Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140560 пати)

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
Одг: Велосипед
« Одговори #5445 на: 04 Јули 2019, 11:32:33 am »
@Power to the people Епа добро, тоа и барам помазна гума за да намалaм отпор бидејќи овие се со крампони. Фала многу :)

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5446 на: 05 Јули 2019, 08:17:00 am »
Можеш да ставиш гума од road, 700-28c или подебела. :) Јас на слична ширина бандаж возев 700-25c што е практично 25мм ширина.

Смешно изгледа точакот, ама лета. :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #5447 на: 05 Јули 2019, 09:31:33 am »
Мене фабрички ми е точакот со 700-28ц навикнат сум немам никакви замерки. Најголем проблем може да биде ако возиш по некој земјен пат или ако има мали камчиња може јако да те исфрли.

Иначе, си го земав вчера точакот вилушката е сменета црна боја алуминиумски сега точакот ми е смешки ама ме заболе левото маде, важно да се вози. Некој си чешки бренд прв пат слушам.

https://www.force.cz/vidlice-force-trek-28-al-1-1-8-ahead-d-v-cerna/

75 евра комплет со монтажа. Батката му реков да ми ги штелува и задните гуртни ги среди одма ама ми рече при крај се. Какви препорачувате? Овие се обично тектро

https://www.tektro.com/products.php?p=25

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #5448 на: 05 Јули 2019, 09:54:53 am »
Можеш да ставиш гума од road, 700-28c или подебела. :) Јас на слична ширина бандаж возев 700-25c што е практично 25мм ширина.

А ова 700 не се однесува на гума за 28 инчен бандаж? Зошто мојот е 29 па дали ќе може да се намонтира?

Отсутен Power to the people

• Легенда
  • Пораки: 7211
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #5449 на: 05 Јули 2019, 10:04:20 am »
Не знам за брендови, ама имаш три типа пакни, метални (sintered), полу-метални и органски (resin), па од ова подолу види шо ти одговара, јас од алиекспрес порачувам 4 пара полу-метални за 10$. A 1 пар оригинален Avid ми е 10$, а разлика никаква.

Цитат
Sintered pros

They last the longest.
The pad material can withstand very high temperatures.
They don’t glaze over.
They have lots of power at the ultimate top-end power (sustained high speed DH stuff).

Sintered cons

They take ages to bed in.
High temperatures can cause mineral oil systems to fade on very long sustained descents.
They lack initial bite feel.
Can be noisy.

Organic pros

Quick to bed in.
Very good initial bite feel and modulation.
Less noisy.
They don’t pass as much heat into mineral oil systems.

Organic cons

Not as long lasting as sintered, especially in wet conditions.
Less power at the ultimate top-end power (sustained high speed DH stuff).
Can glaze over.

Semi-metal pros

Most of the best bits of sintered and organic compounds. They’re basically organic pads with sintered stuff added to them.
Good ultimate top-end power.
Decent bite feel and modulation.
Good durability.

Semi-metal cons

Can glaze over.
Not all semi-metal compounds are the same ie. different brands will have different sintered-to-organic mix ratios.
Usually a bit more expensive.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5450 на: 05 Јули 2019, 10:12:33 am »

А ова 700 не се однесува на гума за 28 инчен бандаж? Зошто мојот е 29 па дали ќе може да се намонтира?
Toa 700 се однесува за бандаж на хибрид точак а 28мм е ширина на гумата. 700 бандаж ти е уствари некаде околу 28, значи пошто ти имаш мунтаин бајк тогаш со 29 гуми, тога ќе си бараш ширина 28мм или 30мм.  Малце збунувачки ама тоа 700 незнам зошто го користат за тркачки и хибрид точаци.

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #5451 на: 05 Јули 2019, 10:21:04 am »

Toa 700 се однесува за бандаж на хибрид точак а 28мм е ширина на гумата. 700 бандаж ти е уствари некаде околу 28, значи пошто ти имаш мунтаин бајк тогаш со 29 гуми, тога ќе си бараш ширина 28мм или 30мм.  Малце збунувачки ама тоа 700 незнам зошто го користат за тркачки и хибрид точаци.

Фала @vlatko.klp

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20888
« Одговори #5452 на: 05 Јули 2019, 18:20:21 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

@vlatko.klp @MartinAlfista еве јас како ја врзав кутијата пред некој ден. Уопште не лизна, у ниеден смер.
Браво браво прав германец си станал :)

Еве денес ептен прописно се товарив...

Пакет напред:

Пун ранец на грб + пуна странична торба + приколка со ќерче што џоња внатре + ствари у приколката:

Интересна вожња беше :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10590
« Одговори #5453 на: 05 Јули 2019, 18:30:28 pm »
Колку nm/rpm?

;D

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #5454 на: 05 Јули 2019, 18:47:58 pm »
Леле срце си спие внатре, гајле и е, затворена не ја дува, не и врне, а има ли вентилација?

Мојов заспива и на седиште ако не фати касно у парк.

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5455 на: 05 Јули 2019, 19:24:20 pm »
Колку nm/rpm?

;D

Неам појма :)

Леле срце си спие внатре, гајле и е, затворена не ја дува, не и врне, а има ли вентилација?

Мојов заспива и на седиште ако не фати касно у парк.

Секако дека има. Тоа што е пред нејзе е мрежасто, за да не летаат внатре камчиња, лисја и слично, додека тоа сроланото, закачено погоре, е заштита од дожд и/или ладно време.

И она заспива на седиште, ми правеше така претходно кога со на жена ми точакот ја зимав од градинка, ама сега веќе не, пошо и онака неам седиште на овој точак, а не е до толку проблем ако заспие у приколката, секако е покомотно отколку на седиште.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Присутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5456 на: 06 Јули 2019, 10:18:22 am »

28, 29 и 700 имаат идентичен дијаметар, кажи ми да ти кажам зошто во денешно време се користат сите три стандарди, и тоа активно...

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5457 на: 06 Јули 2019, 10:53:30 am »
@velestrumf кажи ми ова приколкава за деца од каде ја зема? Јас гледам исто за малово да земам зошто е таман сега за возење ама цениве се малце така ненормални, ќе испадне поскапа приколката од точакот.

Иначе вчера ми стигна кацига од bike-discount.де и пумпа која што одма ја испробав и мора да ја испофалам во секој поглед (Topeak Joe Blow Sport III). Пошто со хибридов што го имам гумите на секое второ возење си пуштаат по малце вака нема да се ебавам по бензиски цело време

Присутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #5458 на: 06 Јули 2019, 12:21:26 pm »
Приколката ја земав од продавница за точкови и точкарска опрема. Цените се троа ненормални. Моделот е Croozer Kid Plus for 2, MY2017. Повеќе инфо на https://www.croozer.com/

Шлемот го земав од маркет, марка Fischer, пумпата ми е најобична, со адаптери и манометар, исто од обичен маркет земена.

Ретровизорите и компјутерчето ги нарачав од fahrrad.de

Отсутен Dule_

• Сениор
« Одговори #5459 на: 06 Јули 2019, 12:51:35 pm »

28, 29 и 700 имаат идентичен дијаметар, кажи ми да ти кажам зошто во денешно време се користат сите три стандарди, и тоа активно...

Fuck logic a?

Претпоставувам нема да има и потреба да се менува внатрешната така?

Sent from my MI 6 using Tapatalk