Автор Тема: Дали возилата имаат „душа“?  (Прочитано 10494 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Дали возилата имаат „душа“?
« Одговори #15 на: 26 Јули 2012, 14:13:53 pm »
Фиц грешно си разбрал некаде, не викам дека ако е хибрид нема душа, туку според мене хибрид не се римува со суперавтомобил.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44390
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 26 Јули 2012, 14:25:21 pm »
Таунусот на дедо ми имаше душа. После тоа, не сум сретнал кола со душа... додуша повеќе имаше карактер на магаре од душа, ама мислам дека тоа е периодот (касни 70-ти, рани 80-ти) кога може за последен пат да се персонифицираат возилата :)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #17 на: 26 Јули 2012, 14:26:18 pm »
Симо од тебе ваков одговор, неочекувано :)
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #18 на: 26 Јули 2012, 14:29:26 pm »
Wikipedia--- The soul—in many traditional spiritual, philosophical, and psychological traditions—is the incorporeal and, in many conceptions, immortal essence of a person, living thing, or object.
Ama Falanga, koga ke sednes sega vo nego pak se cuvstvuvas isto kako za vreme na tie momenti od detstvoto pa navamu...toa e dusa, nesto sto nema nikogas da zamre bez razlika kako ti go povrzuvas toa. Moze e kup zelezo za tebe ama pak se sekavas na takvi detali od kadetot, ti mu ja odrzuvas dusata vo zivot :D :D :D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #19 на: 26 Јули 2012, 14:30:01 pm »
@tome-colt, Ќе си купам голф...... NOT! :D :D :D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16758
  • Keep it 100
« Одговори #20 на: 26 Јули 2012, 14:30:54 pm »
Фиц грешно си разбрал некаде, не викам дека ако е хибрид нема душа, туку според мене хибрид не се римува со суперавтомобил.

Колку само грешиш, не си свесен!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34306
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #21 на: 26 Јули 2012, 14:41:44 pm »
Супер автомобил е по дефиниција ексклузивно возило што има над 500кс и иде над 300.? Што има врска дали е хибрид или не? Пак ќе прави ѓурултија. 10.000 вртежи не ти праат мерак на супер автомобил Томе?

Отсутен ZokiPet

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 332
« Одговори #22 на: 26 Јули 2012, 14:48:45 pm »
Таунусот на дедо ми имаше душа. После тоа, не сум сретнал кола со душа... додуша повеќе имаше карактер на магаре од душа, ама мислам дека тоа е периодот (касни 70-ти, рани 80-ти) кога може за последен пат да се персонифицираат возилата :)

И југото од татко ми имаше душа... се додека не положив, уште првиот месец сета му ја извадив :)
Но еве како стареам, се повеќе душа некако ми имаат коливе, дали е до нив или до мене ?!?  ???

Шалата на страна, ова со „душа“ многу повеќе ми е маркетиншка замка отколку се друго. И да бидам искрен на колите јас секогаш сум гледал само како на „машина“, а никогаш како на „душа“

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #23 на: 26 Јули 2012, 14:50:57 pm »
Исто и јас ЗокиПет. Тоа дека автомобилите имале душа го измислија Италијаните во 30-тите години кога видоа дека губат од германците ;D

Fight-fight-fight!!!! ;D

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #24 на: 26 Јули 2012, 14:53:04 pm »
Миле никот треба у филозов да го смениш ;) ;) ;)
иначе само итаљанските имаат душа за мене....и тоа само постарите...овие новиве пластични не ги рачунам за коли :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #25 на: 26 Јули 2012, 14:56:33 pm »
Значи имањето душа во врска со некој автомобил е сепак субјективна претстава а не дека автомобилот има душа...

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #26 на: 26 Јули 2012, 14:59:06 pm »
E taka ...

Отсутен Prcot

• Сениор
  • Пораки: 3466
« Одговори #27 на: 26 Јули 2012, 15:00:33 pm »
Колата неможе да има душа! Ја купуваш колата од салон/на старо и со тек на време се приврзуваш со неа бидејќи ти буди некои спомени тоест сентиментално се приврзуваш со неа.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20806
« Одговори #28 на: 26 Јули 2012, 15:06:34 pm »
Ја купуваш колата од салон/на старо и со тек на време се приврзуваш со неа бидејќи ти буди некои спомени тоест сентиментално се приврзуваш со неа.

Значи...

Не мора да значи... Едноставно, постојат коли, кои од непознати и неопипливи причини те прават среќен. Не зборам за кола која ја имаш доволно долго за да врзеш искуства и емоции со нејзе, туку друго, ново возило, со кое претходно не си имал допирна точка. Јас тоа би го толкувал како „имање душа“.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #29 на: 26 Јули 2012, 15:28:32 pm »
Исто и јас ЗокиПет. Тоа дека автомобилите имале душа го измислија Италијаните во 30-тите години кога видоа дека губат од германците ;D

Fight-fight-fight!!!! ;D

Кај италијаните се` има душа. Не само автомобилите, слабо си ги сконтал како нација...