Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1145689 пати)

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
Одг: Велосипед
« Одговори #5160 на: 07 Септември 2018, 21:46:00 pm »
ko go kupiv prvin tocakof imase nekoja mast taka sto zbirasvasta i mi prljase pantonite dolu... posle 4 medeli na redoven servis / setiranje stavija nekoj takov suv i sea ne mi prlja pantaloni ( i ne staam stipkee) ...  :P
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен vele85

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 591
« Одговори #5161 на: 07 Септември 2018, 22:47:03 pm »
Дечки некое средство да препорачате за чистење и подмачкување на ланец?

Sent from my MI 6 using Tapatalk
За чистење го користам Мотул спрејот(ептен задоволен) за подмачкување Зефал плавиот за влажно време така ми препорача дечкото од Бајк Центар али не ми прави мерак

Sent from my WAS-LX1 using Tapatalk

Отсутен Dickle

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 94
« Одговори #5162 на: 08 Септември 2018, 10:04:13 am »
Сувите масла (dry lube) можат да бидат восочни, тефлонски или керамички. За во лето, кога е суво и има многу прашина се супер пошо не ти се пуни ланецот со говна кои после ќе ги избришеш со фармерки, ама проблемот е што лесно се измиваат, така да ако те фати дожд ќе треба да чекаш да ти се исуши ланецот и одново да нанесеш уље. Другата опција, wet lube, е добра за во влажни услови пошо не се трга толку лесно од ланец - ко што си знаете, си ги задржува подмачкувачките способности подолго време и повеќе километри, додека преносот помалку галами во однос на dry lube. Башка и имаш некоја заштита од корозија. Проблемот е што мораш после ланецот со нафта да го чистиш.

Ако често си го чистиш точакот и не те мрзи да го одржаваш пиц пец, не дозволувајќи да ти се соберат топки земја у пренос, подобро е да користиш мрсно масло. Сувото е за нас мрзливите. Ма да, мислам дека ако е за некој троу-авеј точак за кој нема да се замараш и ретко ќе го носиш на сервис, сепак е подобро некое мрсно уље, чисто ради тоа што сувото може да се истроши или измие а ти да не приметиш и да го возиш така, што би можело да води до други трошоци во форма на нов ланец и касета.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5163 на: 11 Септември 2018, 21:48:33 pm »

Мене точкари тука вакво ми препорачаа, не знам дали се наоѓа и во МК

Кај можам да најдам sealant/puncture гел за гуми? На outdoor.mk видов дека има, но кога појдов в продавница ми кажаа дека немаат, а страната не им била ажурирана. На другиве страни некако не можам да најдам.

Јас имам вакво земено од Лидл, ама сеуште не сум открил дали го бива или не.

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен МулевР

• Редовен
  • Пораки: 1400
  • Велешанче
« Одговори #5164 на: 12 Септември 2018, 14:58:16 pm »
Се заборавам да ставам слика од велоспиедот среден, а готов е веќе два месеци. Еве една пред и потоа:
Project car: Opel Kadett C
Daily 1: Opel Corsa E
Daily 2: Yugo Koral 1.1i

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5165 на: 14 Септември 2018, 09:20:09 am »

Кај можам да најдам sealant/puncture гел за гуми? На outdoor.mk видов дека има, но кога појдов в продавница ми кажаа дека немаат, а страната не им била ажурирана. На другиве страни некако не можам да најдам.

Јас имам вакво земено од Лидл, ама сеуште не сум открил дали го бива или не.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ова од Лидл шо си го купил, не е за гуми пумпање?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5166 на: 14 Септември 2018, 09:47:19 am »
Чинам дека како репаратур-гел го земав амуеам :)

Треба да видам поубоо, може и да е боцичка за пумпање.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5167 на: 14 Септември 2018, 09:55:45 am »
Да. Тоа е.
Репаратор за гума. Па после треба да пумпаш и демек лепи дупки.
Фино е за места каде нема во близина „вулканизер“.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5168 на: 15 Септември 2018, 18:03:13 pm »

Те ги те, на невестата и мојот точок.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #5169 на: 15 Септември 2018, 19:14:16 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Те ги те, на невестата и мојот точок.
Браво, со здравје да си го возиш.

Електрифициран е или ми се чини ?

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5170 на: 15 Септември 2018, 20:42:31 pm »
Десниот да, левиот не.

Здравје у догледно време ќе земеме и за нејзе таков, ама сеа мораше итно да земеме нормален, пошто тој што го има, веќе стана опасен за возење.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7366
« Одговори #5171 на: 15 Септември 2018, 20:50:57 pm »
Десниот да, левиот не.

Здравје у догледно време ќе земеме и за нејзе таков, ама сеа мораше итно да земеме нормален, пошто тој што го има, веќе стана опасен за возење.
Одличен избор, а ми се допаѓа и што има доста додатоци да можеш да пренесеш нешто. Кај мене немам ништо, не можам два листа хартија да однесам, а ранац ме нервира пошто поти.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #5172 на: 15 Септември 2018, 21:00:40 pm »
Вакво багажниче некое најди си, сум ги гледал по огласи, не се многу скапи.

Сликиве се од вчера, си тргнав на викенд во Скопје до точак, ама од патиштава два шрафа (од четири) отпаднале и 55 километри возев со чудно тропање кое не можев да откријам од кај иде поради тежината на товарот... Следен пат ќе си купам thread locker за шрафови, а овој пат ранецот ќе го пратам по автобус и ќе извозам без товар за назад.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #5173 на: 15 Септември 2018, 22:36:43 pm »
posle 3 meseci vozenje tocak stignav do sleden level, i vozam sredno vodno-nerezi-centar...
sea treba da si kupam kaciKa... kojse nesto sreden kvalitet? ili site se isti samo brendovite praat cena?
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5233
  • The Spartan General
« Одговори #5174 на: 16 Септември 2018, 09:44:02 am »
posle 3 meseci vozenje tocak stignav do sleden level, i vozam sredno vodno-nerezi-centar...
sea treba da si kupam kaciKa... kojse nesto sreden kvalitet? ili site se isti samo brendovite praat cena?

Јас мислам дека не ти треба. Доволно време имаш поминато меѓу босанци за да ти се стврдне тиквата.  ;D ;D
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.