Автор Тема: Градина  (Прочитано 175736 пати)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5197
Одг: Градина
« Одговори #885 на: 26 Мај 2025, 22:45:37 pm »
За дива трева/коров само вертикулер/аератор, јас го земав најефтиниот на Еинхел(сличен имаат Парксајд) ама не би го препорачал зошто се оштети механизмот за подесување уште првата недела заради слаба пластика.
Прво се коси тревникот најниско, па со вертикулерот се мине со додатокот за аерација, после тоа со додатокот што делува како гребло(scarification)  и на крај се ѓубри и се досејува трева.
Првите 3/4 недели ќе изгледа лошо ама после тоа ќе се оправи, и како превенција за појава на коровот само редовно косење и повторување на постапкава 2 пати годишно.
Ако живеете некаде кај што е возможно да се изнајми професионален аератор  go for it, зошто овие за домашна употреба работат на  малце подруг принцип па повеќе ја оштетуваат травата при аерацијата.

Имам аератор, исто од Ајнхел. Правев прво на еден дел од дворот, па на друг, пошо иначе немам каде да го фрлам тоа тон ипол ѓубре и глупости што ги извади.

Баш така и направив, искосив, па со аераторот, па после фрлив семе, па тогаш ѓубриво... Изгледа тука ги утнав чекорите.
Можеби може да се изнајми соодветен уред, ама ако е некаков тип на возило (рецимо како косилка количка), немам како да го внесам тоа у двор, без да треба да демонтирам делови од ограда.

Не знам дали да пробам пак сега со аераторот, после фрлено семе за трева и ѓубриво... Чудно ми е што семето многу чудно се понаша, на различни делови од дворот.
На пример, на неколку ќелави делови, од каде што вадевме купишта и чворови од дива трева и грмушки, пушти чат пат по некое стебленце ама многу слабо, а на еден друг дел, си пушти „косичка“, да не можеш да приметиш дека уопште имало проблем.
Најлошо е кај што ни беше базенчето... Тој 3х2 м дел го прекопав скроз, му ја „превртев“ земјата, па порамнив, потсредив, фрлив семе и ѓубриво, ама абер нема, нејќе да чуе...
Ne samo aeratorot, mora da vertikuliras. Kaj mene racno iskoci kup gjubre mozam da zamislam so masinski sto ke bide.
Imas od Neudorff i bodenaktivator. Kao demek mn dobar bil. Samo mislam deka vekje e mn kasno za zafati ke fati toplo

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #886 на: 27 Мај 2025, 09:06:35 am »
Беш му матер, мислев дека е исто :)

Има некој македонски збор за "Vertikutierer"? Јас со таков уред имам правено, на двапати, во различни делови од дворот. Мислев дека е исто со „аератор“.

Последен пат фрлив од Neudorff ѓубриво за трева, кое треба да го поттикне растот на тревата и да утепа тоа што не припаѓа таму, па ми се направија ленти низ тревникот, како што сум проаѓал со ѓубривото. Како што приметив, стварно ги имаше утепано тие дивите чуда, ама не знам дали и таа трева што ја имав исто настрада, или не :/
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #887 на: 27 Мај 2025, 09:38:14 am »
На ју туб следам еден лик, мајсторче, пред некој ден баш едно видео имаше за едно машинче за тревници одржување, ама не го догледав, да не е баш за тоа што зборувате?

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #888 на: 27 Мај 2025, 15:58:47 pm »
Па тоа ќе му дојде...

Јас имам вакво, порудиментирано, и само со грубиот ваљак:

Тоа ѓубрето и чудата што ги вади, ги собирам рачно у корпа, па фрлам у био-отпад.
Проблемот е што ствааааарно многу вади, ете како што се примети и кај типов, после само 2 реда.

Кај мене е дополнително што, човекот од кој ја купивме куќата, цирка 2 години не живеел таму, туку нередовно, секоја 3-4та недела имал доаѓано. Така да, ете, барем две години пред да се вселиме, и еве сега трета година откако сме во куќата, не било направено „проветрување“, нити па некакво соодветно одржување на дворот.
Јас направив сефте проветрување пред околу месец дена на еден дел од дворот, и прошла недела на друг дел од дворот.

Ќе видиме, ептен е процес, ептен треба и време да му се погоди на човек, ама се надевам дека барем нешто од нешто ќе успеам да напраам, без да морам да ангажирам фирма.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #889 на: 29 Мај 2025, 15:08:02 pm »
drugovi, kaj mozhe da se najde kcl (kalium hlorid, kaliumova sol) osim vo interhem ? tamo nemaat. Ima vo alkaloid, ama odi kupi, ne znam kaj ima vo malo prodazhba. Inaku se koristi kako dzubre, zatoa i ovde prashav :)