Да да инаку не им се добри колите ниту на нив нити на Mazda Lexsus итд..ах леле леле свашта . Па има агенции кои прават истражувања за квалитет па повелете процитајте кај се наоѓа ФВ а каде на овие што им треба маркетинг дека им се добри колите а уствари не им биле такви
ДА, најчесто јапанските производители (поточно Субару) се на самиот врв на истражувањата. Најиздржливи возила, најдобар сервис итн итн... Еве за пример ќе земам испитувања на ADAC во Германија. Според чиста веројатност и статистика, што мислиш, со колкав процент во тие истражувања учествува VW, а со колкав процент учествува Subaru? Колку коли продава VW, а колку Subaru? Нели е ствар на чиста логика, ако VW продава (карикирам) 100 000 возила годишно, а Subaru продава 5 000, процентот на расипливост да е на страната на VW, чисто поради тоа што е поголема веројатноста на толкав број на продадени автомобили, да има повеќе кварови??
У задниве години, Dacia сосема солидно котира на тие истражувања... Колку сакаат нека се подобрени и напреднати, сепак Dacia е далеку од референтен и респектабилен бренд нели? А и они кај нас нудат 5 години гаранција.
Гаранцијата си е (претежно) маркетиншки трик, и ретко што друго. Еве да речеме, ѕирни ги сајтовите на Hyundai, Kia, Dacia и види колкаво внимание и простор се посветува на гаранцијата. А сега, види ги сајтовите на некој на којшто не му треба таков вид на реклама: Mercedes, BMW, Audi, Volvo итн итн...
Мене на шољата у вц ми нудат 12 години гаранција... Ама тоа не значи дека треба да паѓам у несвес за тоа, или дека тие што ми нудат 3 години гаранција на нивната шоља, по дифолт значи дека нивната не ја бива, или помалце ќе ми врши работа.
Бек ту темата, вчера ја видов Toyota GT86, и се осетив као на потресен малце... Фантастично изглеа!!
Ti bar treba da znaes podobro.
Testiranjata na ADAC, odnosno postignatite rezultati na brendovite se odnesuvaat na vkupen
procent, a ne na vkupno ucestvo na vozila. Taka da, dali Golf ucestvuval so 100.000 vozila, a Hyundai samo so 10.000 prodadeni, na krajot se zema % na rasiplivost, odnosno kvarovi, poplaki i se drugo sto se testira.
I vtora rabota, Dacia konkurira dobro samo kaj korisnickoto zadovolstvo, odnosno tie koi ja kupuvaat se zadovolni, dodeka vo testot na ADAC, kade pokraj zadovolstvo, imas servis, kvarovi, garancija, poplaki, test na kola posle izminati 100.000 km, Dacia e daleku od visokite mesta.
Hyundai e na prvo mesto, vtoroto go delat Mazda, Toyota i Honda, tretoto go delat BMW, Mercedes i Audi. Fehlervagen e na 15to ili taka nekako.