Здраво дечки, моја прва тема
Имам ваква Астра, како во насловот... 1.4турбо, 140кс, 200Нм, па сакам да чујам муабети од други луѓе со овој мотор или од некој што знае за примеров.
Мојата е иначе Космо изведба ако тоа има некаква врска (можда опремата ја мења тежината), со 18ки бандажи (гуми 225/45) и доплатив за фабричко спортско вешање (не флексрајд - оваа само е спуштена и потврда).
Ја во целина сум задоволен од колава - супер иде, супер држи, убаво звучи моторот (ко за толку мала литража има супер звук), али има неколку мани.
- Цела зима пластиката крцкаше од сите страни и нерви ми скина. Сега се стопли и скроз се стиши, баш ништо не крцка али очигледно се до наредната зима.
- Предните столбови (А-пилари) се многу дебели и ептен кратак видик, често морам да се изместувам цел и да се кривам у вожња за да видам дали има пешак или точак или шознам.
- Воланот има преголем дијаметар и некако го квари цел впечаток внатре.
- Тешка е премногу за таа класа - 1503 кила имаше на спецификација кога ја мереле за утовар на камион, да имала 5 литри гориво у неа значи скоро 1500.
- И најголемата мана која е веројатно врзана со тежината, а можда и не... троши ко луда.
Градска 13 литри!
Отворен пат (Скопје - Солун) со различни режими на возење (негде возев 80, негде 100, а негде и 200 ама кратко) потроши 9,5 литра зимово.
Незнам дали летово и плус откога ќе надмашам 10000км (сеа иам цирка 4500) ќе се смени нешто.
Мене ипак ми се чини дека ова е ненормална потрошња, или?