Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1145567 пати)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
Одг: Велосипед
« Одговори #6525 на: 09 Јуни 2021, 18:09:36 pm »
Поточно 500ml e, и е 600ден.
Прав си, сега видов во гаража дека е 500мл.

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7212
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6526 на: 10 Јуни 2021, 07:59:30 am »
Го повлекувам чистењето со бензин, вчера го чистев мојот и го подмачкав.

Брка работа, ама смрди корни, надвор дури на провев, не се диши, си реков помалку ќе користам ама пак исто испарува.
Изгледа ќе се вратам на антисиликонското средство да го користам, за без вода ако сакам да го чистам.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #6527 на: 10 Јуни 2021, 09:59:10 am »
Купи си онакво плаво чистаче на ланци од Алиекспрес или Ибеј. Јас го полнам со Арис концентрат ама верувам дека со бензинче да го наполниш уште побрзо ќе го среди ланецот.

Така ставен и затворен во кутија, бензинот ваљда нема да ти смета толку. :)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3867
« Одговори #6528 на: 10 Јуни 2021, 10:00:13 am »
Го повлекувам чистењето со бензин, вчера го чистев мојот и го подмачкав.

Брка работа, ама смрди корни, надвор дури на провев, не се диши, си реков помалку ќе користам ама пак исто испарува.
Изгледа ќе се вратам на антисиликонското средство да го користам, за без вода ако сакам да го чистам.
Brake Cleaner само ако сакате стакло да биде.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1928
« Одговори #6529 на: 10 Јуни 2021, 10:03:28 am »
Купи си онакво плаво чистаче на ланци од Алиекспрес или Ибеј. Јас го полнам со Арис концентрат ама верувам дека со бензинче да го наполниш уште побрзо ќе го среди ланецот.

И јас со Арис чистам, не бев сигурен да не е јака хемикалија али ваљда ок е.

• Легенда
« Одговори #6530 на: 10 Јуни 2021, 12:38:08 pm »

Со такво го чистам, ама џабе, само што го отворив шишето да корни бензинот, со 50мл се отрув, не па ко почна да шлака одоколу.
Брејк клинерот брка работа, ама силикон ремуверот што го имам е полесен за полнење кадичето, дека не е во спреј.
И двете мирисаат на хемиии, ама бензинот труе.

Арис никогаш не сум пробал оти суво го чистам, да не користам црева, вода, па да чекам да се суши,
а испаруваат овие средствата, по 5 минути можам да подмачкувам, ама ќе пробам другиот пат.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #6531 на: 10 Јуни 2021, 16:30:28 pm »
Јас го чистам со дизел, стакло го прави :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #6532 на: 11 Јуни 2021, 01:03:29 am »
Гледам еден со бензин, друг со дизел, ја пробав со плин да го исчистам, ама не сум задоволен од резултатот.

• Легенда
« Одговори #6533 на: 11 Јуни 2021, 07:36:08 am »
Требаше да го запалиш, не само да му дуваш.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6534 на: 11 Јуни 2021, 23:00:28 pm »

https://imgur.com/a/wvxsojB

Може немам за златно Порше, ама ќе изигравам арап со златен ланец 😂

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #6535 на: 12 Јуни 2021, 16:39:57 pm »
Дали Жаре од зелен пазар, врши мајсторски работи? Ми се скршија две шпици, и се деформираше бандажот. Да смени шпици, и да го центрира. Односно, да каже прво дали се прави.

Ќе се цитирам самиот, можеби ќе му помогне на некој.

Пројдов до сервисот младост кај поликлиника битпазар. Сменети 5 шпици и центрирање бандаж, 200 денари.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #6536 на: 12 Јуни 2021, 22:26:00 pm »
Постои ли правило на колку км треба да направам голем сервис на точакот? Имам 4200 км до сега,  ланецот ми е пред мењање, за 200,300 км ќе го носам да го сменат, но незнам дали треба да се направи и сервис, подмачкување главини и што друго спаѓа.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #6537 на: 13 Јуни 2021, 14:07:27 pm »
za 300 denari lanec kje mu se zamara, ene go ko shto e klajn taka tera 2 godini skoro sekoj den na rabota (8km) maka nema. so 20-50 ednas e podmackan i tolku. Zedov porano edno maslo 400 dneara 120ml od ktm, isto so 20-50 ni se sushi ni neshto e poinakvo. Ako se kalosa za 10 dinari kje go pomina so vap, pak 20-50 i terart.
Kaj ima abro ab-80 ?
inaku eve koj saka dase e*aa so lanci parafini, ova e bash vosok, lanecot e suv, ne se lepi nikakva necistotija, idealno podmackuva, ne znam dali bi se osetilo razlika ali mnogu peripetii e. Isto taka e eftino.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4591
« Одговори #6538 на: 14 Јуни 2021, 12:01:03 pm »
Постои ли правило на колку км треба да направам голем сервис на точакот? Имам 4200 км до сега,  ланецот ми е пред мењање, за 200,300 км ќе го носам да го сменат, но незнам дали треба да се направи и сервис, подмачкување главини и што друго спаѓа.
и мене ме интересира ова, возам планински терени, има доста напрегање на ланецот на такви вожњи, па има ли некој препораки кога и што да се направи?
До сега имам околу 2000 км со точакот направено, барем од кога го имам јас, и освен чистење и подмачкување ланец, друго не сум правел. Сменив плочки дека беа за мењање и тоа. Брзините добро се менуваат, никогаш не сум го штелувал. Вилушката ќе треба да се сервисира, ама тоа не знам дали да го правам у сервис или сам. (во Германија сум, може да е скапо во сервис, и неисплатливо, точакот е од 2014, Cube Attention). Дури и се мислам за конверзија во секојдневен точак, со потесни гуми, можеби уште повеќе подигнат волан за поисправено седење, и да си купам нов МТБ за планинските тури.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #6539 на: 14 Јуни 2021, 12:12:51 pm »
Абе точаците се поскапени некои 30% или така ми се чини? Не може да се најде ОК точак  за 350 евра...