Автор Тема: Corvette C7  (Прочитано 110829 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44569
  • Il Moderatore
Одг: Corvette C7
« Одговори #180 на: 16 Март 2013, 17:46:21 pm »
Воопшто не спорам дека c7 e одлично ауто, со прекрасни перформанси. Единствено не ја разбирам поентата на тргнување во брзина различна од 1ва (па макар и втора) на било кое ауто, а поготово на спортско. Никако не гледам дека тоа е некоја предност во било кој сегмент. Тоа ти е ко` да кажеш nisan leaf е најбрза кола во рикверц (и стварно е). Мислам алооо вац д поинт?!

toa ne e isto kako koga nisan leaf bi bil najbz vo rikverc. Corvette odi 100kmh vo prva 160km vo vtora. So Corvette mozes da trgnes vo 4ta, zatoa sto mozes. Ako go probas istoto so drugite supersportisti, ke ti izgori lamela. So Corvette ke trgnis vo cetvrta i ke postignis brzina do 280kmh, zatoa sto mozes, a drugite ne mozat. Zatoa sto imas 400nm na 1000rpm, a drugite nemaat. Toa e pokazuvanje na muskuli, zatoa sto gi imas, a nekoj gi nema.

Denes najslabiot dizel moze da trgne vo treta, ama ne i sekoj benzinec...

Добро е, ја мислев дека се работи за спортско/тркачки автомобил... а тоа да ми ти било возило за покажување мукули. „Глејте ме, у 4-та ќе тргнам“.

Она што го прави во прва и втора е фантастично, али тргнувањето во 4та е „мајко мори мила“ факт. Аутото е супер, но тоа што може да тргне во 4-та не го прави посупер.

Leaf-от не е подобро ауто затоа што е најбрзо во рикверц!

@Deni, мислам дека веќе има доста коли што може да ја понудат таа бројка при 2000 вртежи. Ќе проверам попладне.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
« Одговори #181 на: 16 Март 2013, 17:54:41 pm »
Воопшто не спорам дека c7 e одлично ауто, со прекрасни перформанси. Единствено не ја разбирам поентата на тргнување во брзина различна од 1ва (па макар и втора) на било кое ауто, а поготово на спортско. Никако не гледам дека тоа е некоја предност во било кој сегмент. Тоа ти е ко` да кажеш nisan leaf е најбрза кола во рикверц (и стварно е). Мислам алооо вац д поинт?!

toa ne e isto kako koga nisan leaf bi bil najbz vo rikverc. Corvette odi 100kmh vo prva 160km vo vtora. So Corvette mozes da trgnes vo 4ta, zatoa sto mozes. Ako go probas istoto so drugite supersportisti, ke ti izgori lamela. So Corvette ke trgnis vo cetvrta i ke postignis brzina do 280kmh, zatoa sto mozes, a drugite ne mozat. Zatoa sto imas 400nm na 1000rpm, a drugite nemaat. Toa e pokazuvanje na muskuli, zatoa sto gi imas, a nekoj gi nema.

Denes najslabiot dizel moze da trgne vo treta, ama ne i sekoj benzinec...

Добро е, ја мислев дека се работи за спортско/тркачки автомобил... а тоа да ми ти било возило за покажување мукули. „Глејте ме, у 4-та ќе тргнам“.

Она што го прави во прва и втора е фантастично, али тргнувањето во 4та е „мајко мори мила“ факт. Аутото е супер, но тоа што може да тргне во 4-та не го прави посупер.

Leaf-от не е подобро ауто затоа што е најбрзо во рикверц!

@Deni, мислам дека веќе има доста коли што може да ја понудат таа бројка при 2000 вртежи. Ќе проверам попладне.
Доста коли?

Осим!!! Ако га не замастимо. Брабуси евентуално или Кунигзеговци, Вејрон можда... Не ми паѓа на памет нешто поефтино од пола миљон. А и тие тешко.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #182 на: 16 Март 2013, 18:52:54 pm »
M5 F10 на пример:

Ferrari GTB и F12

AMG E63 е блиску:

И се` останато што има капацитет на моторот поголем од 6l е многу блиску.

За пониска цена - Camaro. Муабетот ми е дека постојат доста возила што ќе понудат 3 тони њутн метри при 200 вртежи. Само нека имаат доволно кубни сантиметри (или соодветно натполнење).

А јас сум сигурен дека 80% од спортските возила без мака ќе тргнат во 4-та. Секое што има преку 400кс на тон.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55149
  • Махер
« Одговори #183 на: 16 Март 2013, 19:05:18 pm »
Да, но:

1. Немаат повеќе.
2. Се многу поскапи.

Е63 е блиску!? Едвај 110кс има при 2000! Тоа не е блиску. Само ради звукот вреди да се земе предвид.
Ферарито кошта колку бар 5 корвети грубо. Небитна кола во споредбава.
М5 е едини конкурент ако може воопшто така да се каже. Незнам како е со цена, но мислам дека е доста поскап од Корвета. Сепак ова БМВ вреди да се спомене ако е со иста цена како Корвета.

Камаро? Дефинитивно. Мустанг уште повеќе!!! Тоа се веќе конкуренти!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #184 на: 16 Март 2013, 19:19:15 pm »
Нема везе.... тераме у друг безврска правец. Погледни крива на снага на *било кој* мотор со преку 5л и форсирана индукција, ќе видиш дека се добива блиска бројка. Дали на 2.000 или на 2300 не праи некоја разлика, кај бензинци.

Сепак, тргнување во 4-та е безвезе факт, ко` орање нива со Голф. Да, може да се ора, ама која е поентата?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22226
« Одговори #185 на: 16 Март 2013, 22:51:44 pm »
Pisete im na Venom GT da pocnat da vgrauvaat motor od Ferari ili slicen bezkicmenjak i da probaat da izvadat slicni performansi.

Until then...ta-ta.

« Последно менување: 16 Март 2013, 23:12:32 pm Stratro »

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #186 на: 16 Март 2013, 23:23:40 pm »
U mamu mu jebem ,

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #187 на: 16 Март 2013, 23:28:19 pm »
Значи у 4-та тргнува до 100 поспоро од мојата стило косилица. ЗОШТО ПОБОГУ БИ ГО ПРАВЕЛ ТОА?! Зошто никој не ми го објасни тој момент, зошто би го правел тоа со кола која за помалку од 5 секунди стига до 100?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #188 на: 16 Март 2013, 23:30:18 pm »
Истото со тико може да го напраиш. Само не до 280. Пошто моментот со 4та до 280 доста го можат, ваљда тргањето е фрка. Или може се лажам?

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #189 на: 16 Март 2013, 23:46:07 pm »
Значи у 4-та тргнува до 100 поспоро од мојата стило косилица. ЗОШТО ПОБОГУ БИ ГО ПРАВЕЛ ТОА?! Зошто никој не ми го објасни тој момент, зошто би го правел тоа со кола која за помалку од 5 секунди стига до 100?

Ti pisav uste na prethodnata strana..ne si docital.
Deni ti objasni i slikovito, a LP "narodski".

I uste ke prasuvas "zosto, zosto"? ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #190 на: 16 Март 2013, 23:51:16 pm »
Не, нема веќе да прашувам. Одговорите што ги дадовте ти, Deni i LP  се сведуваат на „затоа што може“. WoW! Браво!
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #191 на: 17 Март 2013, 11:57:38 am »
Back to the point.
Viper i Korveta seuste imaat americki motori so americki performansi (mnogu Nm poradi koi mozes da trgnes vo 4ta) i se prodavaat po americka cena.

Edinstvena razlika e sto imaat malku po fensi enterier i nesto po futuristicen nadvoresen dizajn sto e normalno za ni\ov model koj izleguva posle 6-8 godini.

Toa ne gi pravi poveke evropski , uste pomalku po italijanski.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #192 на: 17 Март 2013, 15:04:15 pm »
BMW M5 F10 e TwinTurbo motor btw.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #193 на: 17 Март 2013, 15:15:37 pm »
@Stratro, се слагам! Амерички се и C7 и SRT Viper. Билдани по амерички стандарди и првенствено за амерички пазар. Пофенси работите си доаѓаат затоа што почнуваат повеќе европски работи да гледаат америте на свој пазар, па мора и овие америчкиве до некаде да го пратат моментот.

@LP, критериумот на Deni се ондесуваше на снага вс пари, ич не го боли Дени наш за технологијата под хауба. Може и двотактен дизел да биде, само да нуди тоа што Дени го бара :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #194 на: 18 Март 2013, 23:18:32 pm »

Until then...ta-ta.

Tat-ta:

Рамен пат, 4-та брзина, пред 30-тина минути, на булевар Србија. Wow, јас искрено се надевав дека corvette е подобро ауто од Alfa, али не...... и алфа можела да трнге во 4-та од stand still без некоја поголема мака.

Толку од аргументот „може да тргне у 4-та“. Благодарам за вниманието  8)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!