Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146109 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Велосипед
« Одговори #1650 на: 31 Јануари 2014, 21:04:19 pm »

Интересни работи зборуваш за сервисиве, многу слични размислувања како дечково (баш за исти работи збори, и баш за сервис на вилушка, и баш исто проблем со локаут по немарен сервис):
http://heavymbrider.blogspot.com/2013/11/root-problems-to-bad-mountain-bike.html

За млекото за Tubeless. Полесни се тркалата на овој начин , одколку прав UST, и тоа не за малку.

Како функционира?

Па ако се пробуши гумата, почнува да излегува воздух.. Воздухот го носи млекото во дупката и се засушува и лепи.

Битно е само да се врти тркалото, и затвора веднаш. Мана на ова е што мора да се дополнуваат гумите со млеко на секои од 3 до 6 месеци (зависи колку возиш, во случајов е подобро да се вртат тркалата).

Од све што сум пробал најдобар е STAN NO TUBES SEALENT. Нарачај си го надвор е доста поевтин од тука (бар беше кога прашував).

Значи на стандардни фелни/тркала ставаш Tubeless Ready гуми?

Прво лепиш гумена трака на фелните/тркалата и после ја монтираш надворешната Tubeless Ready гума?
Вака?

Таа гумената трака на фелните/тркалата не ја менуваш на 3-6 месеци така, туку само од тој Stan’s NoTubes?

На 3-6 месеци менуваш и полниш од ова Stan’s NoTubes:

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1651 на: 31 Јануари 2014, 21:09:04 pm »
Баш така.. Ако ти се бандажите UST ready не ја ставаш траката. На пример моите Mavic x817 се UST, а јас сепак возам Stan No Tubes, и не ставам само трака.

Инаку морам да кажам дека има голема разлика во деталност помеѓу сервиси во Словенија и нашиве.

Како и да е, стварно е едноставно да си го одржува човек и сам точакот и све што бара е алат и внимавање.

Инаку добро искуство имам и со онаа продавница кај Мајка тереза што носи Bianchi i Coratec.

Инаку мои омилени гуми се :

Specialized The Captain 2Bliss Ready

Scwalbe Rocket Ron EVO

Сега купив некои Specialized што се баш ultra xc и тоа доста тенки. Веројатно ќе плачам на првите камења, ама се ултра лесни и брзи

Најсрање гуми што некогаш сум ги возел се Kenda Small BlockEight. Не ги препорачувам дури ни на некој што го мразам.

Ги купив по препорака на Bike Stop и е гума што не држеше никаде, и што се бушеше многу често

Исто чудна коинциденција. Гуми што купувам од надвор ми делува ко да се подобри него тука. Се прашувам дали некои од нашите продавници носат бајати гуми, па можда е ради тоа

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1652 на: 31 Јануари 2014, 21:33:08 pm »
@krell ги нарачуваш работите преку интернет, или се работи за некоја друга варијанта?

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #1653 на: 31 Јануари 2014, 21:45:21 pm »
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1654 на: 31 Јануари 2014, 21:51:35 pm »
@krell ги нарачуваш работите преку интернет, или се работи за некоја друга варијанта?

1. Или преку Интернет

2. Секое лето обавезно одам барем до Словенија, па пазарам се што ми треба за година дена во нивните денови на попусти

Исто имам веќе пријатели во Хрватска, што имаат продавница (станавме пријатели купуваќ од кај нив). Стварно фер цени даваат и фер услуга (а пази купувам еднаш годишно од кај нив)

И двата начина ми излегуваат често пати поевтини него тука, и плус знам дека тоа што го купувам е стварно тоа

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1655 на: 31 Јануари 2014, 21:52:47 pm »

Пред да се охрабрам да не носам со себе внатрешна резервна, кога прв пат почнав ова да го користам, пред тргање со игла си ги избушив гумите, за да видам дали стварно ќе залепи :)

Од тогаш резервна гума носам само кога одам во некоја баш дивина далеку од Скопје

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1656 на: 31 Јануари 2014, 22:04:15 pm »
@krell
1. Или преку Интернет
...
И двата начина ми излегуваат често пати поевтини него тука, и плус знам дека тоа што го купувам е стварно тоа
Дури и со поштарини, царини, даноци... пак искачаат поевтино?
Гумите нели идат во габаритни пакети, со скапа поштарина?

Дефинитивно сакам да ставам тубелес од старт, и ќе пробам со стандардните Мавик тркала што ќе дојдат со Canyon-от (+конверзија со гумена трака) и со Tubeless Ready гуми. Ако не ќе морам да земам и UST тркала (што можеби секако ќе морам ако мојава тежина не ја држат тие Mavic DiscOne тркала).
Така да тогаш можам да си нарачам Tubeless Ready гуми од интернет во исто време со точакот. Од каде нарачуваш, каде има ОК цени? Еbay или европски продавници?

Кажи ми само, ако знаеш, на стандардните тркала таа гумената трака се лепи еднаш засекогаш? Или како што го менуваш тоа СтанНоТјуб млекото, така и гумената лента ја менуваш? (таа залепената на фелните, како на сликата доле)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1657 на: 31 Јануари 2014, 22:53:37 pm »
1. Доаѓа или исто, или поевтино и со поштарини и свашта (купувам обично на некаков попуст).

2. Траката ја закачуваш еднаш и толку и тоа на самиот бандаж. Не ја менуваш дури и кога менуваш гуми.

Единствено би ја променил ако ја искинеш на некаков начин (мене не ми се случило никогаш до сега).

3. Гумит не се габаритни. Обично купувам кевларски гуми, кои што доаѓаат свиткани во ролна и не зафаќаат простор

Инаку по грешка лани купив во Австрија место 26" 29" Continental Explorer кевларски гуми, кои што би ги продал за 20 ЕУР од гума , чисто да не и стојат

Моите се со црвено од страните, а оваа слика ја праќам да видиш како се мотаат во ролна кевларските гуми

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1658 на: 31 Јануари 2014, 23:02:00 pm »
Огласи ги на Спорти Сејл. Ако ги почуваш уште некое време нема ни тебе да ти бидат корисни. Ќе се најде некој сигурно. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1659 на: 31 Јануари 2014, 23:02:43 pm »
Огласи ги на Спорти Сејл. Ако ги почуваш уште некое време нема ни тебе да ти бидат корисни. Ќе се најде некој сигурно. :)

Пак се сигурно потазе од многу фирми што продаваат кај нас :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1660 на: 31 Јануари 2014, 23:07:07 pm »
Велосипедските гуми (оние од реномирани производители) немаат датум на производство како автомобилските?

Отсутен volenos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 379
« Одговори #1661 на: 31 Јануари 2014, 23:16:37 pm »
malinamamun!Dali mozes da go prasas priajtelot za krajna cena.Ke odi li pod 700 evra ili ne razmisluva?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1662 на: 31 Јануари 2014, 23:30:17 pm »
malinamamun!Dali mozes da go prasas priajtelot za krajna cena.Ke odi li pod 700 evra ili ne razmisluva?

Искрено ако го дава под 700 еур, би го зел јас за резервни делови :)

Озбилен сум :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #1663 на: 31 Јануари 2014, 23:33:27 pm »
Велосипедските гуми (оние од реномирани производители) немаат датум на производство како автомобилските?

Немаат.

Летоска купив гуми за оваа сезона Specialized Renegade Control 1.95

И баш сега ги проверив не можам да најдам датум на производство. Исто и на гумите што ми се на точак

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1664 на: 31 Јануари 2014, 23:46:38 pm »
Штета, тоа би било убаво да го вметнат. Барем Conti и Michelin, како произведувачи со најсилна позадина.

Туку, очигледно е дека поголема страст имаш кон MTB, но би сакал и нас роудџиите да не почестиш со слики од Pinarello-то што го имаш.