Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140483 пати)

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
Одг: Велосипед
« Одговори #5670 на: 18 Март 2020, 11:42:30 am »
За активно возење се препорачува почест сервис, не дека треба ама да си имам мир. Не би сакал од Водно надоле да летам со воздух во кочници. А пакните ако е влажно време посебно овие ресин може на 2 спуштања да се истрошат. Си купив опрема и сам си го сервисирам и ништо не ме кошта, губам 1 саат за 2 кочници.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5671 на: 19 Март 2020, 00:39:14 am »
Јас би рекол дека е поголема шансата да ти се јави воздух при толку често отварање на системот, ама ајде. Минералното масло плус, не е толку подложно на привлекување влага, така да може и година дена да држи без да се смени.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #5672 на: 19 Март 2020, 07:53:02 am »
Хмм, ај баш да пробам да видам дали ќе напраам нешо... Немам течност за кочници на располагање, другото све си иам  :-\
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3274309

еве масло, ама си треба искуство малку не е туку така да се направи блидинг. ако сакаш ти помогнам чисто да ја видиш процедурата. Какви кочници имаш?

Јас би рекол дека е поголема шансата да ти се јави воздух при толку често отварање на системот, ама ајде. Минералното масло плус, не е толку подложно на привлекување влага, така да може и година дена да држи без да се смени.

Нема врска колку пати ќе го отвориш системот туку дали правилно ќе го изведеш целиот процес.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5673 на: 19 Март 2020, 08:03:27 am »
Убаво шо се нудиш да му помогниш. Ама дечкото живее на 2000km од Скопје.
:)

Тешко му е да доаѓа за кочниците да ги среди тука.
:) :)

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
« Одговори #5674 на: 19 Март 2020, 08:07:11 am »
Ах, не пратам кој кај живее, по дифолт си пишав мислејки дека е од мкд.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #5675 на: 19 Март 2020, 09:45:21 am »

Пакните се трошат брзо и се прави вакум внатре и малце по малце си повлекува. Не е проблем со кочниците и системот, така едноставно си работи. Ако велосипедот се вози активно треба активно и да се сервисира. Незнам колку активно возиш, јас во сезона сум ~100km неделно.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5676 на: 19 Март 2020, 21:20:44 pm »

Пакните се трошат брзо и се прави вакум внатре и малце по малце си повлекува. Не е проблем со кочниците и системот, така едноставно си работи. Ако велосипедот се вози активно треба активно и да се сервисира. Незнам колку активно возиш, јас во сезона сум ~100km неделно.

На road сум сега, се со сајли. Бев порано на MTB, две подолги сезони, околу 4000 километри и два сета пакни сменети, ниеднаш не осетив воздух или вакум или што и да е во кочниците, а си сакам да ги малтретирам точаците (и да ги одржувам секако, кога ќе дојде време и потреба).

Од фабрика колку што си беа наполнети, супер си им беше. Како што се трошеа пакни, си подесував lever reach наместо да се потпирам на количина на масло за оддалеченост на рачката или колку плитко или длабоко во одот фаќаат кочниците.

Иначе што вика @Баги не влагал воздух од често отварање, се согласувам. Ама толку често да мења масло некој, доволно е еден дел од процедурата да се промаши ради невнимание или деконцентрација и ќе бидат шит кочниците...

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
« Одговори #5677 на: 20 Март 2020, 08:59:47 am »
Во тркачки режим, на Shimano m9000 блидинг се прави 2 пати месечно... :)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5678 на: 20 Март 2020, 09:13:46 am »
Златни SLX

:D

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #5679 на: 20 Март 2020, 10:00:28 am »
Не е често да се менува 2 пати годишно масло, овие по профи и неколку пати месечно прават сервиси како што пиша Баги. И на кола има некој што никогаш не сменил масло и филтри па му тера без гајле. Јас имам 2 планински и со мерак ги возам и ги одржувам. Си купив цел алат и сам дома за викенд на раат ке си седнам и ке се занимавам. До сега 3 пати имам и Фокс амортизер сервисирано и си работи без проблем. :D

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
« Одговори #5680 на: 20 Март 2020, 10:53:14 am »
Што фокс имаш сервисиранО ?

Отсутен BraneMKD

• Редовен
« Одговори #5681 на: 20 Март 2020, 10:59:23 am »
Што фокс имаш сервисиранО ?
Промена на уље + овие гуми горе што заштитуваат од прашина, незнам како е зборот на македонски.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5682 на: 03 Април 2020, 15:56:37 pm »
Знае ли некој како се “оправуваат” хидраулични диск кочници?

Предната добро си кочи, ама задната ми пропаѓа многу, малтене до крај треба да ја стиснам за да почне да реагира.

Преку процес што се вика brake bleeding (исто ко на коли) само што не е иста процедурата. Има доста инструкциони видеа по интернет, препорачувам да ги гледаш на Park Tool и на GMBN, убаво се објаснети.

Ќе ти треба brake bleed kit и минерално масло за Shimano, Tektro и уште некои кочници или DOT4 за Avid или SRAM кочници.

Пред да правиш било што од ова, ако не те мрзи пробај извади ги пакните и види дали случајно има течност на самите клипови. Ако има, и кочниците не се некој висока класа модел, извади ја кочницата, фрли ја, и нарачај друга од интернет - генерално слични пари ќе те кошта :)

Кочниците се Shimano BL-M396, не знам која класа се.
Прогуглав малце, треба минерално масло од Шимано да се користи. Нарачав и Basic Bleed Kit - има резерварче, шприц и цревце.

Најлесно е првен да пробаш да испуштиш воздух.

Еве ти едно видео туторијалче како се испушта.

Отвори, види шо се дешава. Ако нема течност, оди на сервис.
Кај мене кога го отворив штрафот, само почна да шушти како чајник и си излезе воздухот и се оправи колку толку.

Ова ми е малце чудно, пошо овој на видеото не прави ништо со шприцот или со резерварчето што е во сетот, нити па прави нешто каде што се пакните.

На другите видеа што ги гледав, поинаква е процедурата.

Хмм, ај баш да пробам да видам дали ќе напраам нешо... Немам течност за кочници на располагање, другото све си иам  :-\
http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3274309

еве масло, ама си треба искуство малку не е туку така да се направи блидинг. ако сакаш ти помогнам чисто да ја видиш процедурата. Какви кочници имаш?

Нема врска колку пати ќе го отвориш системот туку дали правилно ќе го изведеш целиот процес.

Никад не сум правел вакви зафати до сега, ама не ми делува дека е премногу комплицирано. Се надевам дека нема бетер да ја напраам работата :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5683 на: 03 Април 2020, 18:10:44 pm »
Вака сеа... напраив блидинг, успешно, особено ко за прв пат. Завршив за 40 минути, од кои 32 за блидинг, другите за да припремам терен (статив, алат, материјали и слично).

Е сеа, друга беља ми се задеси... Почна ненормално да шкрипи кочницата. Претпоставувам дека од маслото ми накапа на дискот и/или на пакните. На видеата глеав дека ги вадат тркалата, ама кај мене тоа не е баш толку лесно, пошто електромоторот е во задното тркало, па малце вуна ме фаќа :-\

@MartinAlfista @osmica8 @Simo - Carrier159 @Баги @BraneMKD идеја, предлог, чаре?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #5684 на: 03 Април 2020, 18:23:05 pm »
Да ги испрскаш со brake cleaner? Мислам дека не би требало да чкрипи ако има масло на дискот.

Sent from my MI 6 using Tapatalk