Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3180677 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Трoлaм, Филип, нoрмaлнo.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
malku e pobrzo, mozda 70 bi bilo pobezbedno... mojta presmetka bi bila slednata; da receme koga ostanatite bi vozele 50-60 a vidlivosta e negde 10-15 metri (edna puna i edna prazna linija)...  ::) ne bi trebalo da prestavuva opasnost ...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
Ја не би идел со пресметки во такви околности. Би идел споро, со пуштени магленки напред/назад, а веројатно и жмигавци. Ко што видов на видеото, низ прописна магла си терал, а тоа не е воопшто наивно.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Со 4 жмигавци можеш да направиш само поголем проблем на тие позади тебе што ке те видат освен ако не си скроз застанат во лентата за стоење.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Ако возиш претпазливо (како што би требало во горенаведените услови), ќе видиш дека се движат жмигавците, не дека стојат од страна. Ако не возиш претпазливо, не се битни жмигавците, магленките и се’ што си пробал да направиш, за што подобро да го обележиш своето возило на патот.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Јас при една таква магла се движев со околу 60 на саат, само со пуштени магленки напред и назад. И сите одлично се забележуваа само со магленки.

При таа брзина ме престигнуваа само камиони, сите коли поднамалуваа да ги пројдам и после си возеа позади мене со иста брзина ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16735
  • Keep it 100
Уште еден доказ за тоа дека не треба секој да положува за возачка. Не знаат да се прилагодат на условите на патот. Обавезно кога ќе заврне има сообраќајки, а не па кога има густа магла и подмрзнат коловоз. Ми текнува лани зимата еден ден бев на планинарење на Шапка, и на враќање имаше многу густа магла со 30 метри прегледност. На автопат накај Скопје возев 80 на штрек да не ми излезе нешто пред мене, а брзината ми беше страв да ја намалам бидејќи цело време ме поминуваа коли што возеа доста побрзо, па цело време низ глава ми се вртеше дека може некој да ми влета одпозади.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
@Banza

Тоа е најбоља тактика за возење во услови на магла, многу порелаксирано е кога имаш чистач пред тебе..

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
i jas mislam deka 4 zmigavci ke se primetat pred zadnite maglenki, pretpazlivi vozaci vo taja situacija bi ja namalile brzinata i bi ja uvidele brzinata na dvizenje na voziloto spored sto bi ja prilagodile svojata brzina...
sporo dvizenje po avtopat e isto opasno kako i brzoto, bidejki ke ve sobere nekoj odzadi (nedaj boze sleper)...

najrizicni se starive koli so losi zadni i bez maglenski svetla, i so prilagodena brzina niv mnogu docna ke gi primetime. Da ne zborime za losite soferi, zenit i nivnitge nepredvidlivi gafovi na pat...

taka da vnimatelno i so ekstra rastojanie...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен velestrumf

• Легенда
Ја шинав од пцуење еден Грк прошла недела... Абе небо се отвори, лие ко ненормално, едвај бришачи постигнуваат да избришат, фраеров, со сребрена кола (изузетно тешко видлива при дожд и сиво небо), без пуштени светла. Абе сум го пцуел до 5то колено.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
@Banza

Тоа е најбоља тактика за возење во услови на магла, многу порелаксирано е кога имаш чистач пред тебе..

Знам знам, педерското беше дека а се приближам на некој што вози 58 на саат, а јас полека со 60 го стигам, он намалува на 30, да морам да го претицам и да не биде прв ;D Кратка релација беше и се враќав од подолг пат, па не ми влечкаше со 30 заради инат :)

Пред една недела на враќање од Бугарија исто ме фати убава магла 2-3 пати, ама не беше автопат и многу беше лошо обележан патот, па и јас се залепив за еден исто изгубен како мене и со 30 се снаоѓавме :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14390
  • Пудингот на шоферството
Колку шо можам да видам и да проценам од снимката на РедЕко,мислам дека не возел брзо посебно не многу брзо према условите на патот.Видливост има така-така,автопат е...

Еве една слика од вчера низ град како беше,малку блицот ми зафркна работа не го исклучив(а не ми се чепкаше по тел ради тоа шо некој нинџа можи да скокни пред кола),али видливост најмногу 5-10м низ град под улични светилку.Е сеа чим имаше толку магла во градот можам само да замислам колку имало во РЕК.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7887
  • Плинаш!!!
Од ѕид на сооб. срам, најверојатно дечкото што пишал бил таму..

Цитат
Strasno se lizgase imase -3 stepeni kamijon go civna nisanot i vozacot ( zena ) zastana na srede kolovoz vo taa gusta magla. Jas vo toj moment bev od sprotivnata strana vozev i blendirav no za zal i sega gledam sto sve se slucilo
Баш и не се лизгаше (со зимски гуми) поминав сабајле 20мин. пред карамболов, а магла стварно имаше многу. Инаку уште не е расчистен патот, тојотата и уште 3 коли стојат таму.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
.....

Таква магла, можеби и полоша ме има фатено неколку пати. За една нова година Загреб - Крапина - Птуј. Патарината не се познаваше. 10 метра видливост. Се налокаа другарите, и вози Луки.... Ги пцуев до трето колено како Веле. Така другарски....

Исто еднаш Будимпешта - Хоргош. Надвор -17/-18, магла прст пред око не се гледа. На секои 5-10 километри замрзнати романци и бугари, неозначени, без елеци, абе у ку*ац.
Па некои те стопираат, маваат со раце....
Јас среќа имав Австриска нафта, и пак Бога молев да не замрзне. 50-60 на автопат и ми изгледаше брзо. Инаку, барем во Германија/Холандија/Австрија во случај на магла се вози само во десна лента. Има маркери на автопатот, и задолжително растојание меѓу 2 возила се 2 или 3 маркери.

Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен trkalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 346
возење по магла минатиот четврток Струмица-Берово, патот нема бела линија на средината нема линија по краевите и дали има 10 стубчиња на на цела делница видливост околу 10метри и при такви услови повеќе нишаниш отколку што возиш брзина над 20км/х е веќе ризична ништо не се гледа. Го бараш патот цело време.