Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140633 пати)

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4087
  • MadaFunker
Одг: Велосипед
« Одговори #750 на: 01 Мај 2013, 10:42:24 am »
Ке ги продаде за 500 евра...За 500 евра се купува ТРЕК и тоа хибрид топ варијанта..
Тие скапаниците земени од пред врата нека си ги чува...
И + стари по 10+ години...
:)

Епа тоа е проблемот , носеше нови бајкови Trek, Merida, Canyon...2-3 сезони стари. Јас мојот од таму го зедов за 100е ама тоа е...сега мисли којзнае што има типот и бара смешни цени..
New blood of old school

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #751 на: 01 Мај 2013, 12:57:49 pm »
 Ima nekoj  iskustvo so sipkive sto se montiraat pozadi na kola za velosiped ...
drugarce saka da zeme na Golf 6... ima razlicni modeli, koj bi bile pobezbedni...?
dali e porizicno bidejki za na krov e poslozeno...  
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
« Одговори #752 на: 01 Мај 2013, 16:12:00 pm »
На кука по мене е најпрактично...На кров имаш килавење, дигање, еден куп пропратни работи кои може да те извадат од такт :)
Инаку најбезбедни ти се оние кои ке ги прицврстиш и наместиш како што треба...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #753 на: 01 Мај 2013, 17:50:21 pm »
Kaj Scale 80 едино ми мати памет што напред има шалтер Аливио, а позади Деоре шедоу. Зашто ваков компромис?

Со оглед дека точак возам од 94 година (се такмичев, и сеуште возам (само што се вратив од 70 км возење)), ајде малку совети на што да обратите внимание кај купување на точак.

1. Најважна компонента на точак е Рамот. Најбитно од све е да ви одговара геометријата на рамот и поготово големината. Џабе екстремно скап точак со не знам каква опрема, ако не ви одговара самиот рам. Гледам доста луѓе купуваат погрешен точак палејќи се на менувач и слично. Ако се купи тамам рам и со соодветна намена (ако ти е за off road возење и тоа и нагоре и надоле, купуваш XC (cross country), ако ти е само за спуштање купуваш DH (Downhill), итн итн..., имаш добра основа и можеш лесно да правиш упграде. Aко промашиш тоа, џабе све.

Еве ви еден сајт каде што точно може да одредите кој рам е за вас во поглед на големината на рамот. Посебно обратете внимание на хоризонталната должина на рамот, бидејќи од нејзе ви зависи начинот на седење и позицијата.

http://www.competitivecyclist.com/za/CCY?PAGE=FIT_CALCULATOR_INTRO

Исто висината не ја одредува исклучиво правата големина на рамот. Може да сме иста висина, ама да имаме различна должина на нозе, раце, труп, па да возиме разна димензија на точак. Погорниот линк ќе ви помогне во изборот.

Исто од кога ќе се одреди правата големина на точакот, многу е битно да се подеси правилно и тоа:

- Висина на седиште (треба да се користат мускулите и на листови и на бутови, а да не е превисоко и да ве боли кичма)

- Позиција на седиште (напред/назад/агол)

Кога седите на седиште, ако ги ставите педалите во хоризонтална позиција, и ако пуштите висок од коленото (она дупчето на самата чашка), треба да падне точно врз осовината на педалите. Ова е многу битно за правилно и удобно возење.

- Должина на стем

Од кога ќе ги подесите претходните параметри, се бира ова. Треба рацете да се благо свиткани (не смее никако затегнати). Исто не треба ни прекраток стем, бидејќи во тој случај нема да може да возите како треба.

- Агол на стем

- Висина на стем

Зависно од намената на точакот зависи и висината на стемот. Ако е за cross country, генерално треба гиданот да биде нешто под седиште (колку и како, како и другите парамтери бараат експериментирање)

Од правилно подесување на овие  параметри ќе ви зависи дали ќе ги искористите перформансите на одреден точак или не.

Исто карактеристите на самиот точак, колку лесно се качува, дали е стабилен на спуст, дали се витка при спринтање , дали апсорбира при спуштање или дупки (идеално би било ако е тотално крут на вртење педали, апсорбира дупки, и не се витка во кривини), ова највеќе зависи пак од рамот:

- Геометријата на рамот

- Материјал на рамот (штосот е да е лесен, доволно крут при влегување во кривини и при спринтање на педали, а сепак да апсорбира дупки и вибрации. Ова успева да го исполни карбон, добро изработен челик, или добро изработен титаниум. Алуминиум ги исполнува тие особини ама знае да биде крут и да не апсорбира доволно, и кај евтините верзии е тежок.Кај верзиите со два амортизера самите амортизери апсорбираат така да алуминиум е добар избор (иако за мене најдобар е карбон во таквите случаи).

- Изработка на рамот (дали е истенчен кај што треба, и дали е зацврстен исто кај што треба)

Втора работа што е многу битна а гледам никој не ја спомнува за брзината и перформансите воопшто на еден точак. Тркалата

Највеќе игра улога ротационата тежина на точакот (секогаш би избрал потежок рам со ултра лесни тркала, од колку ултра лесен рам со тешки тркала, освен ако не намеравам набрзо да правам упграде).

Ако пробате точак со стварно лесни тркала, ќе сватите за што зборувам.

Од квалитетот на суспензијата зависи стабилност, удобност , управливост (за надоле). Добра суспензија треба при качување нагоре да не ни зема од снагата , а во исто време да обезбеди добар грип. Повеќе сакам воошто да нема суспензија, од колку да има чкарт (што обично е случај кај евтините точаци)

Да скратам :) При купување не се палете само на марката, нити на менувачот или амортизерот. Има доста маркетишки финти поготово во поевтините модели. Ама ако веќе купувате во таа класа , и ако ви е стварно да возите обратите највеќе внимание на посочените детали.

Sobim, Decathlon и слично, воопшто не ги ни сметам за точак.

И Бугар ќе те разочарам. Апсолутен минимум во пари за колку толку саглам точак (ништо посебно, туку почетничко ниво), ти е 500 ЕУР.

Некое ниво да можеш посериозно да уживаш во перформансите ти е некаде 1000-2000 еур (ова би дошло висока средна класа).

Ако имате прашања тука сум

поздрав

Дарко
« Последно менување: 01 Мај 2013, 18:12:09 pm krell »

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6315
« Одговори #754 на: 01 Мај 2013, 18:09:02 pm »
Ке ги продаде за 500 евра...За 500 евра се купува ТРЕК и тоа хибрид топ варијанта..
Тие скапаниците земени од пред врата нека си ги чува...
И + стари по 10+ години...

Епа тоа е проблемот , носеше нови бајкови Trek, Merida, Canyon...2-3 сезони стари. Јас мојот од таму го зедов за 100е ама тоа е...сега мисли којзнае што има типот и бара смешни цени..
И така никој не му ги купува, па еве помина 1 месец од како не продават велосипеди....

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #755 на: 01 Мај 2013, 19:31:19 pm »
krell, јас сакам да ни претставиш нас што возиш, ама сликовито, од твоето превозно средство. Не од интернет. :)

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #756 на: 01 Мај 2013, 19:44:06 pm »
krell, јас сакам да ни претставиш нас што возиш, ама сликовито, од твоето превозно средство. Не од интернет. :)

Ме мрзи да ги сликам :) (некоја наредна прилика)

1. Specialized Stumpjumper FSR XC (овој ми е старот точак, купен од Америка 99 година :) ). Дел по дел го склапав (Sram 9.0 SL menjac, Shimano XTR Kocnici, Shimano XTR Zadna Glavina, REAL Predna glavina, DT Revolution spici, Risse Racing Astro 5 zaden amortizer (ovoj custom mi go podesuvaa za moja tezina), Truvatil Stylo TEAM kurbla, RaceFace sredna osovina,Pedali TIME A.T.A.C,  Rock Shox SID XC Preden i Rock Shox TORA 302 (ovaa se prodava, vozena e 3-4 pati, ja kupiv privremeno duri mi se servisirase SID -ot, a vo meguvreme kupiv skroz nov tocak)

Ovoj ne mi se isplaka da go prodavam, pa stoi ko rezerven tocak od koga kupiv nov tocak (pred 4 godni)

A toa e:

2. Specialized Epic Marathon Carbon (Fox Float RLC Preden Amortizer, Specialized BRAIN zaden, Mavic Bandazi so DT Glavina pozadi, napred Specialized STOUT, Shimano XT Kurbla, Sredna osovina HOPE, Magura Marta SL kocnici, SRAM X.0 salteri i zaden menjac...., Crank Brothers Pedali

http://www.vtt-occasion.fr/vente-vtt/occasion/upload/photo-1269450168.jpg

Исто на овој точак користам Tubeless со STAN No Tubes системот, во комбинација со Scwalbe Rocket Ron гуми (сменети пред 3-4 дена, пред тоа возев Specialized CAPTAIN Control гуми).

3. Road Bike - Pinarello FP3 Carbon so Campagnolo Veloce oprema

http://velocebicycles.com/images/bikes/x650/09/P09_FP3_WhiteSnow.png

pozdrav

Darko
« Последно менување: 01 Мај 2013, 19:54:21 pm krell »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #757 на: 01 Мај 2013, 19:47:11 pm »
Ако ти го снема Пинарелото, да знаеш дека е Томе ! :D

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #758 на: 01 Мај 2013, 19:48:33 pm »
Ако ти го снема Пинарелото, да знаеш дека е Томе ! :D

:) Да го пријавам онака превентивно? :)

Дарко

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7609
« Одговори #759 на: 01 Мај 2013, 19:58:27 pm »
Пријави се за вожња кога ќе правиме :) Деновиве ќе биде..

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #760 на: 01 Мај 2013, 20:00:07 pm »
Пријави се за вожња кога ќе правиме :) Деновиве ќе биде..

Јас возам секој ден :)  Пишете што и како би возеле, па можда извозиме некој дел ..

Инаку имав голема пауза (година дена), па периодов се враќам во форма

Дарко

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #761 на: 01 Мај 2013, 20:01:51 pm »
Маунтн бајкот кај мене ќе го бараш. Прекрасно.
Да не им знаеш тежина при моменталнава опременост на двата?

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #762 на: 01 Мај 2013, 20:06:59 pm »
Маунтн бајкот кај мене ќе го бараш. Прекрасно.
Да не им знаеш тежина при моменталнава опременост на двата?

Stumpjumperot мислам дека го доведов до некои 10 кг тежина кога го мерев последен пат.

EPIC -ot ме изненади (очекував дека ќе биде полесен), и е некои си 11 и пол кила. Со гумиве скинав некои 100 гм тежина (една гума е 510 gm, старите беа 550gm)

Меѓутоа EPIC -ов е баш машина за качување.. Ептен добро оди и те тера да го газиш (Кој може :). Во моментов сум можда во најлоша кондиција во живот). Надоле е неверојатно стабилен, и во кривини е ептен прецизен. Инаку и покрај дуплата суспензија овој е многу крут точак и не плива (ама има феномален грип и добро апсорбира што треба да апсорбира).

Од сите точаци што сум ги имал/возел, ми е омилен точак.Единствена маана му е , кога има леплива кал, ради ниско поставениот заден амортизер и тоа до самата задна осовина, се лепи кал и го блокира тркалото (во 4 години, само две ситуации со екстремна кал кај што не се возеше.)

Darko

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 792
« Одговори #763 на: 01 Мај 2013, 20:12:27 pm »
@krell

Абе се супер за советиве али коа се купува точак најмалку според мене се глеа рамка. Зашто? Ти да земеш точак со рамка што ти е топ а имаш лоша опрема реално треба многу пари да даеш да смениш се. А ако купуш точак со супер опрема а рамка помала-поголема можеш едноставно да си земеш само рамка каква ти душа сака. Многу е по исплатливо. А ако ти се погоди точак со опрема супер и рамка ко за твоето тело (што ретко се дешава)  тоа е екстра... Јас мојот точак го земав со една постара рамка што мене не ми одговараше, отидов у бајк маркет за новогодишен попуст си земав мерида рамка за моја висина и геометријата топ како за мене , го расклопив цел точак се исчистив како шо треба го однесов во бајк стоп за 800 денари се расклопја главини подмачкаа и го склопија со нови кошулици и рамката старата ја шитнав ми ипадна ко глава за глава да сум си ги сменил.

Отсутен krell

• Редовен
« Одговори #764 на: 01 Мај 2013, 20:17:43 pm »
@krell

Абе се супер за советиве али коа се купува точак најмалку според мене се глеа рамка. Зашто? Ти да земеш точак со рамка што ти е топ а имаш лоша опрема реално треба многу пари да даеш да смениш се. А ако купуш точак со супер опрема а рамка помала-поголема можеш едноставно да си земеш само рамка каква ти душа сака. Многу е по исплатливо. А ако ти се погоди точак со опрема супер и рамка ко за твоето тело (што ретко се дешава)  тоа е екстра... Јас мојот точак го земав со една постара рамка што мене не ми одговараше, отидов у бајк маркет за новогодишен попуст си земав мерида рамка за моја висина и геометријата топ како за мене , го расклопив цел точак се исчистив како шо треба го однесов во бајк стоп за 800 денари се расклопја главини подмачкаа и го склопија со нови кошулици и рамката старата ја шитнав ми ипадна ко глава за глава да сум си ги сменил.

Се мислам што да ти одговорам и решив да не ти одговорам ништо.Ама за доброто на другите сепак ќе пишам нешто. Само земи во предвид дека возење RAM со погрешна големина/подесеност, порано или подоцна ќе те доведе или до физикална (ќе зезнеш колена, кичма и слично), или ќе те доведе да воопшто не возиш и не ти праи ќеиф. Инаку РАМОТ е најскап дел од точакот доколку е како треба.Опремата се менува далеку полесно, и што ако имаш полоша опрема? (на пример немаш Shimano XT туку Alivio? Ќе имаш поголема тежина, помалку fancy опрема, и полошо ќе работи (ама ќе работи).

Така да.. Димензија на РАМ и самиот РАМ е најважна компонента при бирање на точак. Пристапот што го опишуваш е прилично почетнички не води до ништо добро (добро што си го сменил РАМ -от, иако не ми е јасно зашто воопшто си го купувал првиот ако не ти бил тамам)

Исто чкарт РАМ со одлична опрема, полошо ќе вози од колку по тапа опрема а Добар РАМ (Ај уште еднаш.. Главната карактеристика на возењето го прави РАМ -от)

И да ти се погоди РАМ -от не се случува ретко. Ко да кажеш дека ретко се случува да најдеш тамам кондури. Види го линкот што го пуштив, измери се. После со тие мерки пред да купуваш точак отвори ги димензиите за секоја од големините на тој произведувач. Спореди и избери. Тамам работа ретко да се случува :) Па затоа постојат разни димензии од подполно ист точак. Ама треба да си идиот да купиш поголем или помал број само ради опремата што ти се допаѓа, и со намера да го возиш.

И во нормални земји пред да купиш точак обавезно се пробува баш од таа причина.

Pinarello на пример нема само S, M, L туку оди уште попрецизно (...50, 51.5, 53, 54, 55...)

Што мислиш зашто некој би се мачел да го тупи до толку ако не е битна ставка?

Дарко
« Последно менување: 01 Мај 2013, 20:46:44 pm krell »