Автор Тема: pukanje benzin/plin Alfa Romeo 33  (Прочитано 3047 пати)

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • Пораки: 1472
  • VOLVO C30
pukanje benzin/plin Alfa Romeo 33
« на: 29 Јули 2012, 00:23:38 am »
Alfata ne beshe zapalena edno 5/6 dena,i denes koga ja zapaliv,si zapali bez problem,i koga trgnav zasecna pak i slushnav eksplozija od auspux,se prefrli automatski na plin slusham pak isto pukanje i zasecnuvanje,svekicite se novi do shto moze da bide problem ?

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8524
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
Одг: pukanje benzin/plin Alfa Romeo 33
« Одговори #1 на: 29 Јули 2012, 00:24:41 am »
Ламбда Сондата да не е ?

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • VOLVO C30
« Одговори #2 на: 29 Јули 2012, 00:36:46 am »
neznam bev do eden majstor gleda shto gleda samo se chesha za glava,i si velam daj da ne se uchi na nea,edni mi velat da ne bilo do razvodna,drugi bonbina,platinka kablovi nikoj nishto neznae a majstori se,mi rekoa deka vo Strumica imalo chovek shto dobro se razbiral so alfi so kompjuterska oprema

Отсутен aleksandar_bt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 340
« Одговори #3 на: 29 Јули 2012, 03:32:16 am »
И јас го имав истиот проблем на фиат браво 1.6 16V проблемот беше до свеќиците, провери си ги каблите можно е да е до нив чим имаш нови свеќици.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6599
« Одговори #4 на: 29 Јули 2012, 03:47:49 am »
Струјата ти затајува и затоа пука, тоа е проблем со струјата, на бензин ке трокира, на плин пука

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4970
« Одговори #5 на: 29 Јули 2012, 12:33:52 pm »
Ко што ти кажаа проблем со струјата, на бензин го имаш на плин уште поизразен ќе биде. тргни по ред свеќици, кабли...Тоа што ти се нови свеќиците незначи дека се добри бар мене на 3-4 наврати ми се има случено со нови свеќици одвај да работи колата, со враќање на старите топ била.

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #6 на: 29 Јули 2012, 15:12:12 pm »
Другар да видиш бомбна, палењето незнам дали е на разводник или има повеќе бомбини после види со ламда сондата, кабли види, палењето ако е на разводник види да не е доцна многу па да ти детонира надвор.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13839
« Одговори #7 на: 29 Јули 2012, 15:25:30 pm »
Палење или издув :) Пример имаше ваков ефект кај Бубите кога ќе ја загрееш и на удолнина кога ја возиш во брзина се слушаше малку пуцкање низ ауспух, но најверојатно овде се работи за палењето, што и да е не би требало да е скапо да го санираш ;)

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #8 на: 29 Јули 2012, 16:13:10 pm »
@Carpathian Lord
Само струјата е, издувот не е, тоа што викаш пукање од ауспух кај бубите на удолнина во брзина, па кај скоро сите коли тоа се случува, и кај мене на опелот истото се дешава, особено дека едната грана ми е дупната напред и на надолнина во брзина без притисната гас, се слуша по малку пукање, онака не јако али се слуша, овдека во овој случај е струјата.

Пробај друже NKG или Bosch свеќици, тие се најдобри

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #9 на: 29 Јули 2012, 16:42:47 pm »
Гледај што свеќици и да најдеш да се оригинал. Јас сум мн задоволен од BERU возам веќе 3 години Beru Ultra X со 4 краци на плин и топ си е колата нема проблем со нив имам поминато некој 30к км и немаат гајле.
Може да пишеш кој мотор носи алфата баш да проверам кој свеќици вика од беру се за него и може да ти проверам дали ги има во ск и која цена се ако има.

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • VOLVO C30
« Одговори #10 на: 29 Јули 2012, 18:18:17 pm »
svekicite se bash za spogodba na plin so 4 kraci,GOLDEN LODGE i toa chovek mi gi dade shto barati alfi so garancija,a sea da kupuvam drugi svekici pa pak da ne bide,pa kablovi razvodni i do toa da ne bide kje se mocham vo alfata i toa bash za nedela vreme koga treba da odam na odmor mora da se desi neshto

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #11 на: 29 Јули 2012, 18:24:00 pm »
Епа провози ја така 1 ден и после тоа извади ги свекиците и види дали некоја е замастена, ако е замастена, ондак нечини свекицата или кабелот, и кажи дали претходно си го имал проблемов, ако претходно со старите не си имал проблем, а сега откако си ги ставил новите се јавува проблемов, ондак проблемот е во свекиците.

Штом викаш дека ке идеш на одмор, врати ги старите свекици, ако работи колата и не трокира или пука, ондак не би требало старите свекици да речам за 500 - 1000 км да ти направат проблем, ке си отидеш, ке се вратиш и ке си смениш нови

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • VOLVO C30
« Одговори #12 на: 29 Јули 2012, 18:40:58 pm »
ovoj problem mi se pojavi uste koga go montirav plinot,pred toa nemashe nikakvo seckanje,pukanje i sl,se montira plinot no ne beshe nashteluvano kako shtro treba poshto strujata ne beshe kako shto treba,e taka ja vozev edno 2 mexca so seckanje pod mali obratai,gi zedov komplet svekici i gi smeniv samo dvete,poshto trebashe da vadam plin nadvor,drzac eden toa go ostaviv na majstrot,i ushte na dve svekici se oseti podobruvanje,po smireno rabotenje,chat pat zasecnuva ali ne mnogu,i si velam ette go problemot kaj bil,se stavija i drugite 2,se nashteluva plinot,i duri koga ja slushnav se iznenadiv kako navistina ubavo rabotti alfata,shto se veli po dobro raboteshe na plin od kolku na benzin,ni da zasecne ni nishto i vcera ja zapaliv alfata posle 5 dena,zapali na prva kako i obicno i 1-2-3 gledam zasecna malku i od auspux pau... aj si vikam prvot pat mozda e do auspux poshto zadniot lonec mi e prazen vnatre i pak puka/secka prebacuvam na benzin isti k*rac treba da najdam sega kablovi da gi stavam na mene da vidam dali ke bide toa da ne kupuvam za dzabe,a kablovite se shto se veli novi 3 godd dali se vozeni i da go resham problemot,poshto vo takvo stanje ne bash mi se trgnuva na pat

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #13 на: 29 Јули 2012, 19:48:34 pm »
ovoj problem mi se pojavi uste koga go montirav plinot,pred toa nemashe nikakvo seckanje,pukanje i sl,se montira plinot no ne beshe nashteluvano kako shtro treba poshto strujata ne beshe kako shto treba

Викаш дека немало сецкање, а кога си го ставил плинот неможеле да го наштеловаат заради тоа што струјата не била како што треба. ОК нема везе, види пробај смени кабли од друга кола, од комшија некој што има исправни кабли и види како е, ако немаш подобрување, ондак провери некоја жичка негде да не ти е соголена и да ти фака на маса, знам кај мене лани таа жичка од бомбина до кондензатор што иде беше соголена и факаше на маса, и долго време се мачевме со штеловање, врти разводник, вади свекици, исчисти ги, пак исто, надвор свекицата фрла искра, во мотор не работи, трокира, кабли сменивме исто, така да не е на одмет да провериш и за ова, може и да ти се оштетила коа го монтирале од кај знаеш, малце ја чепнале и сеа таква жичка може проблем да ти прави

Отсутен Angel_1.3

• Редовен
  • VOLVO C30
« Одговори #14 на: 02 Август 2012, 11:35:49 am »
moze Lock na temata,problemot e reshen,no golema srekja shto ne izbila svekicata,poshto vodov na bombinata kako frla struja,koga gi proveriv kablovite ubavo edniot kabel ne bilo staveno dobro,se proverija pak site komplet sega e se kako shto treba