Дизелите се појаки
? Нешто ќе да си во големи заблуди...Прогуглај, провери, мотори турбо-бензински мотори со било која зафатнина колкава моќност вадат и спореди со турбо-дизел мотори со иста зафатнина. Истото можеш да го направиш и за атмосферските дизели од минатото, да ги споредиш со соодветно стари атмосферски бензинци. Во сите можни временски рамки бензинците се многу помоќни од дизелите. Единствената предност на дизел моторите во однос на бензинските е помалата потрошувачка и ништо друго.
имаат појака компресија, ама за да ја издржат мораат да се тешки, па за на отворњно тие плус 200 кг не мењаваат многу, но на тргинање и тоа како
Уште повеќе заблуди...
GOLF 7 GTI 2.0 = 1364kg, GOLF 7 GTD 2.0 = 1377kg,
Компресијата како компресија не игра буквално никаква улога, нитуи пак е нешто кое што прави било каков притисок кој треба моторот да го издржи. Експлозијата е таа која што треба моторот да ја издржи, а механичката енергија која се ослободува е поголема кај (ТУРБО) бензинците бидејќи се значително помоќни од (ТУРБО) дизелите со иста зафатнина. Зголемената тежина кај некои (ТУРБО) дизели во однос на (ТУРБО) бензинци со слична моќност е во механичкиот дел, односно онаму каде се пренесува механичката енергија од моторот на преносот бидејќи дизел моторите имаат поголем вртежен момент за ист број на вртежи во однос на слично моќен бензинец.
Кај мене Алфа турбо бензинецот си ги лапна 8/100 за некои 1000 км, Битола- Будва-Острог-Битола, 4 луѓе и фул багаж. Си знам јас, па не ми смета
Mоже и 18l/100km да лапне. Зависи колку брзо си возел. Артеонот на 200km/h лапа ~13l/100km
Дизелот појак му е моторот, не помоќен, него по јак. По цврст, механички по јак, мора да е чим работи ко камења да кршиш, притисоците и од експлозојата се по не предвидливи, бензинот си гори слоевито, нафтана горит со детонација од кај што ќе и текнит. Сигурно имат повисок притисок и поголеми пикови дизлот, во нормални режими.
Компресијата игра битна улога во ефикасноста, уствари само таја е битна.
На пример овие што тјунират мотори ( не ст.1, него хардцерски и екстремно) на сите им ја намлуваат компресијата за да не пукни блокот ( секако и "кнок" сензорите играат улога) и трошат повеќе него некој мотор од ист тип што имат фабрички толку коњи и поголема компресија.
Спореди клип од дизел и од бензин која разлика се, тебе тие ти се битни колку можат да забрзат и да успорат, блокот не се движи посебно, клипојте најмногу имаат забрзување, ними гледај ги, тие од дизелот многу повеќе енергија арчат да кинисаат и да запрат него ли бензинот, оти се полесни.
Overall бензините имаат повеќе коњи на кг што ги прави релативно полесни, то ми беше поентата.
Гти-то има плус 50% коњи него тди-то.