Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1243575 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11898
  • Архитект
Одг: Велосипед
« Одговори #6135 на: 14 Октомври 2020, 13:01:14 pm »
На дожд најдобро кочат тие со дискови.
Каков грип имат, за мерак.

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #6136 на: 15 Октомври 2020, 20:40:19 pm »
дајте бе препорачајте некое уље за подмачкување на синџир :D
Зедов едно, сиот точак ми го испрљи, и ланецо и касетата се напраја катран црни :D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #6137 на: 15 Октомври 2020, 21:08:16 pm »
Абе треба да се зачистат тоа ланецот и касетата пред да ги подмачкаш ;D

Јас се опростив од други подмачкувачи за ланец откако го купив Muc Off C3 Dry Lube. Ем трае, ем не гнаси, ама дефинитивно и чистење си бара за да функционира (тоа и секое масло си го бара) - не е на база на дотурање :D
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7405
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6138 на: 16 Октомври 2020, 07:15:48 am »
Во скај мото имаш спрејови за синџир од Моторекс, јас 4 години го користам Off Road, и уште има.

Имаш исто и од Мотул (поскапо) и од Сонакс.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #6139 на: 16 Октомври 2020, 08:05:51 am »
Во скај мото имаш спрејови за синџир од Моторекс, јас 4 години го користам Off Road, и уште има.

Ефикасен е спрејот како уљето? Баш се мислев дали да преминам на спреј.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6406
« Одговори #6140 на: 16 Октомври 2020, 09:01:44 am »
Шо е уствари во тој спрејот составот оти имам еден  ABRO AB-80 Не е како  Wdto него пиши пенетрирачко масло со лубрикант improved with teflon, имам една градска бицикла сеа менав ланец и касета да му напрскам од овај ваљда е поарно него рандом масло од низ гаража.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #6141 на: 16 Октомври 2020, 11:08:10 am »

Јас се опростив од други подмачкувачи за ланец откако го купив Muc Off C3 Dry Lube. Ем трае, ем не гнаси, ама дефинитивно и чистење си бара за да функционира (тоа и секое масло си го бара) - не е на база на дотурање :D

Од кај го купуваш ?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18169
  • Giulietta QV 1750 TBi
    • Instagram
« Одговори #6142 на: 16 Октомври 2020, 11:18:12 am »

Од кај го купуваш ?

Во Номад го има, заедно со целата програма на Muc Off.
What I daily drive (and daily fix):
2012 Alfa Romeo Giulietta QV 1750 TBi | 230hp 🍀

• Легенда
« Одговори #6143 на: 16 Октомври 2020, 13:27:56 pm »

Брка работа, на „чист“ синџир ќе маниш два круга, и ќе го завртиш неколку пати или оставиш некоја минута да навлези внатре и ќе го пребришиш синџирот. Трае неколку недели, и едно, две перења со вода, зависи како го периш точакот, или еве и 100км пример. Ко ќе почни да чкрипи, или осеќаш не е бесшумен синџирот, тогаш нанесуваш наново.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1938
« Одговори #6144 на: 16 Октомври 2020, 14:40:58 pm »

Брка работа, на „чист“ синџир ќе маниш два круга, и ќе го завртиш неколку пати или оставиш некоја минута да навлези внатре и ќе го пребришиш синџирот. Трае неколку недели, и едно, две перења со вода, зависи како го периш точакот, или еве и 100км пример. Ко ќе почни да чкрипи, или осеќаш не е бесшумен синџирот, тогаш нанесуваш наново.

Јас сега ставам уље за точак на секои 200, 250км со обавезно детално миење на касета и ланец. Би продолжил со уље, само ме мами што викаат спрејот го остава ланецот чист и не лепи прашина како уљето.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3945
« Одговори #6145 на: 16 Октомври 2020, 14:52:48 pm »
Во принцип на кросот ставам уље сефте на нов ланец, после само спреј, и топло препорачувам спреј, 90% од возењата се во кал, многу полесно се чисти после и подмачкува исто како уље.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3076
« Одговори #6146 на: 16 Октомври 2020, 15:00:28 pm »

Јас сега ставам уље за точак на секои 200, 250км со обавезно детално миење на касета и ланец. Би продолжил со уље, само ме мами што викаат спрејот го остава ланецот чист и не лепи прашина како уљето.

Ако го чистиш на 200км мислам дека не ти игра толку улога дали користиш спреј или уље.

Отсутен Opticruise

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 90
« Одговори #6147 на: 18 Октомври 2020, 16:15:35 pm »
Да бе, го чистам убо со крпа, исто ја поминувам и касетата со четче. Него ми беше ептен прашина и песок ми збира, незнам дали е до уљето, премногу имам ставено, или си збира природно пошо планински тури возам

• Легенда
« Одговори #6148 на: 19 Октомври 2020, 07:21:27 am »
Маслото можи повеќе ќе собира, зависи и колку му ставаш, ама касета јас не чистам редовно, со цревото ќе падни прашината, нема мрсно на неа, евентуално еднаш или два пати годишно ко ќе ја вадам од главина, ама и тогаш нема нешто посебно.

Отсутен Cranium

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 979
« Одговори #6149 на: 19 Октомври 2020, 20:35:13 pm »
Дечки ај совет, имам два велосипеди и сакам да им направам сервис, според вас дали е подобро сега на крај на сезонава или да ги носам на пролет? :)