Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1015122 пати)

Отсутен yarre

• Bearing Expert
  • Редовен
  • Пораки: 1389
  • www.lagermax.mk
    • LAGERMAX
Одг: Велосипед
« Одговори #4575 на: 23 Јануари 2018, 14:26:20 pm »
MartinAlfista
Напишав пост од три параграфи, и сфатив дека џабе се трудам. Знаејќи го другиот Јаре и каков пристап има тој кога сака да објасни нешто од негова експертиза, кога видов дека си одговорил на темава очекував сличен пристап и од тебе. Во ред е.

Наместо да кажеш како народски да се обраќаме ние во Македонија кога мислиме на 9234 RS јапанско лежиште, ти улета со кодови и англиски називи. Во ред е и тоа.

За небулозите, луѓе (и не македонци, не го измислија македонците ова) всушност чистат и подмачкуваат лагери во велосипедската индустрија. Го правам тоа и јас како превентивно одржување, и еве, не станаа лагерите коцкасти, не се распаднаа. Ова не е во ред, така?

Во темава, спомнавте лагери за точак, а не како јас или класниот оставаме слично клучеви на клавир. Неумесно е да се дискутира начинот на дискусија. Се дискутира темата. Лагерите не сум ги измислил јас, а тоа не го направиле ниту големите заљубеници во точаците. Тоа што некој по врвните точакџиски форуми промовира подмачкување, не оправдува нешто што едноставно не држи во логиката на одржување на лагерите. Некој можеби добил идеја, па еден куп blind followers можат идејата да ја повторуваат.

Тоа што ти сакаш да си follower на таквите размислувања, е ок. Тоа што ти превентивно отвараш и подмачкуваш опет ок. Ама со тоа не си го продолжил векот на лагерот, само си дотурил маст, а во голема мерка си погрешил, со оглед дека си ја зголемил пропишаната грамажа.

Во лагерите нема одокативно народски жаргон. Дај ми лагер - колкав - волкав :) Тоа нема. Многу е важно лагерот да се искарактеризира со оргинална или заменска ознака, со сите дополнителни словциња. Ако сакаш да трае. Ако не, бапни го првиот со тие димензии, па вози. И мене би ми било послесно да работам со 100 наместо со 500.000 артикли, каде еден може да биде ист ама различен во 10 подтипа, а иста димензија.

[/quote]
Маста за лагери мислам дека е над 50еур кг, обичната гресмаст мислам дека подобро да не се става отколку да се става

Не, во зависност од маста, може да биде во рангот од 12 ЕУР/КГ а дури и до 730 ЕУР КГ.  Литумската маст, која се продава по пумпите е сосема ОК, за стандардните типови на лежишта кои се подмачкуваат.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #4576 на: 01 Февруари 2018, 16:52:59 pm »
Да се искористи малце времево после јануарското улежување.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #4577 на: 01 Февруари 2018, 17:04:19 pm »
Добро бике. .

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #4578 на: 01 Февруари 2018, 18:17:35 pm »
Ист имав ваков, жолта боја. Ама спорЦки го возев со свиткани рачки

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #4579 на: 01 Февруари 2018, 18:42:26 pm »
И мене ми се погоди убаво време денеска... Сабајле ладно со подмрзната стаза + ветер, а за дополнително уживање, ми испаднаа телефоните у сред возење, па барањето беше доста интересно. Попладнето само дожд и ветер :)

П.С. Го бива ли компјутерчево од Лидл? Јас имав едно од Алди, ама троа труба се погоди.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1411
« Одговори #4580 на: 01 Февруари 2018, 18:54:25 pm »
па добро е шо знам, без жици и чуда, за сега немам проблеми, и шлемче тогаш си начекав за 15тина евра.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6812
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #4581 на: 02 Февруари 2018, 16:55:43 pm »
Cateye V8 жичано имам од 2008-ма. Сега брзо ја сменив оригиналната батерија после 10 години, ексајд лајна да јади.

Ме бендисва ова од лидл температура што има.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #4582 на: 02 Февруари 2018, 22:11:28 pm »
Ух, прв пат гледам точак со ребраст каиш.

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=1643913
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #4583 на: 14 Февруари 2018, 09:52:38 am »
Си купив шлемче :)

The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #4584 на: 17 Февруари 2018, 15:57:38 pm »
Дечки едно прашање. Задната кочница Shimano Deoro диск хидраулика, кога кочам кочи ама не баш најдобро. Што би можело да биде, да се среди? Кои се знаци на истрошено масло во кочници?

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #4585 на: 17 Февруари 2018, 16:44:43 pm »
Замастена ти е.
Пушти се од водно надолу и кочи јако.
Ќе изгори се што се зафатило на неа во првите 500м.

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #4586 на: 17 Февруари 2018, 17:31:41 pm »
Исчисти го роторот со алкохол, или имаш воздух.
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #4587 на: 17 Февруари 2018, 19:19:50 pm »
Замастена ти е.
Пушти се од водно надолу и кочи јако.
Ќе изгори се што се зафатило на неа во првите 500м.

Не сум од Скопје. Инаку неќе да е замастена. Возен е пред еден месец.
Исчисти го роторот со алкохол, или имаш воздух.

Мислам дека е второто. Кога кочам со предната копа моментално и нема поместување. Задната кога ја притиснам кочи , но сепак можам да го поместам велосипедот ако посилно го гурам напред илу назад. Ке барам некој мајстор за хидраулика да ја среди. туку видов , да не се плочките ? или нема шанси.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #4588 на: 17 Февруари 2018, 19:30:47 pm »
Замастена ти е 100%.
Шо дека си го возел.

Јас мојот секој ден возам низ град па се замастува задниот диск.
Таму прска масло од ланецот и касетата и се замастува.

Ако се плочките истрошени ќе почни да ти греби и ќе осетиш дека нешто не е во ред.
Види го роторот, дали има канали ? Дали е изгребан или е мазен? Ако има канали значи плочките се истрошени и веќе го оштетуваат дискот.

Ако рачката има притисок на стисок, значи хидрауликата е во ред.
Исто така можиш да видиш од клештата дали капи масло. Ако не чиста, тогаш не капи.

Плочките најчесто примаат течности и се замастуваат и не кочат. Јас сум се пуштал од водно и сум ги корел максимално. После кочи без проблем. По некој ден истита приказна. Па ги извадов пакните и ги горев на бренер, тоа го реши проблемот.

Ако не си од Скопје. Најди некоја јака удолница и пушти се и изгори ги јако задните.

Отсутен DeniK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #4589 на: 21 Март 2018, 18:40:18 pm »
Дали некој има купено велосипед од Бугарија и дали имате информации за пренесување на велосипедот преку граница?