Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 941122 пати)

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 17606
  • Alfa Romeo Corruption 1.4 Turbo
Одг: Велосипед
« Одговори #2850 на: 05 Мај 2015, 09:53:07 am »
Цела наука е избирање на седиште. :) Јас си имам проблем - од широко седиште нервот на десната нога ми се компресира и цела нога ми трне. Баш секој со газот е работава :)

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 181
« Одговори #2851 на: 05 Мај 2015, 21:35:44 pm »
Со здравје да си ги терате точачињата, топ избор сте направиле.
И јас си земав MTB 29er, конечно денес пристигна после дооолго чекање. Јебига, специфична боја ;D

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

И јас со здравје да си го возам, после долго истражување на македонскиот пазар, ова беше најдобра понуда за парите кои што ги имав.
Со здравје да го возиш. Добар избор во однос на цена-перформанси. Прекрасна и уникатна рамка со солидна геометрија и одличен избор на боја. Многу ме интересира како ќе се покаже вилушката, која е една од најбитните компоненти кај секој велосипед, но за жал и најслабата точка кај велосипедите со подостапни цени.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2852 на: 05 Мај 2015, 21:39:07 pm »
Искрено, досега не сум сретнал RockShox со луфта. Буџет, мид-рејнџ или од скупите, ниедна немала луфта колку и да е лупана и малтретирана. Чим нема луфта, све друго се поправа.

Јас се наоружав со знаење како да ја зачувам во оптимална состојба што е можно подолго, така да верувам дека додека го имам точакот, ќе служи перфектно! :)

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #2853 на: 05 Мај 2015, 23:14:50 pm »
Повеќе мислев во поглед на перформанси како ќе се покаже. Еве, кај мене е Suntour XCM со пружина која е наменета за велосипедисти од околу 80 килограми. Тука се јавува проблем за оние кои се под таа граница. Што и да правам, вилушката не мрда над 60-70% од максималниот од. Постои уште еден проблем. Тие што се разбираат повеќе знаат дека кога велосипедистот е седнат на велосипедот, вилушката треба да се спушти околу 20-25% од максималниот од. Ни тоа не можам да го постигнам, поради високата крутост на пружината, иако пробав да го сменам preload-от ама мислам дека немаше никаков ефект. Ете, повеќе мислев на тие проблеми што се јавуваат кај нискобуџетните вилушки, без разлика на брендот.

А што се однесува до издржливоста, не сум чул некој да имал проблем со буџет вилушка од поголемите брендови како Rockshox и Suntour. Доста издржливи се овие вилушки ако се возат според намената, дури и луѓе кои не ги пазеле толку немале проблем со нив.

Одржувањето е прилично едноставно. Јас после секое возење ги пребришувам цевките од вилушката. Исто така, секоја година може да се расклопи вилушката, добро да се исчисти и да се подмачка пак. Ако е со масло, истото да се замени. Ако знаеш нешто повеќе, надополни ме.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2854 на: 05 Мај 2015, 23:43:17 pm »
Тоа со 80 кг ти е грешен податок. Вилушките од фабрика доаѓаат подесени за 80 кг возач, не се специфично за тие луѓе.
Иначе ако се исправни сите гумици, пиксни и остали ствари на вилушката, ќе си се движи до 100% од одот, и менувањето на preload ќе има ефект. Ако само ја отвараш и чистиш, океј, си ја зачувал во добра состојба но маслото ги деградира и ги дуе гумиците внатре, со што маслото потешко се движи и губиш од travel на вилушката.

Иначе други совети за одржување се бришење на прашинкарите што ги чистат телескопите (цевките), од време на време да ги подмачкаш со силиконски спреј, и иште една интересна финта е телескопите да се прснат/премачкаат со СУВО уље за ланец, ако е со тефлон уште подобро. Додека е уште свежо, го компресираш амортизерот да собере и од внатре ѓубрето, бришеш, компресираш и се така додека престане да излага ѓубре. После пак нанесуваш уљенце, оставаш да се исуши и цепаш. Постои и специјално средство за таа намена: fork juice ама го нема кај нас.

Отсутен Shuriken

• Јуниор
  • **
« Одговори #2855 на: 06 Мај 2015, 00:24:05 am »
Тоа со 80 кг ти е грешен податок. Вилушките од фабрика доаѓаат подесени за 80 кг возач, не се специфично за тие луѓе.
На тоа мислев. Фабрички, повеќето вилушки доаѓаат со medium пружина која е подесена за просечна тежина од околу 80 килограми. Постојат и soft и firm пружини кои може накнадно да се купат, но за буџет вилушките не верувам дека постои таква опција. И онака вилушките со пружини заминуваат во историјата, па затоа и производителите не се трудат многу околу нив.

Проблемот поради тоа што вилушката не може да го оствари максималниот од и preload-от кој нема ефект, дефинитивно лежи во тоа што се работи за нискобуџетна вилушка.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6544
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2856 на: 07 Мај 2015, 20:09:00 pm »
Постојат и soft и firm пружини кои може накнадно да се купат, но за буџет вилушките не верувам дека постои таква опција. И онака вилушките со пружини заминуваат во историјата, па затоа и производителите не се трудат многу околу нив.
Постои опција да си порачаш точак со таков амортизер со помек или потврд федер. Ова за РАМ ти кажувам пошто ене каде е Бугарија и од магацин/фабрика кај нас сигурно ги носат и има опција таква. Башка РAM-ојте се сите со RockShox(не ме земај за збор) и тие нудат за сите вилушки помеки и потврди федери, само се поретки.

А јас лично повеќе сум за федер одошто воздушна, и средна тврдина ми е тамам, а воздушната само во трошоци можи да те стави ако евентуално му текни да почни да туши.

Присутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7121
« Одговори #2857 на: 08 Мај 2015, 09:20:11 am »
Многу ми се допадна велосипедот на @Banzai

Имам еден стар PASSAT па ме интересира дали има шанси да се нарави вакво нешто (или слично) и како се викаат точациве, да најдам идеја некоја на нет (City bike... retro... ??)

Исто не гледам кочници на него, контраш или ... ?

Или поедноставно да се договорам со @Banzai ако му поминал меракот :)

Присутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2791
« Одговори #2858 на: 08 Мај 2015, 09:33:18 am »
Ова е стварно многу симпатично точаче и јас би сакал вакво нешто.

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #2859 на: 08 Мај 2015, 11:01:53 am »
Mи рикна пулсметарот, да сподели некој искуство каде да барам асални?
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2860 на: 08 Мај 2015, 11:29:28 am »
Mи рикна пулсметарот, да сподели некој искуство каде да барам асални?

Ако ти е од Гармин, треба да има да се нарача посебно како резервен дел. Сепак види со Томе направи муабет, и тој вози и планинари со тоа. :)

Отсутен cuoresportivo159

• Сениор
  • Пораки: 4194
« Одговори #2861 на: 08 Мај 2015, 11:39:00 am »
Не е Гармин. Првиот беше Полар, а овој сега Сигма.
Alfa Romeo 166 is one of only three cars that have "that special thing" !!! 
-J.Clarkson

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #2862 на: 08 Мај 2015, 11:47:16 am »
Заборавив да прашам, chest strap или како саатче?

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 9998
« Одговори #2863 на: 08 Мај 2015, 13:03:59 pm »

Многу ми се допадна велосипедот на @Banzai

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Имам еден стар PASSAT па ме интересира дали има шанси да се нарави вакво нешто (или слично) и како се викаат точациве, да најдам идеја некоја на нет (City bike... retro... ??)

Исто не гледам кочници на него, контраш или ... ?

Или поедноставно да се договорам со @Banzai ако му поминал меракот :)

Денес е украден точаков, така да можда ќе налеташ на него па купи си го за џабе пари :)
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #2864 на: 08 Мај 2015, 13:15:35 pm »
Specificen e, mislam deka treba da se rasiri ova niz forumot, ako nekoj go zabelezi da prijavi. Sepak forumov ne e samo za filizofiranje i umesnost vo dokazuvanje so fakti od wikipedia :)