Автор Тема: Uvoz !!  (Прочитано 14287 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Uvoz !!
« Одговори #45 на: 23 Март 2014, 13:11:47 pm »
Mi kazaa deka ako sum kupel vozilo od privatno lice nema da mozam da izvadam euro1 dokument, moralo da bide na firma.
Plus deka nema da mozam da vratam danok.
Za od grcija zboruvam zasto od tamu mui e momentalno najdobrata ponuda.
Nekoja ideja kako da gi izvedam ovie dve rab.,ili barem edna?
Брату вистина е дека еур1 не ти го издава приватно лице туку фирма, е сега има финта и за приватно лице а тоа е се прави една изјава и се заверува на нотар во исто време кога ке го правите купопродажниот договор и е како замена за еур1.

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #46 на: 23 Март 2014, 14:20:29 pm »
Ме интересира како растурачите на коли си работат така лагано,дали тоа е легално или е тотално нелегално, а државата е глува.Доста пари се вртат во тој бизнис,па не ми се верува државата да не преземе нешто(посебно моменталната гарнитура на власт  ;D )...
Тие возила кои се растураат сигурно не се царинат.

Кај мене во комшии има едни дечки и партали прават со половни делови, односно со растурање на коли... Они носат коли од БГ со БГ пасош до тука зависи со возење или на камион( ако не се во возна состојба), па ги праќаат таблиците преку пошта и ги одјавуваат колите од таму, а после тоа ги растураат тука и не плаќаат никакви давачки... :) Колку што знам нема закон за ова, само знам дека се одјавуваат и си ги растураш тука... :)
Dobro ovie decki sto rasturaat koli kako rabotat,od kade gi naogaat kolive?Sigurno imaat nekoj sto im kazuva dali ima dobieno dobri koli(koli vo dobra sostojba) pa posle idat da gi vidat,t.e. idat samo na dogovoreno so nekoj od tamu sto im naoga koli  ili...?? Daj kazete ako znaete kako ili so kogo moze da se stapi vo kontakt za sorabotka od tamu,zainteresirani sme za biznisov :)
Комшијата мој едно време носеше шлепери од словенија со растурени коли.. ги увезуваше како отпад а ги продаваше како делови... Царината му беше нешто ситно.
Сега веќе не му се исплати тоа... Па си зима возила од тука на наши или бугарски таблици (наоѓа возила што немаат платено данок во бугарија... некој што не плаќал и неможе да го продаде или регистрира)...

Отсутен toni.de

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #47 на: 28 Март 2014, 17:08:15 pm »
Абе ај тоа за враќањето данок ќе го усогласиме некако,ќе спушти малце и готово,ама ЕУРО1 документот значи во случајов околу 1000е плус давачки.
Демек не го давала институција документот туку продажните салони го пишувале.

друже јас вадам еур1 за бмв 535и  од герм - ти го издаваат Цол полиција за извос - барем тука е така . Откако ке го земес сертификакот можеш само до 3-4 дена да го возиш автомобилот во таа држава.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3104
« Одговори #48 на: 28 Март 2014, 17:12:18 pm »
Zoll колку што знам е германска царина.

Отсутен toni.de

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #49 на: 28 Март 2014, 18:14:06 pm »