@balanar Такви еден куп со грчи пасоши не знам јас досега, знам два тројца,имаат некој лични карти, еден има пасош , повеќето се власи се влечкаа во грчките друштва цел живот, другар имам има баба ама гркинка права била од Крит, има таква некоја лична карта , пасоши немаат дома.
А дека на егеец ќе му даат грчки документи, шо до пред 20 години не даваа виза и со виза враќаа на граница, тоа незнам како би одело.
Ако даваат така пасоши,цела Битола и сите погранични со двојни држављанства ќе бевме. Ќе треба после и имот да враќаат одземен со денационалиизација, затоа мислам мало морген таа работа, али ете нека си проба, баш сподели овде шо би бил исходот ако некогаш ти текне.
Кога ќе одиш со копија од матична книга на родени од Лерин, шо ќе ти речат? Ааа не можи?
Кај нас прпа оти Грците бараат војска да служиш. Треба специјална дозвола да добиеш ама тогаш не смееш повеќе од шест месеци да живееш во Грција иначе ќе одиш војска
Второ, бараат јазик и тука е малку хендкеп.
Трето треба да си со крштениче од црква. Грција не е секуларна држава.
Иначе причината зошто нема многу со грчко државјанство е дека до пред 10тина години, Грција не дозволуваше двојно државјанство.
Иначе Бугарија уште на времето си добила обештетување од грчката национализација. Си потпишале договор и луѓето биле исплатени.Пред брзо го разбрав ова
Грција е секуларна држава.
Грција не дава државјанства лесно или воопшто не ги дава.
Не дава ни Хрватска.
За двете наведени држави важат истите правила/закони за државјанство но двете многу различно ги толкуваат, поточно, Хрватска се држи до правилата а Грција како и за се друго се води од правото на некој да му даде државјанство или на некого да не му даде затоа што така сака, без разлика тој некој дали ги исполнува условите или не.
Од прва рака пример за двете држави ќе ви кажам. Жена ми има хрватско државјанство врз основа на х. државјанство на мајка и кое го извадила врз база на нејзиниот татко кој е хрват. Автоматски пред некој ден му извади и на син ми. Е сеа многу битна работа е тој што ќе биде прв значи во случајов дедото да биде жив. Имено, братучетката на жена ми, која што се изјаснува за хрватица, носи хрватско презиме и тн.. не може да добие државјанство зошто татко и (синот на дедото хрват) не бил ажурен и не извадил на време а сега не може зошто дедото е умрен.
Од прилика истово важи и за Грција, значи џабе изводи на родени и такви ствари ако тој не е уште жив. Е сеа кај грците важи правилото чекај да те видам па ќе ти кажам дали може. Секако не може преку дедо туку преку родител. Познавање јазик и историја (и за гр и за хр) потребно е за тие што сакаат да го стекнат државјанството по други основи различни од потекло, значи по основ на инвестиции, долг престој, брак итн..
Двојно со ХР имаме а со Грција во моментот кога јас ги бркав работите немаше за сега не сум сигурен ама 99% мислам дека сеуште нема.
ЕДИТ: Војска за Грција над 30 години не важи.