Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2276674 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #14325 на: 10 Јануари 2019, 13:26:04 pm »
Не е така Марјан, секој што има поубава кола од нашиот е лопов и мал му е пенисот, а и не му се дига тоа црвчето. Ова е научно докажано, а ако се противиш на истото значи ти си ја имаш мувата на капата.
Јас знам дека сите што имаат помали црвци од мојов, имаат поружни коли: Ауди Q, Бенве X, Мерц Ge...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #14326 на: 10 Јануари 2019, 13:31:57 pm »
Има деловни луѓе кои имаат потреба од таа лимузина, не значи дека секој еден што има поубава кола од нашата автоматски треба да е импотентен.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Тие деловни луѓе имаат многу избор за лимузина покрај грдово бмв

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5046
  • The Spartan General
« Одговори #14327 на: 10 Јануари 2019, 13:39:03 pm »

Не е баш така. Најчесто обичните вработени и тие на средина имаат многу повеќе слобода за бирање на службена кола, отколку тие на повисоко. Тие на повисоко добиваат коли со кои ќе скријат најмногу пари и даноци.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен dimitar.s

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 55
« Одговори #14328 на: 10 Јануари 2019, 13:48:06 pm »

Не е баш така. Најчесто обичните вработени и тие на средина имаат многу повеќе слобода за бирање на службена кола, отколку тие на повисоко. Тие на повисоко добиваат коли со кои ќе скријат најмногу пари и даноци.
За жалење се, не можат да се реализираат и покрај успехот :) :) Како и да е, "потреба од лимузина" е оксиморон.

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #14329 на: 10 Јануари 2019, 13:48:31 pm »
Најмногу пари се кријат со бмв така..🤔
 Значи се приморани да ја возат баш седмицата. "Ги жалам" 😁😉😉  (не баш)

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #14330 на: 10 Јануари 2019, 13:53:22 pm »
Светот и пазарот на лимузини не е само Македонија. Некој менаџер од хамбург има состанок у Минхен а после тоа треба да оди за Франција, а ден потоа да биде у Белгија. Има лимузина која што не може да биде цитроен ц елиз или фиат типо или џета. Го возат во бмв ауди мерцедес бентли ролс ројс затоа што кога ќе стигне на дестинацијата треба да е одморен и релаксиран за да прави милиони, а не да излезе згужван ко 10денарка и да му треба цел ден да си дојде на себе. Сум патувал со луксузна лимузина и со канта, можам да направам разлика. Тоа што кај нас тие коли се користени од луѓе кои што најмалку имаат потреба од истите е друг моабет. Затоа тие коли имаат многу опрема, луксуз многу коњи и многу километри за кратко време.

Присутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5046
  • The Spartan General
« Одговори #14331 на: 10 Јануари 2019, 14:00:34 pm »
Не баш. Компаниите во ЕУ добиваат субвенции и даночни олеснувања ако го намалат испуштањето на јаглероден диоксид. Многу флоти и компании кога оранизационо прават ставки за набавка на службени возила и флоти имаат најразлични квоти на CO2 сврзани со најразличните нивоа на вработени во фирмата. На пример, тие долу добиваат до 100г/км, средните до 120г/км и така натаму се до врвот.

Кога се потпишуваат договорите за лизинг со компании и флоти, најчесто се прават компензации/трансфер на загадување низ различните нивоа, па кога дојде ред за купување/изнајмување на лимузини за директорите многу зависи колку грама/килограми CO2 има останато за “трошење“. Па се прават најарзлични релативно скапо-евтини комбинации со тие лимузини.

На пример, тоа е една од најголемите причини зошто има огромни лимузини и од непремиум марките со смешни моторчиња како 1.0 во Мондео, 1.4 со 125кс во Пасат/Суперб, 1.2 во Талисманот или во Сувовите. Порано продаваа детјунирани верзии (иако некои компании и ден денешен го прават тоа).

Второ, сите овие работи/коли/лимузини/лизинг трошоци се ставаат во оперативни трошоци за намалување на профитот кој  на пример во Германија е оданочен со околу 50-70%. Затоа и голем дел од парите се ре-инвестираат назад во индустријата/економијата. Подобро да ги искористат така, отколку да ги дадат бакшиш на џаболебарите од администрација.   

Тоа што го пишува Марјан е другата страна од истата приказна.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен brm brm

• Редовен
« Одговори #14332 на: 10 Јануари 2019, 14:13:53 pm »
И сега како тоа што го кажавте го приморува на купецот/фирмата да земе службена 7мица наместо А8л или С класа, или јагуар хј и слично. За тоа ми беше муабетот. Освен нели, на крај сепак се сведува на личен вкус

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #14333 на: 10 Јануари 2019, 16:33:19 pm »
Незнам на запад како е, ама кај нас многу добро знам.
На директовот гајле му е у каква кола ќе се вози, искрено јас и уште еден колега биравме и трчкаравме да земеме најмногу за парите.
Некој марки беа исклучени поради увозниците бидејќи соработуваат со други компании.
Требаше да се воспостави соработка, каде дел ќе е компензација.
Имавме сума која требаше да ја потрошиме па за тие пари гледаш да земеш кола со која ќе си отвориш најмногу работа за компанијата (побитен беше бизнисот отколку марката)
Единствена желба беше колата да е црна и дизел и нели да е седан (менаџерско возило е сепак)

Сакам да кажам дека он даде насоки и пари на што да се цели а други одучуваа дали он во нечии очи ќе биде со голем или мал меѓуножен пријател.

Кај нас отприлика вака е.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54990
  • Махер
« Одговори #14334 на: 10 Јануари 2019, 16:42:18 pm »
Седан, океј одма подруго е.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #14335 на: 10 Јануари 2019, 16:58:15 pm »
Незнам на запад како е, ама кај нас многу добро знам.
На директовот гајле му е у каква кола ќе се вози, искрено јас и уште еден колега биравме и трчкаравме да земеме најмногу за парите.
Некој марки беа исклучени поради увозниците бидејќи соработуваат со други компании.
Требаше да се воспостави соработка, каде дел ќе е компензација.
Имавме сума која требаше да ја потрошиме па за тие пари гледаш да земеш кола со која ќе си отвориш најмногу работа за компанијата (побитен беше бизнисот отколку марката)
Единствена желба беше колата да е црна и дизел и нели да е седан (менаџерско возило е сепак)

Сакам да кажам дека он даде насоки и пари на што да се цели а други одучуваа дали он во нечии очи ќе биде со голем или мал меѓуножен пријател.

Кај нас отприлика вака е.

И сега уствари не му е мал на директорот, него на тебе и на колегата? ;D
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1847
« Одговори #14336 на: 10 Јануари 2019, 17:16:24 pm »
Bitno e drugite kako gledaat be, nas gajle ni e. 😁

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #14337 на: 10 Јануари 2019, 19:05:57 pm »
Уствари, калимеро и колегата му земале мерка на директорот прво :P

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6747
  • Бенве сие бенве
« Одговори #14338 на: 11 Јануари 2019, 11:18:47 am »
Има деловни луѓе кои имаат потреба од таа лимузина, не значи дека секој еден што има поубава кола од нашата автоматски треба да е импотентен.

А зошто мислите дека на некој успешен и реализиран човек таму некаде во развиениот свет му е битно што кола вози? Само кај нас возилото манифестира моќ и престиж, најчесто луѓето со такви коли со кој сум си фатил работа сум ги молел за да ги земам моите заработени пари од нив.
Тој менаџер кога ќе отиде на состанок сигурно на цела сала нема да им рече здраво пеери де ѕирнете низ џамот да видите шо бенве земав и да почне да објаснува за колата дека качила на стража и дека бенве оди на снег. Оди прави состанок и заминува затоа што времето му е скапо.

Само кај нас можеби така тече моабетот. Абе му земав на синов џип. Млад е нека дупи пичиња, тато се мачи за него, нели а? Да бе ја од кога ти викав земи му на детето младо е има кога да работи, арно си направил. Туку шо правиме со работава, има ли шанси дел да пуштиш имам за затварање и јас. Немај гајле први пари штом дојдат за тебе се.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3258
« Одговори #14339 на: 11 Јануари 2019, 11:22:50 am »

А зошто мислите дека на некој успешен и реализиран човек таму некаде во развиениот свет му е битно што кола вози? Само кај нас возилото манифестира моќ и престиж, најчесто луѓето со такви коли со кој сум си фатил работа сум ги молел за да ги земам моите заработени пари од нив.
Тој менаџер кога ќе отиде на состанок сигурно на цела сала нема да им рече здраво пеери де ѕирнете низ џамот да видите шо бенве земав и да почне да објаснува за колата дека качила на стража и дека бенве оди на снег. Оди прави состанок и заминува затоа што времето му е скапо.

Само кај нас можеби така тече моабетот. Абе му земав на синов џип. Млад е нека дупи пичиња, тато се мачи за него, нели а? Да бе ја од кога ти викав земи му на детето младо е има кога да работи, арно си направил. Туку шо правиме со работава, има ли шанси дел да пуштиш имам за затварање и јас. Немај гајле први пари штом дојдат за тебе се.

Hard work and dedication.

И монетизација.

Нон Стоп 24/7