Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 2222698 пати)

Отсутен Lazarus

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 536
  • drive it like you stole it!
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #1125 на: 22 Август 2011, 21:01:47 pm »
Абе не знаев дека овде сите сте биле научнци и инженери.
Во упатството за употреба на колата си ги пушува брзините (км/ч) на кои е дозволена брзината на менувачот. Минималната секако.
За 5та си пишува дека е 40км/ч
За споредба истото ова за Свифт 1.0 пишува дека е на 35км/ч мислам.
Ме мрзи да барам, ама некаде по форумов го имав тоа сликано и постирано.
Иначе јас си ја ставам 5та на 40 - 45, за да одржувам брзина. Значи не забрзувам со 5та!
А причината за која што ја ставам 5та е и истата причина за која е наменета 5та, за помалку да троши!
Свифтот е вака возен веќе 10 години и за некое чудо ништо не му страда, нит вентили, нит јабучици нит катализатор ниту па ECU то.
Или не е доволно 10 год? Колку треба за да се заеби? 20 ?
Не тресете глупости туку пишете нешто корисно.
Tи барем треба да знаеш правилно да го пишеш тој збор колега  ;)
Се согласувам со Falanga и јас имам слично читано/разбрано за ова. Јас на пример ставам 5та за одржување на брзина некаде над 60-62км/х...а имам 6 брзини на располагање и 200нм. Затоа малце ми е чудно што на толку мала брзина осеќаш потреба за 5та.
Поздрав,
Лазе.

Отсутен mmm121

• Сениор
  • Пораки: 3799
  • Ford Focus MKI 1.6 & MKII 1.4
« Одговори #1126 на: 22 Август 2011, 21:12:31 pm »
Зависи колку обртаи прави на 45 -50 ама како и да е испод 1600-1800 не би одел.... кај мене на 1.4 при 60 прави 1600 обртаи па со темпомат на локални патишта брка работа. Ама се што е под тоа неможе да го поднесе.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1127 на: 22 Август 2011, 21:15:50 pm »
абе луѓе турете му к*рот на 5та и на економичноста,јас 5та ја ставам на 90/100км/х,незнам како можите да возите со 40-50-60км/х со 5та брзина,па каква сака кола нека е и со незнам колку НМ и КС,сепак се јавува огромна омалаксаност на моторот...поздрав
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20804
« Одговори #1128 на: 22 Август 2011, 21:33:54 pm »
абе луѓе турете му к*рот на 5та и на економичноста,јас 5та ја ставам на 90/100км/х,незнам како можите да возите со 40-50-60км/х со 5та брзина,па каква сака кола нека е и со незнам колку НМ и КС,сепак се јавува огромна омалаксаност на моторот...поздрав

Не е за возење, туку за одржавање брзина, со минимална гас, кога НЕМАШ ПОТРЕБА од забрзување. Немаш омалаксаност на моторот, кога треба да ти ја одржува брзината на 60, туку имаш одржување брзина со најмала можна потрошувачка... Никој не вика дека, ако ти се промени ситуацијата, и треба да забрзаш, да го остаиш во 5-та, пошто нема поента. Тогаш веќе би ти бил омалаксан моторот, и нема да може да забрза, што е нормално... Затоа измислиле понизок степен нели :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14721
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1129 на: 22 Август 2011, 21:37:15 pm »

Не е за возење, туку за одржавање брзина, со минимална гас, кога НЕМАШ ПОТРЕБА од забрзување. Немаш омалаксаност на моторот, кога треба да ти ја одржува брзината на 60, туку имаш одржување брзина со најмала можна потрошувачка... Никој не вика дека, ако ти се промени ситуацијата, и треба да забрзаш, да го остаиш во 5-та, пошто нема поента. Тогаш веќе би ти бил омалаксан моторот, и нема да може да забрза, што е нормално... Затоа измислиле понизок степен нели :)
незнам каде би и на кој пат би одржувал брзина од 60км/х со 5та...ако возам на отворено не би возел 60,а ако возиш во град пак не ти служи 5та да ја одржуваш брзината али ете можеби таков е мојот начин на возење
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #1130 на: 22 Август 2011, 22:19:21 pm »
 ;D kaj mene i vo 5-ta da e samo pusta dimce i leta, 405nm se vo prasanje, ali jas kolku sto znam,
kia i lancer imaat takvi menuvaci da traat dooolgo, zato i garancijata 5 god nali,
 znaci se napraveni da se tro po tromi i nemaat gajle za vozenje vo visoki brzini so mali obrtai
 ali za odrzuvanje i nezno zabrzuvanje,
za niski obrtai e dizel, ne benzin
benzinot ima snaga nad 3000 rpm dizelot veke od 1200-1500 nagore pa do 3500 max 4000 rpm
znaci dedo mi (ajde sporteks prasaj kaj e  i dali go najdoa ;D ;D ;D ;D ;D) ima marutce i go vozi ko dizel,
bukvalno trokira vo vtora bez gas go pusta,
zeleno e i cadi naveke vo MKD ko na mamli kantata e i stalno vika gumicite se,  karikite se, kolku i da se obijasnuvam deka e slabo motorceto i mora da mu dade sila ne slusa i go tovari preku 500kg i taka go vozi pa i normalno pozadi e dimna zavesa  ;D :D ;)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #1131 на: 22 Август 2011, 22:22:20 pm »
abe koe e toa vozenje so 6-ta 45kmh za da odrzuvam brzina kaj mozam vo grad da odrzuvam edna brzina koga ima semafori drugi koli i tn ne samo vo skopje nego i vo stip i vo saramzalino

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1132 на: 22 Август 2011, 22:32:27 pm »

незнам каде би и на кој пат би одржувал брзина од 60км/х со 5та...ако возам на отворено не би возел 60,а ако возиш во град пак не ти служи 5та да ја одржуваш брзината али ете можеби таков е мојот начин на возење

Не знам како може да не ти служи, ама веројатно не разбираш, поради распоредот на улиците/семафорите во градот кај што живееш... Иначе во Скопје, и тек како можеш да си одржуваш 60 во 5-та, по Партизанска, по Илинденска, Иво Лола Рибар (мада сеа е раскопана :)), итн итн... Башка, ко за промена, конечно почна да функционира „зелениот бран“, така да, имаш апсолутно најмаксимална поента у свет, да си туриш у 5-та и да тераш 60 (која е максималната дозволена брзина за во населено место нели).

Имаш примена и на отворено, значи на отворено, не на автопат, низ населени места или тунели или слично... Така да... Држи вода 5-та брзина и 60 км/ч.

Да се разбереме, нема да го форсирам моето мислење врз оние кои не се согласуваат со него (како што праат некои људи на форумов), него едноставно, кажувам зошто си има поента горенаведената комбинација од брзина и степен на пренос.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vili

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 114
« Одговори #1133 на: 22 Август 2011, 23:47:37 pm »
При кои вртежи на моторот или излезна брзина да се вози во повисок степен зависи од моментот каде е поставен.

Ако имате доволно момент на ниски вртежи може многу убаво да се вози 65км/ц во 6 та и да потегне ако треба.

Во град многу често возам во 6-та и воопшто не се чувствува дека моторот се буни сецка или било што.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1134 на: 23 Август 2011, 00:12:00 am »
При кои вртежи на моторот или излезна брзина да се вози во повисок степен зависи од моментот каде е поставен.

Ако имате доволно момент на ниски вртежи може многу убаво да се вози 65км/ц во 6 та и да потегне ако треба.

Во град многу често возам во 6-та и воопшто не се чувствува дека моторот се буни сецка или било што.

Апсолутно се согласувам... Никогаш не ми се десило, ни да затресе, ни да се побуни, ни бутур... (само што ја во 5та нели ;D)

Отсутен DareBmw

• Сениор
  • Пораки: 4305
  • К’мет
« Одговори #1135 на: 23 Август 2011, 00:14:02 am »
Како можете во скопје , да возите со 5та 6та 7ма , јас од 2ра не можам да мрднам . :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1136 на: 23 Август 2011, 00:16:57 am »
Моторот треба да се држи на што помали вртежи, пришто оптеретувањето да е во близина на 50% од максимумот. Ако го замима некој нешто повеќе ќе му објаснам. Ама така се темпираат машините кои се за индустриска употреба и чија економија е клучна, пумпи, бродови, камиони, локомотиви...

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1137 на: 23 Август 2011, 00:18:08 am »
osmica8, не се нервири бе, види го... Муабетот беше само, дека кога ставаш на 40-45 во 5-та, се зголемува веројатноста да ти дојде Брус Вилис со хеликоптер, и да ти го скрши кичмата...

Некој ќе ти каже и дека е непоимливо да скокаш степени при промена (нормално со прилагодени вртежи), на пример од 5-та во 2-ра или така нешто, ама реално глеано, нема апсолутно никаква врска... Да ја објаснам ситуацијата, пред некој да ме линчува... Значи, се работи за брзина од 60-70, со 5-та, па успорување за застанување, па пребацување во 2-ра, а не 150 со 5-та, па директ во втора ;D. Немаш потреба да ги редиш сите со ред... Истото важи и за забрзување... На пример, со 2-ра, идеш накај 50-60, комотно убаци си у 5-та, ако ти е за лагана вожња... Нема ништо лошо у тоа :)

Тино јас и ти си се разбираме, него по 100 пат истото се дешава и веќе преку таквото ми дојде со овие бројки за потрошување.
Реков ајде уште еден обид некој да ме свати или пак да проба да види како е.

Мече овде е темата за измерена потрошувачка, јас некако темата ја разбирам како кој по економично поминал. Ако не сакаш да клаваш 5та низ град, слободно вози со 3та. Јас си сакам и си ставам и колата нема никаква мака. Ако сакам да престигнам некој или ако некој се најди паметен да вози со 30, имам 2ра па 3та и гледа штопови убави.

Поентата ми беше за овие што се бунат дека не може да се постигни ниска потрошувачка, како што е декларирана од производителот. Јас велам дека можи, оти ако кажам колку му имам спуштено на лансерот низ град, ќе си мислат дека сум луд овде.
Пробајте возете економично, споро, како дедо, со високи степени и ниски обртаи и видете разлика.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1138 на: 23 Август 2011, 00:19:32 am »
Како можете во скопје , да возите со 5та 6та 7ма , јас од 2ра не можам да мрднам . :)

Па дај малце гас бе Даре ;)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #1139 на: 23 Август 2011, 00:20:22 am »
Абе не знаев дека овде сите сте биле научнци и инженери.
Во упатството за употреба на колата си ги пушува брзините (км/ч) на кои е дозволена брзината на менувачот. Минималната секако.
За 5та си пишува дека е 40км/ч
За споредба истото ова за Свифт 1.0 пишува дека е на 35км/ч мислам.
Ме мрзи да барам, ама некаде по форумов го имав тоа сликано и постирано.
Иначе јас си ја ставам 5та на 40 - 45, за да одржувам брзина. Значи не забрзувам со 5та!
А причината за која што ја ставам 5та е и истата причина за која е наменета 5та, за помалку да троши!
Свифтот е вака возен веќе 10 години и за некое чудо ништо не му страда, нит вентили, нит јабучици нит катализатор ниту па ECU то.
Или не е доволно 10 год? Колку треба за да се заеби? 20 ?
Не тресете глупости туку пишете нешто корисно.
Tи барем треба да знаеш правилно да го пишеш тој збор колега  ;)
Се согласувам со Falanga и јас имам слично читано/разбрано за ова. Јас на пример ставам 5та за одржување на брзина некаде над 60-62км/х...а имам 6 брзини на располагање и 200нм. Затоа малце ми е чудно што на толку мала брзина осеќаш потреба за 5та.
Поздрав,
Лазе.

Извини ако се навреди од поимот. Ама на брзање го напишав.
Лазе? Кој лазе? Колега?