Автор Тема: Бел чад од ауспух  (Прочитано 14169 пати)

Отсутен Felipe

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
Одг: Бел чад од ауспух
« Одговори #30 на: 08 Јули 2012, 13:57:50 pm »
И мене ми го наплатија толку...По што заклучи дека е бош уље..?
[/quote]

Печатна грешка :D али има и боље од него

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #31 на: 08 Јули 2012, 13:58:45 pm »
roki voobicaeno na postara masina koja ima pominato poveke km se stava i pogusto uljence za da ne go trosi.... :)
pobaraj si na net koja specifikacija si ja bara masinata (kaj mene e 505.00 ili 505.01 za pd motor) i zami si repsol, likvi moli, mobil, ili drugo ubavo maslo so specifikacija za tvojot motor, gm ne go falat ic...1000 denari 5 litra kaj sloga stadionot e....

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #32 на: 08 Јули 2012, 16:22:45 pm »
Читнав нешто набрзина и мислам дека треба карики да смениш,чим ти троши толку масло.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #33 на: 08 Јули 2012, 17:12:10 pm »
Јас мислам дека треба моторот да се „освежи“ со една убава синтетитка.. Која е добра за хонди? Motul v300? Valvoline Race VR1? Секако, Selenia Racing и Mobil1 исто така... Ич да не се плашиш 10w-60 да туриш ;D Јас се кладам дека драстична разлика ќе видиш во потрошувачката на масло и во белиот дим.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #34 на: 08 Јули 2012, 18:48:00 pm »
Ако е стар моторот прашање е дали ќе му помогни синтетиката или ќе му одмогни. Можно е уште повеќе да му троши. Јас ставив еднаш фул синтетитик и никогаш повеќе - го трошеше така да сега користам  полусинтетичко и немам никаков проблем. Камо среќа со масло да се средваше проблем со мотор посебно ако дошол до генералка
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #36 на: 08 Јули 2012, 20:53:27 pm »
Проф, ако стави 5w-30, Може ќе му ја „истера“ низ ауспух за месец дена цела, ама со 10w-60, би требало да биде добар. Поготово квалитетно, кое издржва високи температури и малку испарува. Јас знам за Мотул, Мобил 1 и Селениа. Веројатно и други има, ама нека си спреми дупло повеќе парички за било кое од овие отколку оние што ги троши за фухс и ГМ.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14234
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #37 на: 09 Јули 2012, 14:26:10 pm »
Ами нека му стави сае 90 масло за менувач и има и да оди и да не го троши :D
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен stig

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 933
« Одговори #38 на: 09 Јули 2012, 14:28:17 pm »
Кога моторот или некои делови во моторот се истрошени како на пример карики, гумички на вентили тоа не се решава со подебело или потенко масло туку треба да се заменат тие делови. Нема масло што ќе го реши проблемот.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #39 на: 09 Јули 2012, 14:32:36 pm »
Јас само сугерирав дека можеби е проблем маслото а не моторот.

Отсутен Peconi

• Редовен
  • Пораки: 2948
« Одговори #40 на: 09 Јули 2012, 14:49:16 pm »
прво измериси компресија види што ќе каже...ако е во ред смени гумици на вентили, уљни карики, семеринг на брегаста и цела гарнитура дихтунзи...стај си 15-40 уље и гајле ќе немаш...го имам истиот проблем на типото ама ме мрзи да мењам а и не ми троши мн уље околу литро ипол фали на мењање

Отсутен Felipe

• Почетник
  • *
  • Пораки: 13
« Одговори #41 на: 18 Јули 2012, 08:27:58 am »
После неколоку дена активно возење прекина да фрла чад, воопшто го нема, а за уљето тек допрва ќе го мењам. Во секој случај Ви благодарам за дадените одговори

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #42 на: 18 Јули 2012, 08:53:33 am »
Имаш на форумов мајстор со МАДИЊА отиди си кај него па он најдобро ќе ти каже што , како и зошто.

Иначе мене Фордот кога ми фрлаше таков чад како кај тебе на клипчето беше стасан за ремонт, трошеше уље.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #43 на: 04 Август 2012, 08:34:13 am »
Проф, ако стави 5w-30, Може ќе му ја „истера“ низ ауспух за месец дена цела, ама со 10w-60, би требало да биде добар. Поготово квалитетно, кое издржва високи температури и малку испарува. Јас знам за Мотул, Мобил 1 и Селениа. Веројатно и други има, ама нека си спреми дупло повеќе парички за било кое од овие отколку оние што ги троши за фухс и ГМ.
Jас aко добро памтам користев баш 10W-60 но обично така потсвесно се лажиме дека проблемот ќе се реши со ново масло... Шо да се прави, низок стандард :) И јас мислев дека со казанче за вода и капачка за казанчето ќе го решам проблемот со губењето вода арно ама не било така. Слепо црево не се лечи со андол - операција бара :)
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6791
  • French diamond
« Одговори #44 на: 04 Август 2012, 12:58:48 pm »
Шо напрај профф, ќе менваш диктон на глава?