Автор Тема: Дешаванки со кола ( тумбања, судари, несреќни моменти, одвратни искуства... )  (Прочитано 3184537 пати)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16739
  • Keep it 100
Убаво кажано Allexxander!

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
Машиновозач не може да смени “лента“ или да закочи како што може автомобил. Пругата не е осветлена како што е осветлена улица во град. Споредбава е скроз безвезе. Како да не ви кажале во автошкола и дома дека кола е оружје со кое што управуваш. Убиство си е убиство без разлика дали таа поминала на црвено или не. Зошто ти не си згазил некој што поминувал на црвено? Си пазел како возиш? Не си бил пијан и над ограничување? Зошто избегал? Знаел што направил и пак не застанал да помогне макар и да било касно. Немаше вакви коментари за дечкото што згази дете кај католичка, токму спротивно се збореше за него. И за Алачки никој не ја правдаше дека тој не бил на пешачки.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Качанички пат е неосветлен. Кола е оружје.

Еве ПРИМЕР да земеме. НАЈПРОСТ за да поедноставиме.
1. Возиш кола со 40кмч во град.
2. Не пијан.
3. Покрај автобус поминуваш кај градска болница.
4. Претрчува од пред автобусот човек.
5. Се засопнува и паѓа 1 метар пред кола.
6. Кочиш до 31кмч.
7. Предната гума е врз неговиот врат.

Он е крив што претрчал и загинал. Ти си крив зошто си возел кола.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5076
  • The Spartan General
....

Едно време во книгата за учење за полагање пишуваше дека ако автобус остава патници на постојка, возачот на автомобил е должен да ја намали брзината на движење и во секој момент биде подготвен да застане.

Ама кој чита книги од фејсбук генерацијата е друга тема...  :-\
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
Машиновозач не може да смени “лента“ или да закочи како што може автомобил. Пругата не е осветлена како што е осветлена улица во град.
Точно, затоа и не одговараат. Сепак неешто може да се направи, имаат сопирачки за итни случаеви, нејсе тоа можда е малку безвезе споредбата. Но, има случаи многу каде и со возило не можеш ништо да направиш во одреден момент а ти тоа го знаеш... Мислам дека се претерува со правата кои им се дадени на пешаците. Јас тврдам дека 70% ако не и повеќе од сите несреќи со пешаци се поради кривица на пешакот, а не на возачот. Немој, излези вози 1 ден низ Ск и ќе ти биде јасно како пешаците се однесуваат во сообраќајот. Не сите, поголем број. Значи он ти направил невидена беља со неговиот памет, а ти лежиш затвор и трпиш внатрешна морална мука. А тие што се криви и згазиле пешак кој поминувал на зелено, возеле пијани или дрогирани за нив треба да има робија и тоа бајаги голема.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
Јас имам удрено пешак кај градска. Среќа не умре бабата, па остана жива да ми се извинува и дека требала да го слуша дедото да не проаѓа на сред улица.
Истата ситуација како на Дени, само без умирањето. Не ни знам дали возев 40, затоа и застанав и само ја допрев али доволно за да падне. Да ме имаше во весници и мене на курот ќе ми се качеа дека сум летал со Интеграта 180, дека сирота баба летала од пешачки до автобуска итн. Весниците користат секаква прилика за читаност и тоа најчесто со непроверени сензационални наслови и вести, а на нас толку ни треба за да се попалиме.

Иначе Дарт појма немаш, не е точно дека убиство си е убиство. И тоа што го напуштил местото е сосема друго кривично дело, нема врска со вината за самата сообраќајна незгода.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55053
  • Махер
Јас имам удрено пешак кај градска. Среќа не умре бабата, па остана жива да ми се извинува и дека требала да го слуша дедото да не проаѓа на сред улица.
Истата ситуација како на Дени, само без умирањето. Не ни знам дали возев 40, затоа и застанав и само ја допрев али доволно за да падне. Да ме имаше во весници и мене на курот ќе ми се качеа дека сум летал со Интеграта 180, дека сирота баба летала од пешачки до автобуска итн. Весниците користат секаква прилика за читаност и тоа најчесто со непроверени сензационални наслови и вести, а на нас толку ни треба за да се попалиме.

Иначе Дарт појма немаш, не е точно дека убиство си е убиство. И тоа што го напуштил местото е сосема друго кривично дело, нема врска со вината за самата сообраќајна незгода.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20145
Добро, не знаев дека има убиства за кои што не се одговара освен за тие во нужна самоодбрана. :)

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14393
  • Пудингот на шоферството
Ovde lugeto mesaat mnogu stvari...si mislat deka sega ke go oslobodat toj so go izgazil devojceto.Nema da go oslobodat tuku ke odgovara pomalku poso ima olesnitelni okolnosti potocno ja delat krivicata so zrtvata...

p.s dodusa i da go oslobodat nema da me izenadi nasiot sudski sistem,ama eve mozebi borcite za sloboda demokratija i protiv kriminal ke promenat nesto. :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
И на деца мали треба да се пази многу, имав еден случај пред 3-4 години кај парк тука кај стадион, возам 30-тина-40 км/х  по тоа коцката и дете му се испушта од рака на татко му и ми истрчува пред кола на некој метар, јас застанав одма бидејќи возев полека, татко му се погоди свесен човек па ми се извини, некој ќе се погоди па дури и крив ќе испаднеш, ќе те пцуе.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
И да е вистина дека поминала на црвено а не е пошто ако имаа снимки 500 пати ќе ги дадеа како доказ а не само изјави да даваат и да има помала казна кај ќе му бега на мајка му пичката казната што напуштил место.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22218
Од лично искуство нај недисциплинирани пешаци се пензионерите...он своето го завршил, Скопје го ослободил и кај сака може да помине..па уште и се буни.

Значи они и тоа копиљаната невоспитана кај АСУЦ.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
ASUC si se sosema opravdano, oni se soobrakajno tehnicko skolooo i ... :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5083
Сите плукате и фрлате камења по човекот...НЕДАЈ боже да ви се случи ваква глупост на душа цел живот да носите некого. Што праиме ако има снимки и на снимките се гледа дека на црвено помнинува девојката??? Не викам не е крив дечкото крив е за што имал брзина над дозволената, што возел под дејство...ама црвено било НЕ СМЕЕЛА да поминува, а уште повеќе што праиме со лажните изјави дека било зелено(под претпоставка дека има снимка и јасно се гледа)??? Што праиме со јавниот линч против ликот???