Автор Тема: Промена на предни стабилизатори (спони) на Алфа 166, а богами и други возила.  (Прочитано 12522 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43918
  • Il Moderatore
Овој викенд си ги сменив стабилизаторите, или спони на баланс штангла, или упорни спони.

Работа 20 минути по страна сосе кревање и вадење и ставање тркало и пиење кафе и кока кола.

Симптоми за пормена: на прав нерамен патб (калдрма), тупо тропкање од подзвозјето, често (на стилото) се јавува и „торк стиринг“, односно кога забрзуваш, колата сака да влече на една страна, и сака да „управува“ на вдлабнатите трагови на асфалт од камиони и автобуси.

Постапката е следна:

1. Олабави штрафови на тркалото, со малку подигната кола на дигалка. Тркалото се`уште да допира на земја.
2. Подигни ја колата додека тркалото не се одвои од земја и извади го тркалото:

Потпри ја колата на трупче, и спушти ја дизалицата. Дизалицата употреби ја, да ја подигнеш (долната) вилушка, така да скоро целиот товар биде на неа. Само во тој случај баланс штанглата нема да биде напрегната и нема да притиска на споните. Слика за жал не штракнав, ама веројатно имате претстава за што станува збор.

Потоа отштрафи ја споната од горниот и долниот штраф. За ова е потребно 2 клуча 17-ка Згодно е крцкалка да се има, а еден рачваст за контра држење е обавезен.

Не е потребно присила, многу лесно излегуваат, можеби малку со рака лево-десно. Ако не искача одма, малку поиграј со висината на дизалицата, да се порамни баланс штанглата.

Потоа иде новата спона, и враќаш по обратен редослед:

Тест вожња („среќа“ ископана ми е улицата, па одма се осеќа), алат назад во гаража и задоволен си го допиваш кафето и кокаколата  ;D

Цена на материјал:

- две спони Birth:  1960 денари
- кока кола: 70-80денари? (не знам точно колку е 2л)
- работна рака: 0 денари!

Алфата веќе нема никакво тропкање од подвозјето!  ;D
« Последно менување: 05 Октомври 2012, 10:08:55 am zeroSignal »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен VTR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 733
Најверојатно мислиш на промена на стабилизатори :) како и да е убаво објаснето :)

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Yup, ќе се направи промена во целиот текст! Фала на исправката ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Симо бате тебе канал не ти треба ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Не бе, канал е за аматери ;D

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Simo  да не менуваш професија ти случајно? :D ;D ;D :P Како ти тргна со ова DIY

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
:D Вежбам, у ова компјутериве нема ќар веќе... :D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6187
  • 69
хахаха...
Уште еден одличен туторијал...Секоја чест...Нема муабет...Слики, текст, објаснето...Све по линија...Некој ке ти биде многу благодарен, од алфистите...
Ако напишеш уште некој, карклуб ке се претвори во алфакарклуб :)
Али сва среќа што ова алфа е толку кварливо возило, а ти си фин дечко и секоја поправка ја споделуваш со нас...Со самото тоа многу квалитени информации за сервисирање :)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
На ова топлово сакам побрзо да завршам инаку и повеќе слики ке има... Здравје за следните работи ;) Фала за комплиментите, btw :) Инаку мислам дека конкретно ова може и на други да послужи, принципот е тој, лесно е, друго може нијанси да бидат...

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
Неможам да најдам како изгледа стабилизатор за мојава. Како му е енглески назив ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Неможам да најдам како изгледа стабилизатор за мојава. Како му е енглески назив ?
http://ricambi.alfisti.net/product_info.php?info=p6185_Stabilizer-ouple-bar-Alfa-145---146---155---GTV---Spider.html

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
Симо
И од мене едно прашање.
Од кај зимаш делови за подвозје за колата. Односно кај може да с енајде Биртх и остали колку толку познати марки кај нас ???

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
Birth од Стиринг, кај „Дојрана“ кафаната.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17594
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo

За мене и за тебе, сите променливи делови во предницата на едно место.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore

Па не ти е баш сликава веродостојна, тука има 4 различни долни рамења, куп јабучици и спони. ова е генеричка слика на делови за подвозје. Нема врска со она што е на 145/146/155/GTV напред.