Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1141478 пати)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
Одг: Велосипед
« Одговори #1365 на: 28 Октомври 2013, 16:53:03 pm »
Дајте бе малку муабет разврзете...! :)

Сте возеле 29ки, 27.5ки... кажете некои лични мислења, навистина 29ките заменуваат 1 инч од, од вилушката? Колку сте високи (ако користите 29ки, 27.5ки), какви рамки користите?
Која продавница иде со пофер цени, се исплати да почекам уште за поголеми попусти, има некаде лански/преклански модели со поевтини цено, каде се порасположени за менување компоненти од готовите точаци со нормални разлики во доплата?

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1366 на: 29 Октомври 2013, 18:14:54 pm »

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 445
« Одговори #1367 на: 30 Октомври 2013, 03:00:27 am »
Дајте бе малку муабет разврзете...! :)

Сте возеле 29ки, 27.5ки... кажете некои лични мислења, навистина 29ките заменуваат 1 инч од, од вилушката? Колку сте високи (ако користите 29ки, 27.5ки), какви рамки користите?
Која продавница иде со пофер цени, се исплати да почекам уште за поголеми попусти, има некаде лански/преклански модели со поевтини цено, каде се порасположени за менување компоненти од готовите точаци со нормални разлики во доплата?

29ka e подобар избор ако не ти пречи визуелно.Имам пробано 2 скота,трекови и cannondale и перформансите се подобри(тоа е неоспорен факт)

Инаку не ти е толку битен преносот.Ти гледај си поубави главини на тркала ако си толку тежок!Можеш од деоре нагоре(али тоа кошта),мада не значи дека и послабите нема да држат.Не е некое мерило тоа навистина.Пријател 120килаш купи скот аспект 70 или 60 така нешто(од меѓу најевтините модели на скот).5 година му е веќе и каде се не отиде со него.Све што има сменето он во овие 5 години е ланец и задни гумици.Исто така има штелувано 2 до 4 пати највеќе бандаши и тоа е се.А верувај не би сакал да го видиш каде и како го вози велосипедот.Така да тоа верувај нема врска.

Инаку премногу грешиш со изборот на "половен" велосипед.Кај нас 90% се такви.За парите можеш многу подобар избор да добиеш,мада јас претпочитам да си има документи за да не би си имал утре некој проблем.

Инаку ако сакаш веќе класа велосипед на кој се ќе е марка и луксуз(fox амортизер,деоре хт или хтр преноси,рамки уникатни итн)тогаш веројатно тие 30000 ќе треба да ги дадеш на само еден дел од горе споменатите.

Разлика има да.Таков возам јас и здравје ако натаму земеш велосипед па ако возиме некоја тура(веројатно ќе се видиме на водно,бидејќи ретко одам надвор некаде):D и ќе ја осетиш разликата.

Кога јас би се прашувал рамката ми е на прво место и таа гледам да е најдобра.

Грешка никогаш нема да направиш со скот,трек,кенондејл,фокус(ауто е ауто нели :) )

Добра е и меридата,особено како понов бренд.Имам пробано една и доста ми се допадна,а и погледни го Слободан(касандар)колку го има утепано неговиот од возење и по тоа ќе ти стане јасно(мислам дека подобро мерило од него нема :D

Најдобар тестер дефинитивно :) .Со голфот немаш идено таму,каде он со точак има поминато.

A и да одиш сигурно голфот би прокувал!мала шега се разбира.

На крај!Пиши ми пораче ако сакаш убав велосипед кој е малку возен и е под гаранција.Не ти ветувам дека ќе ти завршам работа,али мислам дека ќе може да го убедиме пријателов да го даде бидејќи како украс му стои дома.

Ме виде мене дека возам јас и него му дојде желба па купи.Ама кога го виде скопскиот Контадор(мислам на мене :D)како вози се откажа многу брзо и одтогаш велосипедот ретко го вози.јас му викам не е до велосипедот,нозе требаат,а он не ми верува. :D

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1368 на: 30 Октомври 2013, 04:05:05 am »
29ka e подобар избор ако не ти пречи визуелно.Имам пробано 2 скота,трекови и cannondale и перформансите се подобри(тоа е неоспорен факт)

Инаку не ти е толку битен преносот.Ти гледај си поубави главини на тркала ако си толку тежок!Можеш од деоре нагоре(али тоа кошта),мада не значи дека и послабите нема да држат.Не е некое мерило тоа навистина.Пријател 120килаш купи скот аспект 70 или 60 така нешто(од меѓу најевтините модели на скот).5 година му е веќе и каде се не отиде со него.Све што има сменето он во овие 5 години е ланец и задни гумици.
Ма какво пречење, мене и тие гумите од specialized-fatboy-fat-bike (погоре на сликите) ми се допаѓаат.

За преносот прво се фаќам затоа што таа компонента брзо почна да прави проблеми на сегашниов точак (и тркалата исто, на првото возење). Не знам што да кажам за другар ти од 120кг со Shimano Acera што цепа, можда му се погодило, а можда и јас претерувам со паранојата, ама ипак мислам дека подобро да си платам за Деоре класа и да не ризикувам. На ХТ не идам, дефинитивно ми е надвор од буџетските можности.
Ќе видиме, не се брзам и ќе имам време да се едуцирам и онака иде зимава.

Сега сакам од кантава пренос, да направам сингл спид и да пробам така. И онака го користам во една брзина сега, па нема што да загубам.
Читам нешто на нетов за процедурата на конверзија, и не ми е баш јасно, некои од постоечките компоненти оставаат по пар ѕвезди и го ставаат истиот ланец, додека некои купуваат кит со нови две ѕвезди, ланец и едно делче слично на дирејлерот (за затегнување на ланецот). Треба да се јавам по сервисиве да видам кој би се нафатил да ми ја направи конверзијата (и дали имаат ѕвезди/спејсери/итн за сингл спид конверзија), ако имате некој за препорака, кажувајте.  :)

Еве една конверзија без додатни делови, само кај мене нема да може да се затегне ланецот така пошто вертикален е жлебот (на примеров е жлебот е на косо, на 7:33 најубаво се гледа).

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
« Одговори #1369 на: 30 Октомври 2013, 04:25:36 am »

Инаку не ти е толку битен преносот.Ти гледај си поубави главини на тркала ако си толку тежок!Можеш од деоре нагоре(али тоа кошта),мада не значи дека и послабите нема да држат.Не е некое мерило тоа навистина.Пријател 120килаш купи скот аспект 70 или 60 така нешто(од меѓу најевтините модели на скот).5 година му е веќе и каде се не отиде со него.Све што има сменето он во овие 5 години е ланец и задни гумици.
Ма какво пречење, мене и тие гумите од specialized-fatboy-fat-bike (погоре на сликите) ми се допаѓаат.

За преносот прво се фаќам затоа што таа компонента брзо почна да прави проблеми на сегашниов точак (и тркалата исто, на првото возење). Не знам што да кажам за другар ти од 120кг со Shimano Acera што цепа, можда му се погодило, а можда и јас претерувам со паранојата, ама ипак мислам дека подобро да си платам за Деоре класа и да не ризикувам. На ХТ не идам, дефинитивно ми е надвор од буџетските можности.

Да да точно е тоа!Што погоре тоа подобро апсолутно!Али пак ќе кажам јас прво би ја гледал рамката пред се,мада по нормала со убава рамка си одат и убави делови.
На крај не би ти предложил да чекаш освен ако немаш пари.Ова од искуство ти го кажувам бидејќи јас пред да го земам вториот велосипед така се мислев и гледав.На крај сватив дека нештото морам да го имам и тогаш да споредувам.Вака од туторијали на интернет и видеа само ми се замати главата и додека другите возеа јас собирав собирав и собирав пари.Истото е и со тебе претпоставувам,само што може финансиската состојба да е кај тебе подобра сега за разлика од кај мене тогаш,кога јас навистина ги собирав парите евро по евро(не баш така али така најдобро би се објаснило)

Али тие пари кои така се собираат најлесно и се трошат и така оди се во недоглед.

На крај ќе се навратам малку назад едно 7-8 години и ќе се потсетам на зборовите на еден човек од Бајкстоп(нема да откријам кој е)

Влегувам и му велам цитирам "сега е зима,ладно е не купувам,сега само гледам"

A oн ми вели: Слушај момче,ако ти така си велиш никогаш нема да купиш или пак ќе купиш предоцна!
Сега велиш ќе дојде зима и ќе биде ладно.Во лето си велиш сега е топло,ај нека залади па ќе одам да ги видам.
А кога ќе видиш најдобро кое време е најдобро да купиш.Па ова сега!Е баш овие зборови ги чув и иако тогаш ми беше тешко да ги прифатам,подоцна јасно ми стана дека тоа е така.

А попусти секогаш барем кај нас се исти.Никогаш нема да добиеш над 25%.Во една продавница која е меѓунајпознатите ако не и најпозната за велосипеди попуст од 20% имам во секој период од годината.Може само во еден период од годината(али не повеќе од 10 дена) да има 5 % повеќе попуст!

Така да ако не си влав земи си што побрзо.Немој лето зима.Еве сега е Есен.Се навраќам на албумот што сум се сликал пред 7 години и видов дека баш на овој ден пред 7 години истурило дожд.
Али еве сега годинава овие денови се најубави во цела година за возење.Така да најубавите денови се токму сега,а не во лето на +40 или зима на -20.

Сега сакам од кантава пренос, да направам сингл спид и да пробам така. И онака го користам во една брзина сега, па нема што да загубам.
Читам нешто на нетов за процедурата на конверзија, и не ми е баш јасно, некои од постоечките компоненти оставаат по пар ѕвезди и го ставаат истиот ланец, додека некои купуваат кит со нови две ѕвезди, ланец и едно делче слично на дирејлерот (за затегнување на ланецот). Треба да се јавам по сервисиве да видам кој би се нафатил да ми ја направи конверзијата (и дали имаат ѕвезди/спејсери/итн за сингл спид конверзија), ако имате некој за препорака, кажувајте.  :)

Еве една конверзија без додатни делови, само кај мене нема да може да се затегне ланецот така пошто вертикален е жлебот (на примеров е жлебот е на косо, на 7:33 најубаво се гледа).

Ќе видиме, не се брзам и ќе имам време да се едуцирам и онака иде зимава.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1370 на: 30 Октомври 2013, 09:18:05 am »

Отсутен Dimitar

• Јуниор
  • **
« Одговори #1371 на: 30 Октомври 2013, 18:44:10 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
го имаше овој на фејсбук.даваше и кола ако добро се сеќавам само да се најде ајдукот или раце и нозе негови . Човекот даде добра награда,ама слабо изгледа волонтери и барачи

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #1372 на: 30 Октомври 2013, 21:31:47 pm »

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
« Одговори #1373 на: 31 Октомври 2013, 08:30:32 am »
Еве зашто сметам дека велосипедистите се душбегови..

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #1374 на: 31 Октомври 2013, 08:52:34 am »
Обратни примери ќе најдеш колку ти душа сака.

По мене, тука поише душбегови се организаторите, отколку велосипедистот. Не дека он не е :)

EDIT:
У меѓувреме, на западот:

Giant Hovering Roundabout for Cyclists in the Netherlands

« Последно менување: 31 Октомври 2013, 12:47:44 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1959
« Одговори #1375 на: 01 Ноември 2013, 00:04:27 am »
Сакам да земам градски велосипед на старо до 10.000 денари. Строго за лајт-возење низ град ќе биде. KTMот ќе го користам за подолги релации. Критериуми: да има браници, багажник, брзини и би било топ ако е со 28ци тркала. Уште па ако има динамо и светла, ехее. Ако налета нешто по огласи или негде, пуштајте! :)

Отсутен Fic_CC

• Легенда
  • Пораки: 16793
  • Keep it 100
« Одговори #1376 на: 14 Ноември 2013, 16:37:59 pm »

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1377 на: 14 Ноември 2013, 17:12:30 pm »
Тачкари, да не знаете кај може да се најде онакво Heart Rate Monitor, и по која цена?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1378 на: 15 Ноември 2013, 15:35:15 pm »
Пријава на инфраструктурен проблем: столбови на велосипедски патеки, 15.11.2013

http://natochak.blogspot.com/2013/11/15112013_15.html

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1379 на: 15 Ноември 2013, 15:51:53 pm »

Цитат
Kristijan Ivanovski: Возењето велосипед надвор од велосипедска патека е казниво со Закон. Поставување масивни билборди на истата, не е. June 15 via iOS

Да сум знаел дека постојат вакви пријави, ќе сум поднесел барем една до надлежните органи.