Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3415290 пати)

Отсутен kokos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 207
на пат помеѓу две населени места но доста фрекфентен и си викам да не ризикувам да дојде до поголема беља терај се по пропис како што опишав ама има луѓе кои или не гледаат добро а возат или нешто друго им го одвлекува вниманието.

п.с не ми е до тријаголникот сите ја знаеме неговата вредност ама не се пази ич.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Тогаш клинци и бодликава жица околу триаголникот ;D

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14717
  • Пудингот на шоферството
Pred povekenod 2-3g imav pisano,koga se udri kola vo bratmi(toj so ka ionot),den nedela cela Bitola i Prilep trgnuva za Pretor i Ohrid.
Soobrakajkata na patot Bitola - Ohrid,na 5-6 km od Bitola,na golema i dolga krivina vo desno.
Policisko vozilo i trokut namesteni pred krivinata na 300-400m od soobrakajkata,2-3 pati go sobraa trokutot od koj 2ta pati bese podpredn so kamenja,pa taka edniot od sobiracite go sjeba karterot.

Odkako mu ebaa mamata na trokutot policijata namesti znak,znakot go sobraa uste 2-3 pati go napravija kako limenka zgaznata.
Policaecot(iako ic ne gi sakam generalno),se pogodi onaka "ponormalen" ke go izgazea na nekolku pati,a nie koi bevme tuka na patot i rabotevme na osposobuvanje na kamionot da go trgnime od patot istotaka.

I posle nekolku casa pieme kafe podolu na benziskata so policijata i bas praevme muabet deka za vlakno sme se spasile site na nekolku pati iako se si bese obelezano kako so treba.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Leonid

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 902
Ако немало трокут ќе ве собереле вас. Затоа и е трокутот, за да страда 😂

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Таму меѓу Битола и Прилеп што позаебана кривина тоа поопасно возат еден куп морони...

Некни бев, си мислам "да му ебам мајката..."
Да не знае човек што друго да рече.

P.S.

Морон во пикап претекна колона со 120, зборејќи на телефон.
Имаше камион, па јас, па 3-4 коли, па моронот со пикапот и уште неколку назад.
Овој тргна сите да нè поминува и го направи тоа...
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
Таму меѓу Битола и Прилеп што позаебана кривина тоа поопасно возат еден куп морони...

Некни бев, си мислам "да му ебам мајката..."
Да не знае човек што друго да рече.

P.S.

Морон во пикап претекна колона со 120, зборејќи на телефон.
Имаше камион, па јас, па 3-4 коли, па моронот со пикапот и уште неколку назад.
Овој тргна сите да нè поминува и го направи тоа...

Следен пат фрли му банана нека се излизга у ендек, матр му ебем ненормална и викни ме мене да завршам работа.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Дека од Прилеп?

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
Кавадаречка беше регистрацијата.

Да му покажам шише ракија да застане?
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
То е, ко сивоњи возат/возиме. Ретко кој вози според ограничената брзина. Ако вози некој 80 на 80 ограничување го кочи сообраќајот. Ти возиш 100 а тој зад тебе залепен на 2 метри до браник да ти е страв да ја чепниш кочницата ако има некој дефект застанато или ти претрча пес. Тргнуваш да претицуваш на испрекината каде што имаш прегледност а тој што го претицуваш залепен до тој пред него и не те остава да влезиш в лента за инает.

Кога слегуваш од Плетвар во правец накај Кавадарци, има 1-2 места каде што има испрекината линија но нема прегледност поради зеленило по крајот од патот, ама сивоњите само чекаат да дојди испрекинатата и претекнуваат како тоа да значи дека само нивна е средната лента (многу ретко ПП и БТ таблици, најверојатно почесто возат тука и им е позната опасноста од таквиот потег). Некни еден со Бмв 5ка на истиот правец си возеше пола во десна пола во средна лента, а понекогаш си ги сечеше кривините целосно во средна лента. Му блиндирав, му свирев оти можи да земи некој на душа што претицува одоздола на негова испрекината, ама си продолжи така се додека не дојдоа 2 ленти. Така да сите сме кабает во сообраќајов, кој повеќе, кој помалку.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!

Присутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4020
Најопасни во сообраќај се камионџии со празен камион, ако налетате на таков тргајте се на страна.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2735
  • Шалабајзер
Една дешавка со трокут:

Идеме со колега со комбето на пат накај Прилеп, и го качуваме Плетвар нагоре, врнежливо време, онака подросува передски.. на почетокот на качување возиме и одеднаш на кривинава Dropped pin
Near A1
https://goo.gl/maps/WiZAvsFxbeD8vLQK8 превртена кола, нисан микра виолеткова боја, баш кај што е центарот на сликава

Среќа немаше коли позади мене се престоив и застанав погоре, човекот само што се имаше стумбано, збореше на телефон најверојатно со некој близок или од фирма раскажуваше што се случило, видов има трокут поставено ама цел искршен, некој со комбе го мавнал трокутот и продужил(ова го кажа човекот покасно), и ја јебига шизик на ризик го земав трокутот и скроз качен во камењата одев надоле да стигнам пред кривината да предупредам други учесници, некако го поднаместив со камења и тие што се качуваа поднамалуваа генерално.

Се е океј до момент кога двајца абдали со црвена корса ц во посериозни години малку цврцнати летале нагоре, едниот го здоглеал знакот и му кажал пази ама овој возачов не обрнал внимание, влага у кривина ја гледа колава превртена, од паника стиска пуна кочница, го изместува со предница према земјата а кај земјата стои колегава, јас ја глеам случкава и си викам оууу шит Боби го еба сеа, ама стариов мава контра волан и се извртува некако контра и со гзот иде накај лентата за надоле пришто мавна во возило на една фамилија што се симнуваше, ама дека комбето ми беше паркирано погоре со 4ри сите за надоле возеа полека па не се случи некоја посериозна хаварија, потпивнатите завршија со гзот тука негде

(Хинт комбето го оставив негде кај камионот)...

Одма истрчав и се разрдрав добро бе шефе глеаш знак доле, и сувозачот вика ти реков и возачот таков припивнат се му е рамно промрљува у стил ма да ти ебам знакот ме заболе.

Си викам у себе океј и ја некогаш брзам правам грешки претекнувам влагам макази и све, ама кога ќе видам знак секад сум укопувал кочница до доле, ако нема автоматски да се пуштаат 4ри јас пуштам инстиктивно, размислувам малце и за тие позади мене да ги известам еј чекајте другари се десило нешто сериозно намалете, ама до толку да си незаинтересиран за другите учесници тоа стварно незнам.

Инаку незнам колку кој знае, баш оваа кривина и една друга исто вака се малце критични, особено на дожд или снег, таков е асфалтот на Плетвар, така да пазете ако патувате во такви временски услови, башка тоа што цел пат е изветоперен од тешки возила и уште повеќе загрозува ситуации

Sent from my iPhone XS using Tapatalk
« Последно менување: 09 Септември 2020, 19:52:41 pm zeroSignal »
No turbo, no fun :)

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
Кога слегуваш од Плетвар во правец накај Кавадарци, има 1-2 места каде што има испрекината линија но нема прегледност поради зеленило по крајот од патот, ама сивоњите само чекаат да дојди испрекинатата и претекнуваат како тоа да значи дека само нивна е средната лента (многу ретко ПП и БТ таблици, најверојатно почесто возат тука и им е позната опасноста од таквиот потег). Некни еден со Бмв 5ка на истиот правец си возеше пола во десна пола во средна лента, а понекогаш си ги сечеше кривините целосно во средна лента. Му блиндирав, му свирев оти можи да земи некој на душа што претицува одоздола на негова испрекината, ама си продолжи така се додека не дојдоа 2 ленти. Така да сите сме кабает во сообраќајов, кој повеќе, кој помалку.

На место објаснето слегувањето надолу по Плетвар. Посебно на потегот од каменоломот (каде што почнуваат трите ленти) до Дреновска клисура (кај што завршуваат трите ленти) е многу непрегледно. Особено особено на слегување на лева кривина (качување на десна) е доста ризично бидејќи постојано возат во средна тие што се спуштаат. Првите пати кога го качував Плетвар (Скопје -> Прилеп), стариот постојано ми алудираше да држам најдесно што можам иако се две ленти во мој правец, баш ради такви будали. Понекогаш треба да гледаш и за тие околу тебе како ти со бмв-то

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34292
  • Таков е животот... јебига
стариот постојано ми алудираше да држам најдесно што можам иако се две ленти во мој правец, баш ради такви будали.

Абе да ти го ебам Плетварот. Ми се случи случка таму, некаде 2000-та или 2001-ва година, кога бев релативно тазе возач и од тогаш секогаш сум бил екстра внимателен.
Возиме со татко ми во Битола на семинар за Завршни сметки за 2000та година мислам беше. Почнав да го качувам плетвар натаму со кадетот, мислам дека веднаш откако почнуваат 3-те ленти. Претекнувам камион по средна лента а тука е многу остра и непрегледна кривина. Веќе го бев поминал камионот па само што ќе ја искористев кривината во лево за да се вратам на десната лента. Баш во тој момент одозгора се симнува камион, мислам дека празен беше, кипер плус приколка, ама бајаги претерано брзо. Приколката почнува да му дрифта на кривината и целата приколка ја зафати средната лента каде бев јас.

Тука малце сеќавањето ми е заматено, само се сеќавам на инстинктивен маневар вртење на десно и ја избегнав приколката за милиметар. К ако што ја избегнав приколката ми занесе и задницата, па требаше контра маневар за да ја исправам. Веднаш застанав после некој метар. И кога пробав да излезам од кола прв пат такво нешто ми се има случено, колената ми се пресекоа едвај се задржав  и потправ на крилото од колата за да не паднам. татко ми излезе од другата страна и и помогна да седнам на тротоарчето од карши. Ми викаше дека сум бил скроз пребледен и јас се сеќавам дека не можев да возам после тоа, татко ми продолжи до Битола. Од тогаш па наваму пцујам и Прилеп и Битола и Ресен, ебати Плетварот и ебати сивоњите што возат, ќе погинев за влакно.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Не ти била завршна сметката ;D

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1885
Kolku sto pamtam, 3 lenti napravija posle 2001 pribidejki gi stra skopjani da odat oh preku straza :) pa so taa sostojba iskoristivme da ni napravat 3 lenti. Ako ne bese vojnata, mozebi seuste ke si krckavme so 2 lenti. Pred toa Pletvar bese mnogu poopasen za vozenje, a vo zima nikogas ne znaes koga ke stasas doma ako ima sneg.

Taka da Mile, ako imalo 3 lenti koga ti se desila sluckata, bilo pokasno od 2001va.
  www.malservis.mk - сѐ за твојот автомобил!