Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146045 пати)

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
Одг: Велосипед
« Одговори #6420 на: 06 Мај 2021, 23:32:22 pm »
лани ставив траки имам некакви обични гумени, ама изглеа не се доволни пред тоа некое време немав никакви тие оригиналните се скинаа ги фрлив.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #6421 на: 06 Мај 2021, 23:39:37 pm »
@MartinAlfista сега ми направи филм да морам да ги носам у сервис или да се опремам пред да ги мењам..........леејлееее со колкав мерак ги чекав новиве, ептен им се израдував денес кога ги видов!

Извини што ти објаснив, ебаго ;D

Види, извади ги старите, погледни дали траката е некое парталаво парче гума или е нешто прописно залепено за самиот бандаж. Ако е второто, ставај нови гуми и уживај. Ако е првото, удри една лента дакт тејп, стави ја лентата назад, и стави си ги новите гуми. Ќе држи, да не се секираш :)

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 9034
  • Возач без обзир. Безобзирен возач.
« Одговори #6422 на: 06 Мај 2021, 23:45:16 pm »
Шо да праиме, се почорабџивме сеа скоро коли да изнакупиме, иначе што мислиш, како одевме напиќка? Точак бајо. А ако сакаш често да си у игра, мора точак исправен да биде.

Ќе мора да ми простиш, од Свети Николе сум.
Таму сè беше пешки, ни бицикло не сум купил во животот.
Би немало смисол, ќе стигнеш било каде и било кога _пребрзо_. :)))

Дај сега препорака за пристоен велосипед од не-скапите за 5-годишњак (висок како за 3-то одделение) :)
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен Ѓорѓи

• Редовен
  • Пораки: 1446
« Одговори #6423 на: 06 Мај 2021, 23:53:38 pm »
Па не знам колку е саглам, оваа швалбево од 2015 е некоја година воопшто без трака е терана ама оваа другата кај вентилот шо пукна со неа ги наместија и тракиве. Ама го наместив сеа па шта буде ќе мислам следен пат, за почеток може нема да е лошо да го тргнам од тераса.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #6424 на: 07 Мај 2021, 11:10:44 am »
Дај сега препорака за пристоен велосипед од не-скапите за 5-годишњак (висок како за 3-то одделение) :)

Ефтин што ќе му фати око на детето, освен ако не планираш уште две три такви да изгледаш :)

И онака точакот ќе стои кога ќе го одрасне, така да што помалце го платиш сега, тоа повеќе ќе можеш да го платиш точакот за возрасни, а тоа е тоа што е битно ако сакаш да го навикнеш детето на точак.

Отсутен zvonkog

• Редовен
  • Пораки: 1085
« Одговори #6425 на: 07 Мај 2021, 12:44:34 pm »
@MartinAlfista сега ми направи филм да морам да ги носам у сервис или да се опремам пред да ги мењам..........леејлееее со колкав мерак ги чекав новиве, ептен им се израдував денес кога ги видов!

Извини што ти објаснив, ебаго ;D

Види, извади ги старите, погледни дали траката е некое парталаво парче гума или е нешто прописно залепено за самиот бандаж. Ако е второто, ставај нови гуми и уживај. Ако е првото, удри една лента дакт тејп, стави ја лентата назад, и стави си ги новите гуми. Ќе држи, да не се секираш :)

@MartinAlfista
Ииххх, пола кола ја растурам по гаража, па ова беше песна, едино ми беше да не ми зафали нешто што го немам по дома! За ваква работа е добро да си имаш две три пластични хебли, ама па не го правам ова секој ден. А и послатко е сам кога ќе направиш/поправиш!

Енивеј, ги демонтирав и моја проценка дека има прописна трака која што е солидно залепена.

Еве ги старите, ептен брука беа!

Ново си е ново, башка дека и мнооогу поквалитетни се новиве!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #6426 на: 07 Мај 2021, 14:45:11 pm »
На заднава си и ги извадил парите :)

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6427 на: 07 Мај 2021, 15:03:40 pm »
Во ваква ситуација порано, задната идеше напред, а предната назад.

Спомени од детството.

Отсутен Daki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #6428 на: 07 Мај 2021, 16:10:35 pm »
Здраво на сите,

Во потрага сум по велосипед, претежно за возење низ град и околу него (90% на асфалт со благи угорници), би се користел рекреативно 3-4 пати во неделата, значи максимум 20-тина km на ден. Не сум голем познавач и по досегашното истражување и коментарите по форуми, сфатив дека за сумата која сакам да ја потрошам (околу 400 евра), подобро ми е да барам половен наместо нов. Висината ми е 185cm, значи L рамка оптприлика со 28-29" тркало.

Сакам да ве прашам за совет, дали вреди да се земе во предвид точакот во линкот подолу, во однос на опремата која ја има и цената од 450 евра? Исто така, која е предноста на 1x8 преносот во однос на другите (2x, 3x), бидејќи гледам дека поретко се застапени овие со 1x отколку останатите?

https://www.facebook.com/vozisitocak/photos/pcb.3201855133250882/3201854053250990

Исто така, дали имате некој коментар околу квалитетот на велосипедите на оваа страна, некој искуство да сподели доколку има.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1995
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #6429 на: 07 Мај 2021, 16:32:21 pm »
Во ваква ситуација порано, задната идеше напред, а предната назад.

Спомени од детството.

Па ставање пластично шише помеѓу задната гума и вилушката, за да брчи како мотор. Па праење пајкански со контра кочница. Па ставање пластични стеги на гумите, за возење зимно време. Па рацете секој ден со уље, затоа што мораше ланецот да се измести и откачи.  Па ставање изолир на бандажите за рејсинг/гти изглед. Па крвави колена и глави...
Детство, убаво беше.  :)
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Vwlover

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 620
« Одговори #6430 на: 07 Мај 2021, 18:56:05 pm »
Дали некој на форумов има точак од гамата на Cube SL road, да пише како е задоволен overall?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8250
  • Плинаш!!!
« Одговори #6431 на: 09 Мај 2021, 03:09:34 am »
Ех колку ме вративте назад во времето со точаците. На цело маало им ги поправав, кај мене беше сервис . Јас возев 10то брзинец ROG тркачки спастрен со сите нишани но неславно заврши. Ми го прегази кола (девојче) кое се учеше да вози кола и се качи со колата на тротоар и го стави точакот под тркала. Татко и се нафати да го поправи, иако три месеци го поправаа од тој више не бидна тркачки точак. После моите ми купија 18то брзинец Clermont ама му немав мерак не беше брз како 10тото. И тука завршува прикаската бидејки положив за кола.

Сега пак имам 10то ама со помал рам од ROG-от и служи за одење до продавница

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #6432 на: 09 Мај 2021, 16:03:00 pm »
Шо да праиме, се почорабџивме сеа скоро коли да изнакупиме, иначе што мислиш, како одевме напиќка? Точак бајо. А ако сакаш често да си у игра, мора точак исправен да биде.
порано колите беа по 10 илјади марки, сега за исти пари имаш и голф 2ка и кубе. Дур ме врнит и дур весла и дур ода запотен негде ќе си појда ко господин. Додуша пак ќе будиш уљосан, ама барфем нема да педалаш.

Отсутен Mikroos

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 921
« Одговори #6433 на: 11 Мај 2021, 13:47:35 pm »
So kakva pumpa treba za ovoj tip na guma?

https://ibb.co/6Xstqdm

https://ibb.co/HdxzJMP

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #6434 на: 11 Мај 2021, 14:19:39 pm »
Ова е француски вентил, или Presta вентил. Има посебни пумпи ама има и адаптери по 20-40 денари по точкарнициве што го прилагодуваат вентилот за нормална авто-пумпа/компресор.

Ќе ја искористам приликава да ти кажам дека можда и малку кус е вентилот, кога ќе ти пукне гума гледај да ја замениш со гума со малце подолг вентил.