Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1016311 пати)

Отсутен ViksaSk

• Редовен
  • Пораки: 1225
Одг: Велосипед
« Одговори #390 на: 18 Ноември 2012, 16:06:11 pm »
Кој е за нареден викенд ако е убаво времето за ваква тура пак?

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #391 на: 18 Ноември 2012, 16:08:42 pm »
Ај вака едно прашање во врска со гуми.
Често ми се дупчат, и ми дојде една генијална идеја да ги издишам скроз и да ги наполнам со пена од комплетот што се става наместо резервна гума во новиве коли.

Ај без фејспалмови, гифчиња и слично, гумите се за фрлање и внатрешни и надворешни, и би сакал да истерам до пролет без замарање ;D

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7514
« Одговори #392 на: 18 Ноември 2012, 16:24:14 pm »
Брат ја знам дека си генијалец, ама дека си до толку... не верував  :D ;D

Шала на страна, ништо нема да изгубиш ако пробаш. И што не ми кажа, моите надворешни ги сменив а старите ги фрлив -.-

Ја би пробал, мал експеримент- не губиш ништо. Е сеа амортизација и сл, не знам како би било..

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17781
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #393 на: 18 Ноември 2012, 17:23:05 pm »
Па јебига амортизација не ми смета и камен тврда да е, и така по Скопски тротоари на хардтејл точак не се седи на седиште.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3960
« Одговори #394 на: 18 Ноември 2012, 17:41:30 pm »
Една пена е одприлика 500-600 денари така да незнам колку ти е паметно тоа. А и сигурен сум дека варијациите на температура не би ги издржала толку долго. Мој совет не си фрлај пари :)
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен sinisaa

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #395 на: 18 Ноември 2012, 18:30:42 pm »
Ова што ни ги прави државава со горивово е катастрофа. Затоа да не се лигавам повеќе, решив да баталам кола. Од сега ќе ја возам само во Недела. Да се фалам низ градов дека сум толку богат па возам кола (како во 50-тите). За замена ќе возам точак. И лете и зиме.
точакот заебана работа е,гзот ти се вози нозете пешки ти одат.
Еве тема. Кој има информација го замолувам да ја сподели каде можат да се најдат евтини а добри точаци (што би рекле охриџанине велосипеди). Знам дека евтино и добро не одат заедно ама некој разумен компромис. Може да се разгледаат и турбо и атмосферски точани но јас сум за оние со диск кочници и по можност 6-та или 7-ма брзина.

Епа ај пишите. Од каде, каков точак, какви пневматици, бандаши, адитиви за масло на ланец, стероиди за погонска сила.... СВЕ!
Ова што ни ги прави државава со горивово е катастрофа. Затоа да не се лигавам повеќе, решив да баталам кола. Од сега ќе ја возам само во Недела. Да се фалам низ градов дека сум толку богат па возам кола (како во 50-тите). За замена ќе возам точак. И лете и зиме.

Еве тема. Кој има информација го замолувам да ја сподели каде можат да се најдат евтини а добри точаци (што би рекле охриџанине велосипеди). Знам дека евтино и добро не одат заедно ама некој разумен компромис. Може да се разгледаат и турбо и атмосферски точани но јас сум за оние со диск кочници и по можност 6-та или 7-ма брзина.

Епа ај пишите. Од каде, каков точак, какви пневматици, бандаши, адитиви за масло на ланец, стероиди за погонска сила.... СВЕ!

Отсутен sinisaa

• Почетник
  • *
« Одговори #396 на: 18 Ноември 2012, 18:32:50 pm »
Заебана работа е точакот гзот ти се вози нозете пешки ти одат.

Отсутен Prof. Greenthumb

• Сениор
  • Пораки: 4044
  • MadaFunker
« Одговори #397 на: 18 Ноември 2012, 18:35:50 pm »
A да си вложиш во добри гуми пример Schwalbe Smart Sam - kevlar и да немаш гајле од рушување.
New blood of old school

Отсутен sinisaa

• Почетник
  • *
« Одговори #398 на: 18 Ноември 2012, 18:44:23 pm »
Во која смисла инфо?
И двата се Ок, само што велосипед незнам дали знаеш како се купува?
Најбитна е големината на рамот, а потоа седењето...
Второ...
Треба да знаеш за каква вожња ке го купиш...Јас така ја направив мојата прва почетничка грешка...

Големината ја погодив за чудо, но го утнав тотално велосипедот...Купив маунт бајк со крампони и амортизери, а никогаш нити на планина се качив, нити па рипав и скокав со него...Жими ти еднаш или двапати беф по риба со него, као покрај вардар да си возел...
Сва среќа беше многу привлечен на фаца, а и беше сочуван како да е од фабрика, па успеав да го продадам без никаква сопка и тоа од човек кој трипати  ми го бараше да ми го купи а ја упорен...

Зошто причам прича...
Затоа што ако точакот го возиш во урбана средина, од типот на Скопје и рекреативно по стаза, маунт бајк со или без амортизери е жива утка...Прво ради големите крампони точакот ке бучи и ке биде ненормално спор...
А второ со помалиот обем на тркало 26-ка ке треба многу да моташ на педаља...
Затоа ке си бараш такозван хибрид со 28-ци тркала кои немаат крампони или ако ги имаат се многу мали и дискретни, + гумите се потенки, не шиштат на стаза и не те кочат. Со две вртења до центар се стига... :)
Тоа вака на кратко :)
За тежината исто не би коментирал :)

Отсутен sinisaa

• Почетник
  • *
« Одговори #399 на: 18 Ноември 2012, 18:46:40 pm »
so dve ili so tri vtenj(pomalku ili poveke vrtis),vazno e da imas navika za vozenj tocak, kolku poveke tolku poubavo

Отсутен ViksaSk

• Редовен
« Одговори #400 на: 18 Ноември 2012, 21:09:15 pm »
За гуми и максисот не се лоши,а од пониска класа Рубена ти е топ гума ефтина шајка не и влага малце е како пластична али за возење е топ за низ град :) Сезонава само еднаш мене ми се дупна гума :D

Отсутен ViksaSk

• Редовен
« Одговори #401 на: 27 Ноември 2012, 11:11:03 am »
Вожњата од минатито викенд :D

Not a valid youtube URL

GOPRO :)

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #402 на: 27 Ноември 2012, 11:30:28 am »
Колку имате најбрзо возено на удолница?

Јас со трек 3900 имам возено 82-3 км/ч (по брзинометар) по плетвар надолу  ;D

Да имам некој тркачки че кренам повеќе...

Отсутен Бузуки

• Сениор
  • Пораки: 6302
« Одговори #403 на: 27 Ноември 2012, 11:34:10 am »
Јас околу 70 со обична кинеска БМ бицикла...Секако, на мноогу голема удолница... Околу 70 степени е...  

Отсутен DejzY

• Редовен
  • Пораки: 1004
« Одговори #404 на: 27 Ноември 2012, 11:36:50 am »
Јас околу 70 со обична кинеска БМ бицикла...Секако, на мноогу голема удолница... Околу 70 степени е... 
Целзиулсови степени или...? :D Ако е 100 степени 100ка че крениш...