Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1017558 пати)

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
Одг: Велосипед
« Одговори #5835 на: 02 Јуни 2020, 21:53:03 pm »
Фала да си купиш поубав :) Еве некој слики дирекно од  официјалната страна.. иначе се работи за scott scale 950 2020 Можеби звучи смешно, но не ми е насилна страна постирањево на слики и се надевам нема да ми замерите :)

Фала, веќе имам xD
Тука можеш да видиш некоја фотка ( Giant XTC Composite 2014)
https://www.instagram.com/mtbadventuresmk/
Моментално има опрема:
- кочници М9000
- пренос М785
- шифтер М985
- Fox Float 32 Evolution
- обрачи Giant P-XC2, double wall
- главини Giant Performance Tracker Off Road, sealed, [F] 15mm axle, [R] 135x5mm QR

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
  • Пораки: 8
« Одговори #5836 на: 02 Јуни 2020, 22:54:23 pm »
Со здравје а се вози, ова е над 1к еур, така изгледа.
1700 евра

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
« Одговори #5837 на: 02 Јуни 2020, 22:59:16 pm »
Фала да си купиш поубав :) Еве некој слики дирекно од  официјалната страна.. иначе се работи за scott scale 950 2020 Можеби звучи смешно, но не ми е насилна страна постирањево на слики и се надевам нема да ми замерите :)

Фала, веќе имам xD
Тука можеш да видиш некоја фотка ( Giant XTC Composite 2014)
https://www.instagram.com/mtbadventuresmk/
Моментално има опрема:
- кочници М9000
- пренос М785
- шифтер М985
- Fox Float 32 Evolution
- обрачи Giant P-XC2, double wall
- главини Giant Performance Tracker Off Road, sealed, [F] 15mm axle, [R] 135x5mm QR

FORK

FOX 32 Float Rhythm
Grip 3 / 3-Modes / 15x110mm QR axle / tapered steerer
Reb. Adj. / Lockout / 100mm travel
REMOTE SYSTEM
SCOTT RideLoc Technology / below bar remote
3 modes / integ. Grip clamp
REAR DERAILLEUR
Shimano XT RD-M8100 SGS
Shadow Plus / 12 Speed
SHIFTERS
Shimano SLX SL-M7100-R / Rapidfire Plus
CRANKSET
Shimano FC-MT610
32T
BB-SET
Shimano BB-MT500 / shell 41x92mm
CHAIN
Shimano CN-M7100
CASSETTE
Shimano SLX CS-M7100-12 / 10-51 T
BRAKES
Shimano MT501 Disc
180/F and 160/R SM-RT56 rotor
HANDLEBAR
Syncros Alloy 6061
T shape Flat / 9° / 740mm
Syncros Pro lock-on grips
H'STEM                           Syncros Alloy 6061
oversized 31.8mm / 1 1/8" / 6° angle
Syncros Belcarra Regular 2.0
CRMO rails
HEADSET
Syncros OE Press Fit E2 / Tapered 1.5"-1 1/8"
OD 50/62mm / ID 44/56mm
HUB (FRONT)
Formula SCT-1905 / 6 Bolt / 15x110mm
HUB (REAR)
Formula DHT-148 / 6 Bolt / Boost 12x148mm / MS
SPOKES
Stainless Black 15G / 1.8mm
RIMS
Syncros / 32H
TIRES
Maxxis Rekon Race / 2.25" / 60TPI Kevlar Bead
Баш ме интересираше да направам споредба, разликата во тоа што ти имаш рам карбон, а додека пренос и шифтер имаме исто SLX со тоа што нормално со годината на моделот, опремата на Giant да е застарена. Исто како кај колите, така и кај точаците. Во секој случај имаш прекрасен точак и отварај очи кога го заклучуваш 😂

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #5838 на: 02 Јуни 2020, 23:19:13 pm »
Не се заклучува овој :) или си до него или воопшто не си со точак искочен.

Бтв, имаш утка во преносот и шифтерот. Кај мене преносот е ХТ а шифтерот е XTR. Од каталошка опрема јас немам скоро ништо, единствено вилушката ( ќе јаде апдејт наскоро) и тркалата се по каталог.

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
« Одговори #5839 на: 02 Јуни 2020, 23:25:50 pm »
Не се заклучува овој :) или си до него или воопшто не си со точак искочен.

Бтв, имаш утка во преносот и шифтерот. Кај мене преносот е ХТ а шифтерот е XTR. Од каталошка опрема јас немам скоро ништо, единствено вилушката ( ќе јаде апдејт наскоро) и тркалата се по каталог.
[/quote
Тоа ако си надоградувал е друга работа, а со заклучување јас немам проблем бидејќи плаќам осигурување 5 евра месечно и мирна ми е главата. Зборам за Германија
« Последно менување: 02 Јуни 2020, 23:33:41 pm Anakin »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5840 на: 03 Јуни 2020, 00:04:55 am »
Ќе ти заврши точакот на оглас во Македонија или Косово, не се заебаај со заклучување ;D

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #5841 на: 03 Јуни 2020, 00:11:29 am »
Ќе ти заврши точакот на оглас во Македонија или Косово, не се заебаај со заклучување ;D

Епа како ние ќе возиме скупи точаци....

Win-win, ем он нов од осигурање, ем ти неговиот за 500 еур.

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
« Одговори #5842 на: 03 Јуни 2020, 00:51:26 am »

Чиста работа, и да ти го украдат после една година цената е иста со тоа што ќе можеш пак да си дозволиш скап да си купиш :) Шала на страна ама во Германија почнаа пепел да ги прават точаците и ако во последно време гледам Германците преферираат повеќе E-Bike, па прашање на време е кога ќе почнат истите да се продаваат тука по пристојни цени 😂

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7231
« Одговори #5843 на: 03 Јуни 2020, 00:56:15 am »

Чиста работа, и да ти го украдат после една година цената е иста со тоа што ќе можеш пак да си дозволиш скап да си купиш :) Шала на страна ама во Германија почнаа пепел да ги прават точаците и ако во последно време гледам Германците преферираат повеќе E-Bike, па прашање на време е кога ќе почнат истите да се продаваат тука по пристојни цени

Малце е безвезе што почнаа Германците да купуваат скапи катанци а заклучување и да ставаат ГПС на точаците, иначе ние одамна ќе возевме e-bike. :)

Како и да е, уживај во возењето, се надевам имаш доволно слободно време и планини за да го искористиш квалитетно.

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
« Одговори #5844 на: 03 Јуни 2020, 01:03:35 am »
Гледам дека има луѓе со искуство на форумов па интересира мислење. Се мислам помеѓуSigma bc 23.16  или пак Sigma Rock 12.0. Разликата во цена прилично висока како и се останато, но ме интересира дали вреди да се даде толку пари. Па да сподели некој некое искуство, совет и тн.

Отсутен Anakin

• Почетник
  • *
« Одговори #5845 на: 03 Јуни 2020, 01:08:56 am »

Чиста работа, и да ти го украдат после една година цената е иста со тоа што ќе можеш пак да си дозволиш скап да си купиш :) Шала на страна ама во Германија почнаа пепел да ги прават точаците и ако во последно време гледам Германците преферираат повеќе E-Bike, па прашање на време е кога ќе почнат истите да се продаваат тука по пристојни цени

Малце е безвезе што почнаа Германците да купуваат скапи катанци а заклучување и да ставаат ГПС на точаците, иначе ние одамна ќе возевме e-bike. :)

Како и да е, уживај во возењето, се надевам имаш доволно слободно време и планини за да го искористиш квалитетно.
Јас сум моментално во Западна Германија и тука е се шуми и езера. За патеки за точак да не правиме муабет колку сме далеку од нив плус за разлика од кај нас, те фатат ли со точак на тротоар, одма полиција ти пишува казна освен ако се разбира нема знак за точак. До 9 години дете смее да вози на тротоар, се останато на улица. И последната интересна раб што ја дознав е ако те сопре полиција со точак пијан( 1,6промили) ти ја одземаат возачката дозвола ако ја поседуваш. Чудно но вистинито :)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17782
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
« Одговори #5846 на: 03 Јуни 2020, 02:04:52 am »
Со поскапата Сигма добиваш навигација. Ако ти треба навигација, ќе мораш неа да ја избереш.

Пред да пресечеш, погледни што нуди и Гармин. 5 серијата секогаш била одлична, не знам до која бројка се стигнати сега ама порано пола држава беше на 500ката, па се испрефрлија на 520. Имаш секако и понапредни серии ама 5 серијата има целосна покриеност на сензори и навигација.

Исто, Wahoo е релативно нов играч на пазарот ама мислам дека прават само хај енд уреди.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5847 на: 03 Јуни 2020, 08:50:37 am »
Да не имате некаде видено мала торбица за прва помош како оваа по аптеки, бензински, џамбо и слично?
16х11см е, 1$ e на али празна, да не чекам а за слична пара да не имаме и кај нас случајно.

Присутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5935
« Одговори #5848 на: 03 Јуни 2020, 09:01:52 am »
Да не имате некаде видено мала торбица за прва помош како оваа по аптеки, бензински, џамбо и слично?
16х11см е, 1$ e на али празна, да не чекам а за слична пара да не имаме и кај нас случајно.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
http://euro-stil.mk/index.php?route=product/category&path=89
Скопје незнам кај се наоѓа,  во Битола е малце подолу од Центар пералната,  или види во еуротулс да не има. Имав и јас неколку од Лидл ама ги раздадов ептен добри компактни беа за по ранци.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #5849 на: 03 Јуни 2020, 09:34:17 am »

Јас сум моментално во Западна Германија и тука е се шуми и езера. За патеки за точак да не правиме муабет колку сме далеку од нив плус за разлика од кај нас, те фатат ли со точак на тротоар, одма полиција ти пишува казна освен ако се разбира нема знак за точак. До 9 години дете смее да вози на тротоар, се останато на улица. И последната интересна раб што ја дознав е ако те сопре полиција со точак пијан( 1,6промили) ти ја одземаат возачката дозвола ако ја поседуваш. Чудно но вистинито :)
Неспоредливо е за возење во Македонија и Германија, дури и во град. Многу повеќе пазат возачите на коли, иако ми се има десено да ми се убаци пред мене од споредна уличка па да кочам, но за среќа не било опасно до сега. Јас сум во близина на Франкфурт, па за возење е тука планината/брдото Таунус, врвот му е 879.5 метри. Не е многу, не е ни малце, ама патеки има колку сакаш и какви сакаш низ планината. Дополнително, до 2024, сојузната република Хесе (кај што е Франкфурт) ќе инвестира 224 милиони за подобрување на пешачкиот и велосипедскиот сообраќај. Од 2014 до 2019 вложиле 111 милиони. Верувам дека со ова ќе се овозможи комплетно да се вози настрана од патишта надвор од град и населено место, за да нема никаква интеракција со автомобилите. Во град секако се вози на патот каде одат и колите, но и таму сигурно ќе се подобри ситуацијата.