Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1062488 пати)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17845
Одг: Велосипед
« Одговори #2370 на: 17 Август 2014, 18:40:54 pm »
Техника за надоле е прво добар амортизер што нема да ти ги тресе рацете :) Техника што јас ја користев за спуст е на секои 3 секунди глеање пред тркало, 1 секунда скенирање пат напред за да си креирам линија на спуштање.
За качување не би сакал да ја научам техниката, се надевам нема да ми треба :D

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #2371 на: 17 Август 2014, 18:45:53 pm »
Техника за надоле е прво добар амортизер што нема да ти ги тресе рацете :) Техника што јас ја користев за спуст е на секои 3 секунди глеање пред тркало, 1 секунда скенирање пат напред за да си креирам линија на спуштање.
За качување не би сакал да ја научам техниката, се надевам нема да ми треба :D

За спуштање е следнава техника главна:

1. Подвиткани колена за да амортизираш со нив, и не седиш на седиште туку стоиш помалку

2. Подвиткани лакти и амортизираш исто и со нив.

3. Ова е екстремно битно за спуст: Гледаш пред себе едно 20-40 метри и бираш патека по која ќе се симнеш. НЕ ГЛЕДАШ ПРЕД ТРКАЛО, туку подалеку.. Таму каде што ти е погледот обични  и поминуваш, а ако гледаш баш пред тркало не возиш плански туку гледаш да преживееше во моментот :) Целата тајна е да избереш однапред патека на движење и да си однапред спремен што и како :)

4. Качување се е во правилен избор на брзина, и каде ти е тежината  распоредена (распоредуваш со каде седиш на седиштето воглавно). Тука штосот е во постојаност на притискање на педали, односно фаќаш темпо што го можеш и го држиш истото.. Со пренесување на тежината гледаш да немаш лизгање на тркалото, и да си избалансиран

5. Качување уште нешто.. И тука бираш однапред линија на поминување, и планираш однапред што и како. Обично бираш што помазна линија, или ако нема се припремаш како да ги поминеш препреките што доаѓаат.

« Последно менување: 17 Август 2014, 18:59:26 pm krell »

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #2372 на: 20 Август 2014, 13:50:41 pm »
Средната осовина од точакот почна да ми крцка и тропка па сакам да ја сменам. Каде би можел да најдам ваква низ Скопје?
Другар треба да пратам да ми ја купи оти не сум од СК па што да му речам, која димензија да бара? Дали по сликава продавачот ќе знае која да му ја даде? Се работи за трек, па си велам да го пратам во бајкстоп, ама пак на нивната страна не можам да најдам осовина со 122,5мм?!

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2373 на: 20 Август 2014, 14:01:58 pm »
Било каде, не мора во Бајкстоп. Оваа средна осовина е со индустриски лагери кои може да се променат, да не ја менуваш цела.

Во близина на БајкСтоп е и BikeMarket, карши фонтаната во Градски Парк, нека праша и таму. Обично држат Шимано и SRAM. Иначе треба да бара 73x122.5 средна осовина, или нека ја покаже сликава ќе му дадат со точни димензии.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2374 на: 20 Август 2014, 14:04:21 pm »
Средната осовина од точакот почна да ми крцка и тропка па сакам да ја сменам. Каде би можел да најдам ваква низ Скопје? (Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Другар треба да пратам да ми ја купи оти не сум од СК па што да му речам, која димензија да бара? Дали по сликава продавачот ќе знае која да му ја даде? Се работи за трек, па си велам да го пратам во бајкстоп, ама пак на нивната страна не можам да најдам осовина со 122,5мм?!

Димензијата што се гледа од сликата е доволна за да ти дадат тоа што треба во поглед на димензии.. Обавезно дај му ја старава осовина, и врз основа на овие димензии да ти дадат нова соодветна.

Инаку немој да ја земаш маркава што веќе ја имаш туку оди на Truvativ или Shimano.

Мој совет за каде да појдеш:

1. КТМ На Партизанска до Палма. Побарај го Мики (сопственикот) или Чапе. Ако имаат Ritchey уште подобро.

2. Outdoor Се наоѓа на улица Македонија до Споменикот на М Тереза.

Не мораш да купуваш осовина таму каде што се продава Трек, бидејќи не е врзана за бренд на точакот туку за димензија. Инаку јас имам најлошо искуство баш со Бајкстоп и не ги препорачувам (лош однос и лоша подршка).  Првиве две ми се најок. Ако се случи да нема таму пробај во:

3. БајкМаркет - Се наоѓа по дијагонала од Фонтаната во Парк, на сама илинденска.

Во првата од овие што ти ги пуштив побарај го Мики (Сопственикот), или Чапе, и слободно повикај се во мое име (Дарко)

Во втората побарај го Гари или Ненад, а во третата Дац или Лари и исто и овде можеш да се повикаш во мое име.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #2375 на: 20 Август 2014, 14:16:29 pm »
Од овие, оутдоор (таму работи поранешен продавач од кај што го купив трекот :) ) му е најблиску на другарчево па ќе го пратам прво таму, доколку нема таму во КТМ. Инаку ги знам сите продавнициве кој се и кај се но не знаев дали би ја имало димензијава во сите или во некоја конкретна бидејќи праќам друг па да не го шетам на жешково  :)  Оваа осовина истера околу 3-4 години и 3000км + што според мене е доволно за тоа како беше возен точакот.

@martin не би се занимавал само со лагери, ќе си ја сменам цела осовина, гледам цениве не се многу високи и ќе си бидам рајат.
Фала и на двајцата!

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2376 на: 20 Август 2014, 14:37:29 pm »
Од овие, оутдоор (таму работи поранешен продавач од кај што го купив трекот :) ) му е најблиску на другарчево па ќе го пратам прво таму, доколку нема таму во КТМ. Инаку ги знам сите продавнициве кој се и кај се но не знаев дали би ја имало димензијава во сите или во некоја конкретна бидејќи праќам друг па да не го шетам на жешково  :)  Оваа осовина истера околу 3-4 години и 3000км + што според мене е доволно за тоа како беше возен точакот.

@martin не би се занимавал само со лагери, ќе си ја сменам цела осовина, гледам цениве не се многу високи и ќе си бидам рајат.
Фала и на двајцата!

Ако ти врши работа може да ти даам и мобилен тел од Гари у Оутдоор или Мики КТМ па да си праша прво.

Отсутен icemann

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 679
« Одговори #2377 на: 20 Август 2014, 14:57:25 pm »
krell го делам мислењето за бајкерниците што го даде.. освен дац и лари може и палчо или боби да ги побара..

исто така во кисела вода е пробике односно лазе или милан.

а со бајкстоп и јас иам такво искуство уште од многу многу одамна...

а и во центар позади 7ца се наоѓа specialized.. и таму можат да му помогнат :)

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #2378 на: 20 Август 2014, 17:35:34 pm »
Krell фала за телефонот ама не ми треба оти секако на пат му е па ќе појди директно со сликава, не знам и дали ќе се разберат по тел.

Туку Мартин, едно време имаше пишано дека имаш порачано облека за возење со кратки ракави. Ти стаса, како се погоди, ја бива за 35 долари (толку се горни и долни на ибеј), која големина зеде ти и колку си висок, оти на спортисале на фб имаше некој пишано дека многу кинески (мали) биле бројките?  :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2379 на: 20 Август 2014, 19:33:49 pm »
Ја ја утепав од носење облеката :D :D :D 175 висина и 73-75 тежина, на тепка нарачав L и ми беше ко шиена за мене.
Перени се преку 20 пати досега, ништо не им фали. Бојата иста, текстурата иста...
Единствена маана што можам да им ја најдам е што ластиците најдоле на хеланките попуштаат малку. Ако на почеток ми беа ептен тесни, сеа се покомотни, ама не и до тој степен да станале широки.

Сериозно, ако никад не си носел хеланки со влошка (колку женски термини во една реченица ::)), супер ќе ти бидат ако успееш големината да им ја погодиш.

Последен пат ги носев на турата што ја возевме со Фиц и Крелл. :) Возев со туѓо седиште (памет за друг пат) што не ми одговара, седиштето ме стискало на некои незгодни места, и тек денес целосно ми се врати осетот во „овој доле“. Да не беше влошката, штетата можеше да биде и перманентна.

Отсутен DejzY

• Редовен
« Одговори #2380 на: 20 Август 2014, 19:44:10 pm »
Ко педерчина со муабетиве за влошки, хеланки... ;D

Значи јас да си порачам XL за секој случај. 183 сум висок 80 тежок. Поарно поголеми тро, ќе ги пуштам на вриење ;D ќе се стеснат отколку помали па никако да не можам да ги облечам или да ми запри крвотоко. Туку ако ги порачам сега таман ќе ми стасаат за на пролет со нив да возам ;D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2381 на: 20 Август 2014, 19:51:21 pm »
Ко педерчина со муабетиве за влошки, хеланки... ;D

Значи јас да си порачам XL за секој случај. 183 сум висок 80 тежок. Поарно поголеми тро, ќе ги пуштам на вриење ;D ќе се стеснат отколку помали па никако да не можам да ги облечам или да ми запри крвотоко. Туку ако ги порачам сега таман ќе ми стасаат за на пролет со нив да возам ;D

Подобро малку тесни од колку широки :)

Инаку ако некој е заинтересиран (не е купувам продавам ама исклучок), имам Santini доста квалитетни што ги купив по грешка поголеми (175 цм сум, со 78 кг), и ми се малку поголеми него што би сакал.

Би ги продал за 2000 мкд (носени се три возења буквално).

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #2382 на: 20 Август 2014, 21:33:38 pm »
Од каде да зеам паики за возење? така поевтини за старт, да се утепувам малце по улициве?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #2383 на: 20 Август 2014, 21:35:36 pm »
Од каде да зеам паики за возење? така поевтини за старт, да се утепувам малце по улициве?

Кој број носиш? :) Имам нови Specialized патики (возени 10 тина дена, после нив купив SIDI 42.5)  број 43 1/3 :) Би ги дал евтино ако ти одговараат.

Исто и педали имам невозени :) (Shimano XT , и возени TIME Attack)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2384 на: 20 Август 2014, 22:05:06 pm »
Крелл ги даваш на тест? :) Со чисти чорапи и миени нозе ќе ги пробам, ветувам :)