Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140482 пати)

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 6293
Одг: Велосипед
« Одговори #5655 на: 18 Февруари 2020, 20:31:05 pm »
Незнам дали стварно  мислиш на фикси или мислиш дека изгледот го викаат  фикси, јас ринев асвалт и пукнав  кацига со позајмен а бев убеден  да купам на непробано. Не е за наши услови освен ако не си физички и технички преспремен.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5656 на: 18 Февруари 2020, 23:15:06 pm »
Овај вториот шо е од Реклама6 има нормални кочници. Можи да не е фикси. Шо е подобра варијанта.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #5657 на: 19 Февруари 2020, 09:00:00 am »
и двата имаат опција и за фикси и за сингл спид, само го вртиш задното колце за 180 степени. Имаат запчаници на двете страни на осовината, едниот запчаник е фикси, а другиот сингл спид. Јас 99,99% возам низ град (Охрид), немаме нагорнини и надолнини така да и во фикси мод да е нема да ми е проблем за возење, во секој случај ако не можам да се навикнам или скршам нешто :), ќе го ставам во сингл спид мод. Јас повеќе би го зел jumpertrek-от, очигледно е поквалитетен, цената за нов е 360 евра, единствено што ми пречи е што гумите му се многу тенки според сликиве, првото возење низ Охрид партали ќе ги направам, Каприолото има малку пошироки гуми, ама и каприолото да е кај овие точаци и нема што многу да се расипе. Ќе пуштам еден другар висок колку мене да го проба каприолото и ќе одлучам.
Штета нема од каприолото ваква боја

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5658 на: 19 Февруари 2020, 09:15:19 am »
2 нови гуми ќе си купиш.
800 - 1000 ден се.

Алуминиумски е Џамптрекот. Огромна предност према железниов.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #5659 на: 19 Февруари 2020, 09:25:46 am »
Истото  ќе го  пишев за гумите, иначе не е паметно алуминиумски  ефтин за фикс ќе оди ѓубре за брзо ако се експлоатира салам, железниот  гајле нема и да го тормозиш и да искривиш рамка било од дупки  од напрегање на фиксот многу лесно се прави/центрира рамката  без никакви  последици,  од друга страна алуминиумскиот или ќе пукни   ако  се подискриви или ќе пукни ако пробаш  да ја правиш.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5660 на: 19 Февруари 2020, 09:36:35 am »
Ама го направи ти алум. небаре од хартија е правен.

Конструиран си е за таа намена. И не е ефтин точак. 360еур е на ново.

Отсутен vladic3110

• Сениор
« Одговори #5661 на: 19 Февруари 2020, 10:06:06 am »
Мое мислење  е тоа особено за крупен човек, алумимиум + рамка без грам суспензија со камења од гуми и по "некоја" дупка во цела  каша евентуално ќе попушти.

Отсутен Dean

• Редовен
  • Пораки: 1340
« Одговори #5662 на: 19 Февруари 2020, 11:35:13 am »
и јас сум за челичен рам, габаритен сум 100 кила :). Сегашниов точак ми е со челичен рам 8 години маста му ја извадив, уште е ко нов, само му ги сменив гумите со крампони што беа ставив нормални гуми за на асфалт, дури се навикнав ќе се убиев на пешачки премини кај што е фарбата ми зализгуваше. Уствари супер ми е сегашниов точак само ме фаќа бес да го сменам ми здосади :)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5663 на: 17 Март 2020, 19:42:16 pm »
Знае ли некој како се “оправуваат” хидраулични диск кочници?

Предната добро си кочи, ама задната ми пропаѓа многу, малтене до крај треба да ја стиснам за да почне да реагира.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5664 на: 17 Март 2020, 23:04:01 pm »
Знае ли некој како се “оправуваат” хидраулични диск кочници?

Предната добро си кочи, ама задната ми пропаѓа многу, малтене до крај треба да ја стиснам за да почне да реагира.

Преку процес што се вика brake bleeding (исто ко на коли) само што не е иста процедурата. Има доста инструкциони видеа по интернет, препорачувам да ги гледаш на Park Tool и на GMBN, убаво се објаснети.

Ќе ти треба brake bleed kit и минерално масло за Shimano, Tektro и уште некои кочници или DOT4 за Avid или SRAM кочници.

Пред да правиш било што од ова, ако не те мрзи пробај извади ги пакните и види дали случајно има течност на самите клипови. Ако има, и кочниците не се некој висока класа модел, извади ја кочницата, фрли ја, и нарачај друга од интернет - генерално слични пари ќе те кошта :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5665 на: 18 Март 2020, 07:43:04 am »
А како прво јас би рекол (за секој хидрауличен систем) е настискај 20 пати пушти-стисни и види дали ќе е подобра ситуацијата. Ако е подобро значи дека има воздух во системот.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5666 на: 18 Март 2020, 08:04:07 am »
Најлесно е првен да пробаш да испуштиш воздух.

Еве ти едно видео туторијалче како се испушта.

Отвори, види шо се дешава. Ако нема течност, оди на сервис.
Кај мене кога го отворив штрафот, само почна да шушти како чајник и си излезе воздухот и се оправи колку толку.

« Последно менување: 18 Март 2020, 10:38:57 am osmica8 »

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5667 на: 18 Март 2020, 10:23:09 am »
Хмм, ај баш да пробам да видам дали ќе напраам нешо... Немам течност за кочници на располагање, другото све си иам  :-\
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен BraneMKD

• Редовен
  • Пораки: 1156
« Одговори #5668 на: 18 Март 2020, 10:47:23 am »
Не отварај кочници без алат, ке ги заебеш повеќе. Инаку треба редовно да се менува/дотура масло во хидраулика да работи. Се трошат пакните и влегува воздух внатре. Јас кај мене со активно возење 2 пати годишно менувам масло. Мислам дека една кочница собира неколку мл.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5669 на: 18 Март 2020, 11:13:40 am »
Да не имаш некој дефект штом менуваш масло 2 пати годишно?

Иначе нема посебно некоја драма за да го направиш ова од поназад во видеото што е опишано.
Ако не успева. На сервис.