Автор Тема: Турбина од Vectra B 2.2 DTI на Astra G 2.0 DTI  (Прочитано 7725 пати)

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
Одг: Турбина од Vectra B 2.2 DTI на Astra G 2.0 DTI
« Одговори #15 на: 02 Јули 2012, 09:58:53 am »
Проблемов , доколку е проблем е разгледуван многу пати преку приватни пораки, пораки на фејсбук, ама профф сака да се увери во тоа што му е кажано....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 02 Јули 2012, 10:22:01 am »
1.9 моторите од втората генерација на Multijet моторите со 120 и 130 кс се 8 вентилски и имаат вариабилна турбина.  100(втора ген.), 105, 110 и 115 (прва ген.) се со фиксна геомертрија на турбо полначите.
16 вентилските се со променлива геометрија на турбото и со снага од 140, 150, 170 и twinturbo со 180 и 190кс.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен proff

• Редовен
  • Пораки: 1441
  • no comment at the moment
« Одговори #17 на: 02 Јули 2012, 12:53:41 pm »
Незнам кај е недоразбирањето. Добро бе пријатели мислам дека во неколку наврати напоменав дека не ми треба поголема снага дури и со болдирани букви. Снага има доволно. Маршер го заврши своето. Колата си е ремапирана и си има дополнителни 30КС. Она шо јас го барам е само побрзо вклучвање на турбото ни снага ни чуда. Значи ако сега тубото повлеква на 2500 врт тоа да е на пример на 1500. Дали сега е јасно шо сакам да добијам?
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #18 на: 02 Јули 2012, 12:59:18 pm »
Проблемов , доколку е проблем е разгледуван многу пати преку приватни пораки, пораки на фејсбук, ама профф сака да се увери во тоа што му е кажано....
Точно marsher. Разговарано е. Сепак бидејќи има конфронтирани мислења сакав конечен одговор, можи или неможи? А несакам ништо да провервам туку ако е во ред на направам бидејќи имам на располагање таква турбина од вектра б. Е ај да го поедноставам ушпте малку прашањето. Ако физички одговара турбината од вектра б 2.2 дти 16в на астра г 2.0 дти 16в што ќе добијам? И да не споредуваме алфа, фијат или којзнае што зборам за опел. Значи дали самата изведба на турбината од вектра б 2.2 ќе подобри перформанси на астрата без ремапирања, без интеркулери, без ништо...
Иста грешка неможиш да повториш два пати. Вториот пат тоа не е грешка туку твој избор!

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22217
« Одговори #19 на: 02 Јули 2012, 13:08:23 pm »
. Значи ако сега тубото повлеква на 2500 врт тоа да е на пример на 1500. Дали сега е јасно шо сакам да добијам?

Za vakva "prodobivka", duri i se da e plug & play ( a nema da bide ni priblizno ) nikako ne sfakam kako uopste pomisluvas relativno nova turbina od Astra da ja menuvas so minimum 10 godini stara turbina od Vektra B?

Turboto e potrosna rabota.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #20 на: 02 Јули 2012, 13:16:04 pm »
Дали е можно да се стави турбина од вектра б 2.2 на астра г 2.0?
Постојат конфронтирани мислења едни дека можи други дека е невозможно.

Proff...pred bilo sto da pocnes, procitaj kolku "lesno " se menuva turbo kaj C20LET koj e relativno ednostaven motor za rabota vo sporedba so modernive dizeli.

Ne deka e nevozmozno..ali vo tvojov slucaj treba da stavis na vaga sto rizikuvas, a sto dobivas na kraj.
Moj sovet: ne pipaj fabrika...ako sakas poveke snaga, ete ti go Marser...ako i toa ne e dovolno , smeni kola.
Кај мене не е тој мотор туку Y20DTH и тоа колку е лесно или тешко не ме интересира бидејќи тоа ќе го прави некој што знае, а мое е да си платам за услугата

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #21 на: 02 Јули 2012, 13:19:22 pm »
Good luck proff... ;)

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #22 на: 02 Јули 2012, 13:23:47 pm »
Абе нема гуд лак ако нема позитивна препорака.
А инаку станува збор за исти турбини по старост и двете се по 12 год стари :)

Отсутен Stratro

• Легенда
« Одговори #23 на: 02 Јули 2012, 13:34:03 pm »
Koj  ti dal pozitivna preporaka na zafatov?

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #24 на: 02 Јули 2012, 13:39:19 pm »
Па чекам некој да даде :) т.е. да кажи можи или неможи заради ова и ова

Отсутен FilipM

• Сениор
  • Пораки: 3999
  • Turbo
« Одговори #25 на: 02 Јули 2012, 13:46:29 pm »
Профф, а дали 2.2 дти повлекува од ниски (под 2000) ?
I’m so mean, I make medicine sick

Отсутен marsher

• Сениор
  • Пораки: 3177
    • smchiptuning
« Одговори #26 на: 02 Јули 2012, 13:48:16 pm »
Една опција ти е да пробаш.Мое убедување е дека мапите за турбината се различни.Контролата е иста.
Турбината-варијабилна, е нема на постарите вектри, единствено на 2001 година.
Обрати му се на Срѓан, може да ти даде најточен одговор.Ова ти е втората опција.

Отсутен proff

• Редовен
« Одговори #27 на: 02 Јули 2012, 13:57:41 pm »
Профф, а дали 2.2 дти повлекува од ниски (под 2000) ?
Незнам...Не сум пробал таква вектра. Но еве пробав вектра б со ист мотор како мојот и повлекува осетно побрзо од астрата а вектрата е 1998 год и не е тјунирана :(
Ќе пробам со корекција на waste gate дали ќе успеам да добијам некое подобрување бидејќи имам заменет егр и три вакуумски контролни вентили. Сигурно ќе има потреба од мало подесување, а и на многу форуми нагласуваат дека треба да се скрати одот на опругата кај тјунирани возила

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43643
  • Il Moderatore
« Одговори #28 на: 02 Јули 2012, 14:14:24 pm »
Проф, а мене што ми текна една работа.... Да појдеш ти кај маршер, па да видите што може да се напраи со „долното“ повлекуење со еден ремап? :) Остај ти мењање турбини и остали тракатанци, тоа сигурно помага, ама многу џидавии има.... ова е чисто и ефикасно, а ако ти е проблем поголемата снага, стај си граничник под педалата за гас... ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17443
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #29 на: 02 Јули 2012, 14:19:20 pm »
Ремапирано е Опелчето токму кај Маршер. Ко бугар си станал, не читаш ништо претходно.
Освен да пробаат со custom ремап, не знам дали го работи тоа некој опелџија.