Автор Тема: последици од незгода-куче на автопат?  (Прочитано 12710 пати)

Отсутен maci

• Редовен
  • Пораки: 1319
последици од незгода-куче на автопат?
« на: 04 Април 2011, 09:51:37 am »
после ќе ви ја раскажам целата случка.
излегува куче на автопат,мавате во него и гледате пукнат браник на неколук места.
повикано полиција,увид.
според авто одговорност осигурителната компанија треба да ја тужи македонија пат,и во меѓувреме да ви ја поправи штетата од кога ќе се направи проценка на истата.......................

имал ли некој вакво слично искуство?
што после,како би се одвивала ситуацијата со плаќање,поправање...?

п.с.колата е каско осигурана на 200е.

« Последно менување: 06 Април 2011, 18:47:24 pm maci »
форд фиеста 1,4 тдци

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7690
  • Хорска Секција
Одг: што да се прави во ваква ситуација?
« Одговори #1 на: 04 Април 2011, 10:27:56 am »
Без разлика дали колата е каско или не, ако е се регуларно со возилото и со шоферот, тогаш македонија пат е должна да ти ја надомести целата штета. На делници каде не се наплаќа патарина, немаат никаква одговорност.

Ваков случај имаше еден мој пријател од Охрид. На автопатот Скопје-Тетово му налета џукела од која го искрши браникот, хладњакот и фарот и уште некои ситници. На почеток Македонија пат се правеа ненормални и не сакаа да покријат трошоци, па мораа да одат на суд. На суд излезе да платат 3 пати повеќе од реалната штета према сопственикот плус судски и други административни трошоци.

Значи, ако ти се случило тоа, пробај разговарај со некој по-надлежен и имај цврст став дека ќе го решите случајот на суд ако одбиваат да ти ја покријат штетата во целост!

Мене пред неколку години за малку ќе ми се случеше истово. Доцна навечер возев накај Охрид. На споменатата делница, Скопје-Тетово, имаше 3 џукели легнати на патот. Со 150км/ч не знам само како успеав да ги одбегнам. Им кажав на патарина за џукелите и идиотите ми викаат ако не сум удрил во некоја од џукелите да не се замарам. Им викам, абе некој друг ќе удри, реагирајте некој нека ги одстрани и затворете го патот. Они пак, као да уживам. Немав ни време, ни желба да се расправам, ама требаше да дигнам џева на поголемо ниво поради нивната идиотска незаинтересираност и доведување во опасност на учесниците во сообраќајот.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #2 на: 04 Април 2011, 10:52:42 am »
Знам како ти е, јас еднаш го разбудив цело кочани кочејќи за да не опнам куче. Во едната лента иде автобус, во другата куче, и тоа трча накај мене... Го мавнав, ама дека почна да бега и само со крајчето сум го закачил. На колата ништо, само тахикардија едно саат ипол.
Некој тука бараше оштета зошто мавнал во дупка, ама незнам дали ја доби. Може на некој му текнува...

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #3 на: 04 Април 2011, 10:56:47 am »
Ти бараш пари од Македонија Пат, не од твојата осигурителна компанија. Немаш потреба да го активираш каското, џабе 200 евра да си изгубиш. Со Македонија пат најверојатно до суд ќе стигнете затоа што како што кажа Гојдо инертни се и по секоја цена сакаат да не платат иако имаат таква обврска. На крај плаќаат, ама треба малце да се почека.

И јас имам мавнато куче, ама немав време да чекам полиција и си продолжив до Скопје со пукнат браник и скршена магленка, па на свој трошок поправав.

Инаку ако ти треба правен совет или адвокат за ова, пиши ми ПП. Баш тоа го работам, штети ни се специјалност ;)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #4 на: 04 Април 2011, 13:11:42 pm »
Знам како ти е, јас еднаш го разбудив цело кочани кочејќи за да не опнам куче. Во едната лента иде автобус, во другата куче, и тоа трча накај мене... Го мавнав, ама дека почна да бега и само со крајчето сум го закачил. На колата ништо, само тахикардија едно саат ипол.
Некој тука бараше оштета зошто мавнал во дупка, ама незнам дали ја доби. Може на некој му текнува...

Јебеш кола, на кучето му се деси нешто ?

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #5 на: 04 Април 2011, 13:16:09 pm »
Кумашинот со Астрата мавна куче кај Катланово одејќи за Скопје, пред 3 години.
Кога отидов имав шо да видам. До пола хауба немаше ништо, смачкано комплет.
Кучиште магаре....го стегнал директно со 120...не успел ни да закочи пошто му истрчало наеднаш на пат.
Ги тужеше МП пошто не сакаа да му платат и до ден денес нема земено ни динар...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #6 на: 04 Април 2011, 13:22:37 pm »

Не бе, го цивнав по газот ептен малце, ама веќе имав докочено до 30-40кмч. ништо не му беше. Глупо куче трча чело у чело да се мавне со кола. Да беше камен што не мрда ќе докочев, петардата трчаше накај мене со цел памет...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #7 на: 04 Април 2011, 13:28:53 pm »

Не бе, го цивнав по газот ептен малце, ама веќе имав докочено до 30-40кмч. ништо не му беше. Глупо куче трча чело у чело да се мавне со кола. Да беше камен што не мрда ќе докочев, петардата трчаше накај мене со цел памет...

http://www.youtube.com/watch?v=Q285dYl2mZI

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #8 на: 04 Април 2011, 13:36:54 pm »

http://www.youtube.com/watch?v=Q285dYl2mZI
Баш бриџстоун и возев!!! :D Гледаш си застана кучето, да се стрчаше накај колата ќе си умреше како што треба. ;D

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #9 на: 04 Април 2011, 14:18:28 pm »
другарче мавна куче со 318-ка нова, кучето преживеа, а му сјеба браник и фар...

Е сеа, мораше да најде умрено куче, плус и патарина не платил, па мораше и сметка да набави, и откако заврши све, викна полиција и му направија увид ... 

Се уште се по судови ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #10 на: 04 Април 2011, 14:32:48 pm »

Е сеа, мораше да најде умрено куче, плус и патарина не платил, па мораше и сметка да набави, и откако заврши све, викна полиција и му направија увид ... 

Се уште се по судови ...

Крај.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7340
« Одговори #11 на: 04 Април 2011, 14:38:34 pm »
Звучи смешно, ама кога се јави да праша за совет, тоа му рекоа, како би докажал дека си удрил куче, а нема куче присутно на местото? Беља у Беља ...

Македонија и се е можно ...

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #12 на: 04 Април 2011, 16:04:10 pm »
Може имало  Аирбези кучево...Mакедониjа и се е можно... :D :D

Отсутен Jove

• Сениор
  • Пораки: 3129
« Одговори #13 на: 04 Април 2011, 18:22:34 pm »
А бе ај куче а да манеш срна и да се утепаш на лице место тоа све го виделе ???
Тоа се деси со еден човек од моите комшии
Losers always whine about their best, winners go home and fuck the prom queen :)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #14 на: 04 Април 2011, 22:20:07 pm »

Се уште се по судови ...

mi se zgadi od drugar ti.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need