Автор Тема: Uvoz !!  (Прочитано 14288 пати)

Отсутен 555

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 193
Одг: Uvoz !!
« Одговори #15 на: 24 Септември 2012, 12:55:43 pm »
ne bratce ja sum sekoj 2 meseci u mkd ama ne me intersiralo ova so uvozov ic pa zatoa i neznam

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4586
  • ~ Full of soul ~
« Одговори #16 на: 30 Ноември 2012, 21:55:00 pm »
Здраво дечки едни мој пријатели добија поклон да речам...Honda Civic Coupe LSI 1.5 па викаат колата била за амерички пазар и му рекле демек не може да се префрли....а е 1994 година .... јас кога ја гледав не видов знак дека е за амерички пазар...беше во километри и немаше од страна значителни портокалеви жмигавчиња или позиции што се незнам.....тие не се толку заинтересирани за колата..прашале така им рекле и викат или ќе ја возиме низ село или ќе оди во одпад....автоматик е а зачувана доста..пали вози.....па ако некој може да ме информира дали може да се преведи нека пиши слободно би сакал да знам дали вреди да се земи за некоја стотка во моменталната состојба....еве точно ваква е .....
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14468
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #17 на: 30 Ноември 2012, 21:57:19 pm »
Мојата беше иста ваква и исто беше за Амерички пазар и ги немаше тие работи шо ги наброја како жмигавци и сл...Е сеа ако исполнува еуро 2 би требало да нема проблем.Истотака тахото треба да е во км/х а не во милји...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен DasAuto.

• Сениор
  • Пораки: 4586
  • ~ Full of soul ~
« Одговори #18 на: 30 Ноември 2012, 22:03:09 pm »
Мојата беше иста ваква и исто беше за Амерички пазар и ги немаше тие работи шо ги наброја како жмигавци и сл...Е сеа ако исполнува еуро 2 би требало да нема проблем.Истотака тахото треба да е во км/х а не во милји...
Пријателот рече дека му кажале дека европските коли биле со почетен број на шасија 2....а оваа била 1 и демек поради тоа не можела да влези....е сега што како незнам затоа и прашав ако би можела да помини не е лошо да се земи за некоја стотка со оправдање дека ќе ја возам всело за ќеф итн....па да си ја царинам....инаку е тип топ исправна со шибер електрики итн....
↯↯ Don't try to follow me ↯↯

http://www.youtube.com/watch?v=b_v5fPI-DUw

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #19 на: 30 Ноември 2012, 22:06:18 pm »
Копија од сообраќајна и ке се види дали може или не може да влези.

Отсутен Rakun4e

• Легенда
  • Пораки: 9197
  • Аstra la vista baby !
« Одговори #20 на: 19 Април 2013, 17:24:47 pm »
Slusnav nekoi muabeti deka ke imalo izmeni vo zakonot za uvoz i deka ke mozelo da se uvezuvaat samo vozila stari do 5 godini. Isto gledam deka placovite brzaat i gi polnat so koli.

Vistina ili muabeti ?

Dali ako bi imalo takvi izmeni bi se namalile cenite na vozilata stari  do 5 godini, a bi se zgolemile na vozilata postari od 5 godini ?

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #21 на: 19 Април 2013, 17:28:59 pm »
не годините,туку еуро 3
а еуро 3 бензинци се од 2001/2 па нагоре дизели 2004/2005 нагоре

ама од дамна зборат исто како и за укинување на царината или што и да беше

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14309
« Одговори #22 на: 19 Април 2013, 20:00:45 pm »
Абе мислам дека и со година се ограничени...1998 мислам.

Оти има мерцедеси од 1995 (мислам Е класа имаше 5 години порано воведено еуро 3 стандард)...

Иначе Еуро 3 стана задолжителен во 2000 година, не дека тогаш почна да се применува  ;)

Отсутен Macedon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
« Одговори #23 на: 15 Декември 2013, 14:46:27 pm »
Јас увезував лани од CH, разликата е во тоа што царина плаќаш 5% наместо 1%, бидејки го немаш документот еур.1, затоа што CH не е во европска унија.

Како и да е кога ќе дојдеш во МК пази да не те оддерат на царина, односно да не ти ја проценат колата по највисоката цена за моделот на колата, има најниска и највисока цена која зависи од моделот и опремата :)

Друга работа ако ја носиш колата на цол таблици извади ги некаде на крајот од месецот бидејки се плаќаат некаде дупло помалку, ако е на твои таблици ќе треба да ја донесеш колата, да почнеш процедура за царина,  па да ги вратиш и одјавиш таблиците во CH :)

Сега за сега толку, ако ми текне уште нешто ќе ти пишам ;) прати ми меил на ПП , имам документ за спроведување на царина :)

Едит: еве линк до постапка за царина http://www.customs.gov.mk/ShowNews.aspx?ItemID=2345&mid=1099&tabId=1&tabindex=0
другар да не знаеш како оди процедурата за увоз на хаварисани возола од германија? како одат давачките

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
« Одговори #24 на: 16 Декември 2013, 13:40:26 pm »
за давачките после царина односно за Тив и Хомологација до пред месец време биле 6050ден сега се 7500-8000ден + за превод на документи и заверка кај нотар од 2000-3000ден.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #25 на: 28 Декември 2013, 00:08:34 am »
Колку би биле давачки да се увезе ваков теренец:

Toyota Landcruizer 4.2D 1HZ73:

http://www.cars.bg/c506436

ретка ѕверка е и по странските огласи. А цената е повеќе од примамлива. Во комплет е со воздушни кочници и минусни бандажи со фланци. Перверзија со еден збор.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #26 на: 08 Март 2014, 16:42:52 pm »
Ме интересира како растурачите на коли си работат така лагано,дали тоа е легално или е тотално нелегално, а државата е глува.Доста пари се вртат во тој бизнис,па не ми се верува државата да не преземе нешто(посебно моменталната гарнитура на власт  ;D )...
Тие возила кои се растураат сигурно не се царинат.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #27 на: 08 Март 2014, 16:48:08 pm »
пред месец дена на мој пријател во Струмица му влегоа на плац, исликааа се, собраа информации за сите колли и после недела дена му запленија 75% од колите.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #28 на: 08 Март 2014, 17:20:24 pm »
На Ване? ;D

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #29 на: 08 Март 2014, 18:17:47 pm »
е зашто му заплениле? што било причината?