за следниве возила:

VW Passat 1,9 TDI (110KC) - 2001 година, HIGHLINE опрема (климатроник, електрика на стакла, алуминиумски бандажи, АBS, AIRBAG)

Мерцедес C220 (143КС) - 2001 година, климатроник, ал.бандажи, аларм, централно, AIRBAG 6, ABS, ESP, електрика на прозорци, ретровизори...

Опел Астра (H) 1,7 CDTI (101KC) - 2004 година, климатроник, ал.бандажи, аларм, централно, AIRBAG 6, ABS, ESP, електрика на прозорци, ретровизори, халогенки, мултифункционален волан, бордкомпјутер...