Автор Тема: Велосипед  (Прочитано 1146021 пати)

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
Одг: Велосипед
« Одговори #1605 на: 24 Јануари 2014, 00:50:50 am »
Фала за советите. Ценам мислења од искуство, целата поента ми е да ги истражам работите и да одберам добро, за да не морам да надградувам потоа (башка не се исплати).

Јас се мислев да прејдам на 29", и искористив Specialized Test Day и пробав на иста рута (off road), неколку точаци по ред со 26" i 29". И решив да останам на 26"
Кажи колку си висок? Колку ти е inseam-от (должина на ноги)?

Van чисто информативно колку пари си спремен да дадеш за точак???

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1606 на: 24 Јануари 2014, 01:21:25 am »
Прашање без дефинитивен одговор. :)

Во моментов некаде до 1000евра. Првенствено би сакал добар full-suspension (аll mountain класа) точак, но за тоа треба барем 2к евра (повише уствари).
Дури и тогаш секако сакам да имам и хардтејл, за одредени стази (и за некад да го направам сингл-спид). Па така планот (за сега) е хардтаил до 1000е па некад подоцна аll mountain FS. Со тоа што колку поскромно поминам со хартејлот, толку побрзо ќе можам да си го дозволам другиот.

Фала за советите. Ценам мислења од искуство, целата поента ми е да ги истражам работите и да одберам добро, за да не морам да надградувам потоа (башка не се исплати).

Јас се мислев да прејдам на 29", и искористив Specialized Test Day и пробав на иста рута (off road), неколку точаци по ред со 26" i 29". И решив да останам на 26"

175 cm

82.5 cm (имам подолг колено-кук должина од просекот на 82.5 Inseam. Тоа прави да седиштето го возам скроз позади, МТБ возам М со стем 90,Road возам 53 cm, со 110 стем (ама кај Road  секоја марка е прикаска за себе, односн 53 од една марка кај друга е 55) ).

Инаку ко да видов прееска на sportysale на ФБ дека некој продава Specialized Stumpjumper Hardtail со Fox амортизер за 500 еур. Демек таа цена до денес (не го познавам човекот, нити го знам точакот, ама ми личеше ко да е добра цена).

Провери го и него (18" , односно Л (182-192 цм некаде треба да си да ти  е тамам)
Слична величина сме, еден сантиметар сум повисок но 2см пократки ноги. (176см + Inseam 80см)

Би требало да сум М и јас но интересно е што калкулаторoт на Canyon ми дава резултат дека треба да возам S величина на рамката.
Линкот од точакот (на frame size после):
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3208

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #1607 на: 24 Јануари 2014, 01:46:39 am »
Прашање без дефинитивен одговор. :)

Во моментов некаде до 1000евра. Првенствено би сакал добар full-suspension (аll mountain класа) точак, но за тоа треба барем 2к евра (повише уствари).
Дури и тогаш секако сакам да имам и хардтејл, за одредени стази (и за некад да го направам сингл-спид). Па така планот (за сега) е хардтаил до 1000е па некад подоцна аll mountain FS. Со тоа што колку поскромно поминам со хартејлот, толку побрзо ќе можам да си го дозволам другиот.

175 cm

82.5 cm (имам подолг колено-кук должина од просекот на 82.5 Inseam. Тоа прави да седиштето го возам скроз позади, МТБ возам М со стем 90,Road возам 53 cm, со 110 стем (ама кај Road  секоја марка е прикаска за себе, односн 53 од една марка кај друга е 55) ).

Инаку ко да видов прееска на sportysale на ФБ дека некој продава Specialized Stumpjumper Hardtail со Fox амортизер за 500 еур. Демек таа цена до денес (не го познавам човекот, нити го знам точакот, ама ми личеше ко да е добра цена).

Провери го и него (18" , односно Л (182-192 цм некаде треба да си да ти  е тамам)
Слична величина сме, еден сантиметар сум повисок но 2см пократки ноги. (176см + Inseam 80см)

Би требало да сум М и јас но интересно е што калкулаторoт на Canyon ми дава резултат дека треба да возам S величина на рамката.
Линкот од точакот (на frame size после):
http://www.canyon.com/_en/mountainbikes/bike.html?b=3208
И сакаш со 1000 евра да купиш два точака и тоа уште со бирање на тркала.Не зафркавај молимте:)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #1608 на: 24 Јануари 2014, 08:07:02 am »
^^
Не знам зошто не ме разбра, ама у секој случај да се повторам: наведената сума пари е за хардтејл точак. Сакам и точак со full suspension но хардтејлот има предност пошто можам да го купам веднаш, во спротивно ќе мора да чекам барем до лето (или подолго).  :)

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #1609 на: 24 Јануари 2014, 09:42:39 am »
^^
Не знам зошто не ме разбра, ама у секој случај да се повторам: наведената сума пари е за хардтејл точак. Сакам и точак со full suspension но хардтејлот има предност пошто можам да го купам веднаш, во спротивно ќе мора да чекам барем до лето (или подолго).  :)

Прво мораш да дефинираш што ќе возиш и како.

Ако ти е за Cross Country или земи некој short travel Full Suspension  (ама за да биде како треба ќе кошта од 1500 еур како минимум па нагоре), или земи саглам Hard Tail.

Ако земаш Hard Tail веќе можда има поента 29" (полесно ќе проаѓаш по корења и слично), ама ќе остане тромоста ради тежинта, и ќе го нема оној момент на пипни-трепни.

Мене лично баш ми се допаѓа она кога точакот е баш баш брз, и кога е агилен, и кога влегува во сингл трек кривини ко по шини. Ко спортско ауто :)

Или ако можеш да најдеш 27.5" можда па тоа е тоа (иако велат дека 27.5 поблиску е до 26 од колку до 29)

Ако остануваш на Hard Tail можеби е добро да прочиташ повеќе за кој материјал

За мене лично најдобри материјали:

1. Карбон - Не е предноста што е полесен, туку што може да се моделира карактеристиката. На пример да биде цврст за оние сили што ние ги вртиме педалите, а да апсорбира вибрации од подлога. Не значи дека ако е Карбон, мора да е добар. Има карбонски што се срање.

2. Челик - Добар челичен рам е далеку подобар од алуминиум. Во исто време апсорбира, лесен е , а може да биде крут кај што треба. Имаме дома една челична КОНА од 95 година, неверојатно како добро вози тој рам. Го возев еднаш до Пелистер и назад, се одушевив.Цврст на качување, ама сепак ги нема вибрациите од алуминиум. Надоле по тие камењата неверојатно добро упиваше.

Ама добар челик кошта многу пари, и не знам дали се прават во некоја High end верзија во 2014 година. (Лош челичен рам е тапа). Исто челикот е поеластичен од Алуминиумот и потешко пука.

2. Титаниум - Добар титаниум има слични карактеристики ко челик, со тоа што е уште подобар. Ова требаше да го ставам пред Челикот

3. Алуминиум - Крут, лесен, меѓутоа знае да биде harsh. Од друга страна ако шпринташ на рамни делови е доста екплозивен.
   Лош алуминиумски знае да биде стварно лош (ќе немаш песок во бубрерзи, а можда ќе немаш и кичма).

Инаку предноста на Full Suspension во однос на hard tail  е не само на спуштање, туку и на качување. Може да има подобар грип со подлогата. Јас возам Full Suspension, ама типот на суспензијата кај мене многу подсеќа на Hard tail, одосно е short travel 100 мм, и работи само кога има удари од доле. Го нема она пливачко чувство, ама јас тоа и не го ни сакам. Од друга страна ептен добро забрзува, и те тера да го газиш (кога си во кондиција, ко што јас не сум периодов :) )

Тоа е тоа.. Од ова што гледам што сакаш, можда треба да размислиш за Carbon Hard Tail во ценовен ранг од 1300 еур со 29" (обавезно позајми од некого и пробај дали 29" ти одговараат како стил на возење), или ако играш на сигурно 27.5"

Обавезно FOX Амортизер напред, ако можеш да налеташ да има Магура кочници супер, и некои лесни тркала (колку може во таа цена).

Следи ги огласите на http://www.cikloberza.com/, знае некогаш да налета нешто вакво за евтини пари (мој познаник купи за 1100 еур ,Карбон HardTail што е 2200).

Друг мој другат купи Giant Anthem исто за евтина цена.

И дефинитивно си М величина, не си Л. Тоа што ти излегува дека си С, све зависи што е кај нив С.

Кај роад бике ептен има разлика од произведувач до произведувач за тоа која бројка си. Кај МТб е помалку изразено, ама можно е да си еден бренд М, друг С. Подобро е да купиш нешто помал, од колку поголем. Инаку гледај ја top tube вредноста и какви агли има. Од оваа вредност ти зависи дали ќе ти одговара или не еден точак.

Инаку мојов Specialized e М величина, или во инчи е 17" (има некои кај што М е 18", други 16". Се кладам без да гледам дека кај Canyon S e 16" ), па можда си на некаква граница меѓу 16 и 18 инчи и ти препорачуваат помалата од тие две.

« Последно менување: 24 Јануари 2014, 09:54:00 am krell »

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #1610 на: 24 Јануари 2014, 17:04:12 pm »
дечки, ајде кажете шо да барам за мене... ми треба за низ град плус сакам да се пуштам од водно ама не по асфалт туку по козјите патеки...

немора да е нешо којзнае што.. така да биде и прифатлива цената ( може и половно) :)

budget ~ 200 eur

Отсутен Vasil

• Сениор
  • Пораки: 3759
« Одговори #1611 на: 24 Јануари 2014, 17:06:28 pm »
Кажи си однапред која цена ти е прифатлива, зашто овде има луѓе со многу различни погледи и стандарди за тоа што е прифатлива цена.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1612 на: 24 Јануари 2014, 17:11:47 pm »

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18030
« Одговори #1613 на: 24 Јануари 2014, 17:41:46 pm »
дечки, ајде кажете шо да барам за мене... ми треба за низ град плус сакам да се пуштам од водно ама не по асфалт туку по козјите патеки...

немора да е нешо којзнае што.. така да биде и прифатлива цената ( може и половно) :)

budget ~ 200 eur

За овие пари само половно. Ново што и да земеш ќе се распадне по козјите патеки.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20380
« Одговори #1614 на: 24 Јануари 2014, 18:14:32 pm »
Другар продава точак ама ван буџет ти е..

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1615 на: 24 Јануари 2014, 18:47:34 pm »
Томе за ситниш го даде Поларот, уште ми е жал. 200 евра го продаде ама јебига. :(

Присутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7610
« Одговори #1616 на: 24 Јануари 2014, 19:59:48 pm »

budget ~ 200 eur

За овие пари само половно. Ново што и да земеш ќе се распадне по козјите патеки.

Мојот ДРАГ од 9000 денари издржа 3-4 симнувања од водно, (воедно и добри падови) :P без да се распадне ;D

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
« Одговори #1617 на: 24 Јануари 2014, 21:53:00 pm »
Економист си или што си? 9000 денари пред 20 години не е исто ко 9000 сега ;D

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
« Одговори #1618 на: 24 Јануари 2014, 22:49:44 pm »

budget ~ 200 eur
brat za dobar tocak so koj ke se pustas po kozji pateki treba da ja zgolemis sumata za edno 250 evra minium.Sepak vidi imase nekoj scott za 35o evra na reklama 5.Toj ti e najdobar za cenata,a veruvam deka i ke pusti nesto bidejki e zima i potesko se prodava.Normalno ako e seriozen za da si go prodade pobrzo

Отсутен desden

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #1619 на: 28 Јануари 2014, 17:11:25 pm »
Ова е малку поспецифично прашање, но можеби krell или некој со повеќе искуство (читај: прошол низ повеќе точаци) ќе може да помогне.

Моите мерки се следниве:

Сајтот на крај ми дава ваков резултат:

Според нивниот калкулатор би требало да возам MTB со effective top tube од 60,2 до 61,2цм. Ви држи вода бројкава? Тоа е доста голема рамка. Имам возено точак со ett од 59цм и ett од 65цм (не прашувајте, другарот е висок 204  ;D ). Мене лично тој со ett од 59цм ми изгледа дека е таман. Викам ми изгледа бидејќи немам многу искуство. Го имам возено на релација од 30км, и немав проблеми со грбот, додека овој од 65цм за 15 минути почнуваат болките, нормално, бидејќи е огромен.
Кај различни произведувачи многу различно се толкуваат големините, затоа сакам да се ориентирам според effective top tube, ама калкулатор е калкулатор, според некој алгоритам работи, не значи дека ќе работи за сите или пак дека е 100% точен. Ако се ориентирам само според ett, тогаш ќе ми треба XL рамка од некои произведувачи, а тоа дефинитивно ми личи дека е премногу. Мислења?