Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1140573 пати)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
Одг: Велосипед
« Одговори #5385 на: 31 Мај 2019, 00:08:13 am »
Иииии браво.

Ама и нови гуми имаш... топ изгледа.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5386 на: 31 Мај 2019, 07:08:29 am »
Баш ме занима позицијата на велосипедистот додека вози вакво, со висина на седиштето над висината на гиданот :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11884
  • Архитект
« Одговори #5387 на: 31 Мај 2019, 08:21:40 am »
Браво.

Па и нексуси му упасира. ТОП!

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18028
« Одговори #5388 на: 31 Мај 2019, 10:04:05 am »
Баш ме занима позицијата на велосипедистот додека вози вакво, со висина на седиштето над висината на гиданот :D

Федерите на седиштето се компресираат и се седи уште 5-6 цм пониско, ама да, дефинитивно не е класична градска положба кај што торзото на возачот стои вертикално.

Се вози навален на напред ама и покрај тоа лесно се наоѓа удобна позиција за возачот. Има уште 10тина цм шипка што би значело дека и луѓе до 190 цм висина теоретски можат да го возат точачево :)

Браво.

Па и нексуси му упасира. ТОП!

Нексусите бараа ширење на рамот 8mm позади и ширење на вилушката 20mm. Малку логика и малку среќа помогнаа ширењето да биде симетрично и да не се потребни корекции.

Ме грижи што не ми стига шифтерот... Нексусов е заглавен во најспора брзина - комотно Водно можам да го качам. Да беше во некоја потешка, ќе можев да го користам како досега, ама вака точаков е прилично бескорисен...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5389 на: 31 Мај 2019, 10:08:23 am »
Шо користеше за ширње на виљушката? Цепеница дрво?
;D

Не можиш да го затегниш нексусот за да падни на најголема брзина?

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5390 на: 31 Мај 2019, 11:10:11 am »
;D

;D ;D ;D

Го користев овој метод за ширење на рам кој вклучува навојна шипка, два мутери и две шајбни. Овој запна на едната страна да затега, јас затегав на двете страни.

Вилушката ме измори, ем кратки „нозе“ има, ем дебел металот, ама бидна и таа на крај.

Иначе Nexus главините со повеќе од 4 брзини се многу осетливи на погрешна штелка и може да се самоуништи ако не е идеално „во брзина“, затоа не ми се експериментира со заглавување. И мене ми текна на истото ама истражив малце и Гугл вика „не дирај мечку у п*чку“.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44959
  • Il Moderatore
« Одговори #5391 на: 31 Мај 2019, 11:14:26 am »
;D

;D ;D ;D

Го користев овој метод за ширење на рам кој вклучува навојна шипка, два мутери и две шајбни. Овој запна на едната страна да затега, јас затегав на двете страни.

Дали на едната или на двете ќе затегаш, иста сила се пренесува на двата краја ;)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #5392 на: 02 Јуни 2019, 08:45:26 am »
https://youtu.be/BXDwufBdH5w
Кој е во тек со Бонианбил и ЛПЛ ќе му е јасно зошто е битно видеово. Ако они се мачат да ја отворат или неможат, а такви се 1 од 5000 вреди да се погледне.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9181
  • Пичлеме
« Одговори #5393 на: 13 Јуни 2019, 12:43:17 pm »

Цитат
Проценките се дека изминативе 10 години се украдени над 70.000 велосипеди, односно на речиси секој велосипедист му е украден најмалку по еден велосипед. Полицијата засега не е успешна во оваа борба и се пронаоѓа секој 1.000. велосипед.

Од тие причини не поседувам точаци. Пред некоја година, не успејаа да ми го украдат цел точак, па ги извадија навлаките за рацете на рачките... навлаките бе, колку да се укради нешто :)

Ај да речиме ќе ги чувам точаците дома/на тераса, арно ама секое подзастанување и оставање некаде е ризик дека нема да си го најдам кај што сум го оставил. Не секогаш има таква можност да се остави на некое поокеј место каде што се помали шансите да биди украден. Сакам точак :(

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7365
« Одговори #5394 на: 13 Јуни 2019, 13:06:17 pm »

Цитат
Проценките се дека изминативе 10 години се украдени над 70.000 велосипеди, односно на речиси секој велосипедист му е украден најмалку по еден велосипед. Полицијата засега не е успешна во оваа борба и се пронаоѓа секој 1.000. велосипед.

Од тие причини не поседувам точаци. Пред некоја година, не успејаа да ми го украдат цел точак, па ги извадија навлаките за рацете на рачките... навлаките бе, колку да се укради нешто :)

Ај да речиме ќе ги чувам точаците дома/на тераса, арно ама секое подзастанување и оставање некаде е ризик дека нема да си го најдам кај што сум го оставил. Не секогаш има таква можност да се остави на некое поокеј место каде што се помали шансите да биди украден. Сакам точак :(

И за тука истиот хаштаг #ОлиКурГоБоли .... абе еден да фатеа да го јаде како за тешка кражба, да го сликаат и да пуштат по сите портали и остало, па барем ќе се размислеше некој пред да украде. Вака никој не го боли пошто никој не се ни труди да го фати....

На се се става ред, па и на балканец, само поголем стап треба....

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #5395 на: 13 Јуни 2019, 13:19:05 pm »

Цитат

Нема оставање „убав“ точак а да не го гледаш од 1 -2метра далечина.

Ако сакаш таков за да го оставаш кај сакаш. Земаш некој половен, го гребиш, чкрташ со некоја каки боја и никаде не оставаш фтраф шо се вади со рака.
Само со клуч.

и обавезно го врзуваш со некој подобар ланец.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #5396 на: 13 Јуни 2019, 13:28:31 pm »
Е тоа е проблемот. Затоа што не сакам да се развозувам со крш (не сакам ни некој ептен скап и фенси, сакам најобичен, здрав точак), затоа шлапам пешки наоколу... колку што се можи :)

Отсутен stef_stef

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 303
« Одговори #5397 на: 13 Јуни 2019, 19:10:36 pm »
Е тоа е проблемот. Затоа што не сакам да се развозувам со крш (не сакам ни некој ептен скап и фенси, сакам најобичен, здрав точак), затоа шлапам пешки наоколу... колку што се можи :)
Тоа му е мајката само. Постар, но убаво среден точак. Секаде заклучен како и да е

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #5398 на: 13 Јуни 2019, 19:21:11 pm »

Иначе, утре почнувам со трансформацијата на следново точаче. Идејата е да се добие ретро изглед со модерни технологии, лесно и едноставно одржување и мазно, безвучно движење. :)

Во моментов ми фалат само светлата, меркам Busch & Muller Upp 30 и AXA Blueline 30, второво го видов во живо и ми прави мерак, али за првото викаат дека давало подобар сноп и кат-оф линија. Исто, ме кочи и тоа да ги најдам со достава до Северна, ама ќе се снаоѓаме некако :)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

После 4 дена стигнав до 85% :)

Разлики од почетокот на точаков:

- Shimano Nexus задна главина со 8 брзини и добош-кочница (roller brake):
- Нова Shimano Nexus предна динамо главина
- Нова средна осовина со затворени лагери
- Нови гуми со бели ѕидови (фала за потсетување @AUUU)
- Седиште обложено со вистинска кожа
- Винтиџ лук рачки обложени со фејк кожа
- Стега за колче од седиште со штраф (имав со патент, лесно е за крадење)
- Мат црна боја покриена со мат лак

Што треба за останатите 15%:

- Да стигне Shimano Nexus шифтерот од Џерманија по пошта (нарачан на 3ти мај :( )
- Дрвена гајбичка што ќе служи како корпа
- Светла (ќе морам да ги нарачам)
- Кожно футролче за U-Lock-от.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Од погорната листа пречкртани првите три ставки:

- Shimano Nexus шифтерот не стигна од Германија, ми го прати стрико од Србија од Планет Бајк. Најјакиот заеб? Во Србија 50% поефтин по редовна цена отколку на Ebay.
- Земено дрво, направена гајбичката, во мои очи е баш како сакав и замислував (слика подоле)
- Не ги нарачав туку си купив на 40% попуст во Nomad Mobility. Не се моделите што ги сакав ама за тие пари се џам.

Непречкртаното ќе биде наскоро ваљда :)

Иначе, од самиот почеток на проектов си водев Google Sheets за трошоците асоцирани со точаков. Интересно за мене беше што на мајстори сум дал само 800 денари, кои кога ќе ги споредиме со огромната листа на делови и комплексноста на инсталацијата, ме прават да се чувствувам убаво што научив МНОГУ работи за точаци во последниве 3 години.

Еве го Sheets фајлот, за тие што ги интересира :)

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1VoWmwmeKsa5I7l2sHQWj8Dv0uLx_P_plQ38tdWIhQ4Q/edit?usp=sharing

Слика од корпата ;D:

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #5399 на: 13 Јуни 2019, 19:29:53 pm »
Фрли го тоа дрвеното ѓубре за гулаби, не го грдеј супер точачево :)