...
И твојот потег е неандерталски. Зошто се лепиш зад некој со десет метри растојание со брзина 140кмч? Во тој момент ти се движиш со речиси 40метри во секунда. Времето за да перцепираш што се случува пред тебе е пола секунда = 20 метри. Да изреагираш две-три секунди 80-120 метри.
Иначе што ме изнервира. Некна во средата бев за Штип. Три пати закочив од 100-110 до 30-40 поради непресметливо престигање. Ако не закочев, ќе имаше сообраќајка. Два пати беше поради гастарбајтери со странски таблички што престигаат непресметливо и се курчат со “јаки“ коли.
Се враќам од Штип према Струмица, истата песна. Две ситуации со престигање шлепер и кочење и на шлеперите за да можат говедата да престигнаат. А шлеперите не возеа бавно околу 80кмч што на таа релација е одлично темпо за шлепер. И за крај, после Владевци пратам ситуација пред мене БМВ Х3ка престига камионче во кривина. Од другата страна доаѓа кола. Јас кочам зад мене предвремено затоа што некако инстинктино знаев дека ќе биде беља. Зад мене идиотите свират затоа што кочам и намалувам. Еден позади отпочна и маневар да ме престига мене и тој зад мене. Кога виде што се случува, испаничи и застана во левата лента. И пред мене камионот се истранува колку што може удира во банкина десно и удира во џипот позади од лево. Застануваме, излегуваме, се јавувам на полиција да дојде, па почнаа да се пцујат, да се караат. Јас ги прашувам дали има повредени, да се смират, овие ќе кренат се во воздух со дерење. На крај се осеќав како јас да сам крив за целата работа.
И на крај си се качив во кола, ја заобиколив бељата ги оставив и си го продолжив патот за Струмица. Е*ати дивиот народ.