Автор Тема: Автомобилски Новитети  (Прочитано 2552362 пати)

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
Одг: Автомобилски Новитети
« Одговори #4290 на: 23 Февруари 2013, 21:37:37 pm »
А што има повеќе електроника ова од другите нови возила запознаен си или онака од ракав си пукаш постови?
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #4291 на: 23 Февруари 2013, 21:53:11 pm »
Procentot na elektronika se zgolemuva vo sekoja naredna generacija na vozilo a so toa raste i verojatnosta za defekt. Za razika od mehanika kaj elektronikata defektot moze da bide takov da treba mnogu obucen majstor da se otkloni.
I specijalna dijagnostika.

Eh. Poubavo bese koga kolite se popravaa so strafcigerce i klesta pred zgrada (se sparaa pari za majstori).

Присутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16755
  • Keep it 100
« Одговори #4292 на: 23 Февруари 2013, 21:54:57 pm »
A што повеќе електроника има Jeep Cherokee од една BMW 7мица? Или дека има уште еден пар фарови?

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #4293 на: 23 Февруари 2013, 21:58:48 pm »
Ima garant ima i toa mnogu.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
« Одговори #4294 на: 23 Февруари 2013, 21:59:11 pm »
Електрониката во возилата се вградува за да се намалат дефектите. Порано можело само да се сонува за возила кои поминуваат по 200-300 илјадарки без сериозни дефекти. Денес, тоа е нормално за секое ново возило, и би било чудно кога би било полошо. Оној „чек енџин“ (MIL) е стаен таму да те предупреди дека има некој потенцијален дефект, а не да ти каже дека се расипала колата.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Почесен кинез.
« Одговори #4295 на: 23 Февруари 2013, 22:05:31 pm »
@Simo - Mercedes 123 - 240D pominuval po nekolku milioni BEZ NIKAKVA elektronika osven elektrika.

Volvo benzinec po nekolku milioni bez elektronika.

Peugeot 405 po 500000Km bez nikakvo pipanje na pumpa i gluposti BEZ ELEKTRONIKA

Golf 2 1,6d - 500000Km bez nikakvo pipanje na pumpa (BEZ ELEKTRONIKA I GLUPOSTI).

Elektronika = nepotrebno usloznuvanje i diganje cena na modelite.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #4296 на: 23 Февруари 2013, 23:58:55 pm »
Се слагам дека повеќе електроника повеќе работи може да се расипат, нормално...ама дека не го бива зашто има електрика НЕ. Сеа сите коли се пунат пунат пунат со такви глупости Ч)

Електрониката во возилата се вградува за да се намалат дефектите. Порано можело само да се сонува за возила кои поминуваат по 200-300 илјадарки без сериозни дефекти. Денес, тоа е нормално за секое ново возило, и би било чудно кога би било полошо. Оној „чек енџин“ (MIL) е стаен таму да те предупреди дека има некој потенцијален дефект, а не да ти каже дека се расипала колата.

И никогаш не разбрав зашто кога ми прерипа ребраст на едвај 5000 км не светна ниедна сијаличка. И јас го разбирам да те предупреди, па зашто не ме предупреди дека ми прерипал ребраст, односно дека неко меџу нама није наш

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #4297 на: 24 Февруари 2013, 01:33:47 am »
Од кај знаеш па ти кој знае да ја поправи електрониката?

Pa vo MK veruvam NIKOJ !

google :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8540
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #4298 на: 24 Февруари 2013, 01:36:48 am »
Procentot na elektronika se zgolemuva vo sekoja naredna generacija na vozilo a so toa raste i verojatnosta za defekt. Za razika od mehanika kaj elektronikata defektot moze da bide takov da treba mnogu obucen majstor da se otkloni.
I specijalna dijagnostika.

WTF!?!?!?

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4299 на: 24 Февруари 2013, 03:07:59 am »
Молам Juke-от да не го ставате во иста реченица со ова :)
Доста бе ти, од кога спомна дека ти е убав Juke-от, и ја почнав да го загледувам низ град и почна да ми стануе симпатичен. :D

Него што прајме со Jeep-ов, колку и да го гледам ќе ме тера на повраќање.

Отсутен Bu$aV MeGaNe

• Редовен
  • Пораки: 1857
  • Renault Megane R26
« Одговори #4300 на: 24 Февруари 2013, 03:11:57 am »
Не знам зошто ама и ја се почесто се загледувам во Џукот и дури почна да ми станува интересен и симпачитен до таа мера што можеби некогаш би го купил :)
Како и да е греота е оваа грдосијава да се споредува со Џукот или било кое друго возило.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4301 на: 24 Февруари 2013, 12:53:22 pm »
Ќе дојдете вие на мое, ама треба време да ви легне специфичен дизајн :)

Џукот да беше малце поефтин најверојатно до сега и ќе имав еден.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #4302 на: 24 Февруари 2013, 12:55:42 pm »
Dzukelata e dosta popularna vo Rusija.

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #4303 на: 24 Февруари 2013, 12:58:17 pm »
Успешно ауто е, не е само во Русија популарна.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44365
  • Il Moderatore
« Одговори #4304 на: 24 Февруари 2013, 13:23:52 pm »
Се слагам дека повеќе електроника повеќе работи може да се расипат, нормално...ама дека не го бива зашто има електрика НЕ. Сеа сите коли се пунат пунат пунат со такви глупости Ч)

И никогаш не разбрав зашто кога ми прерипа ребраст на едвај 5000 км не светна ниедна сијаличка. И јас го разбирам да те предупреди, па зашто не ме предупреди дека ми прерипал ребраст, односно дека неко меџу нама није наш

Не сака за глупости да алармира ;D ;D ;D

Се шалам, реално не би требало да претставува проблем за ECU-то да открие дали е моторот во фаза, со оглед на тоа дека има сензор и на радилица и на берегаста.
Инаку, реагира за неправилна смеша на гориво, неправилно или недостаток на палење - искрење, недоволен притисок на турбина ако има, и ред други параметри кои може да му наштетат на моторот, а може да се спречат со правилен мониторинг од сензорите.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.