Автор Тема: Измерена потрошувачка на гориво  (Прочитано 1959456 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
Одг: Измерена потрошувачка на гориво
« Одговори #7740 на: 26 Март 2014, 12:21:52 pm »
Falanga мора да ме научиш да возам така штедливо.

Вчера менував гуми на CR-V то, и пред мене имаше неколку Twingo вци, сопственост на Атлантис Комерц.

Дури чекав баш ги прашував за потрошувачката, и ми кажаа дека низ град им троши 7-8 Л/100, а отворено околу 5.5-6Л/100.

Ова е доказ дека самиот стил на возење некогаш е најважен, а ти очигледно имаш стил за ниска потрошувачка.

Исто вчера и наполнив резеорвар до врв, и за поминати 280км строго градско возење (во период од 22 дена, односно последен пат сум полнел на 03.03.2014), имам реална потрошувачка 11.46 Л/100.

Чудно е што овој пат борд компјутерот ми покажа повеќе од реалното (обични низ град на ЦР-В то, бордот покажува помалку од реалното).

И мене во град ми троши окулу 7. А на отворено возам секогаш со темпомат. кога брзам возам 130 најмногу, кога не брзам возам 110.
Завчера кога извадиб потошувачка од 3,8 возев бавно бидејќи не брзав а и имаше гужва.

Инаку твингото има големи пропорции на брзините. 3000 вртежи со 1-ва брзина има при 25км/ч, со втора при 48км/ч, со трета при 70км/ч, со четврта при 90км/ч, со петта при 118км/ч. Си трпи возење на ниски вртежи а јас така и возам. Ретко кога шалтам над 2500 вртежи а типично шалтам на 2000, исто како и на дизелите. Возам разумно и проактивно. Не се залетувам кога знам дека ќе ме начека црвено и дека ќе кочам. Тој ми е во принцип стилот на возење, ништо особено.

На пример со истото возило и стил на возење, кога живеев во центар Спаркот ми трошеше 6,6-7,0. Сега кога живеам во тафталиџе ми троши 6,2-6,5 најмногу или пак 7,1л плин откако го ставив плинот.

Твингото си го возам домаќински и затоа ми троши помалку одошто твингото кое го возат останатите колеги. Половците ги провозувам повремено, колку да видам во каква состојба се. Сега за некој месец ќе треба да зееме уште едно твинго, договорот беше да се земе дизел па ќе видиме што ќе испадне на крај.

Ајде да се видиме некое попладне да свртиме по едно кругче низ муабет, да измериме потрошувачки а?

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #7741 на: 26 Март 2014, 12:25:35 pm »
Со големо задоволство.Поготово ако евидентираната потрошувачка ја заведеме уз Пиво :)

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7742 на: 26 Март 2014, 22:25:08 pm »
Море falangasaurus што ќе ви е твинго дизел да земате коа и вака бензинецот многу малку ви троши  :D . И друго сакам да кажам ова за градска потрошувачка што зборите  е многу релативна работа, зависи во кој град се вози, јас на пример во Кавадарци релациите ми се кратки и ја возам секогаш не загреана и нормално е потрошувачката да е поголема некогаш ми троши и по 9 литри нафта, а во Скопје подолги се релациите и побргу се минуваат километрите и најчесто загрева колата, а службена кола пак може и цело време загреана да се вози бидејќи нон стоп се вози по градот за работни обврски така да од градска до градска потрошувачка има енормни разлики......

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20634
« Одговори #7743 на: 27 Март 2014, 02:09:21 am »
Затоа е „Измерена потрошувачка на гориво“, бидејќи (најчесто ;)) се работи за конкретни вредности. Некој ќе си каже колку му троши низ Скопје, друг низ Охрид, трет низ Богданци итн итн.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #7744 на: 27 Март 2014, 08:19:12 am »
Renault Megane 1.9dCi okolu 200-250 km so povremeni ispadi :) samo vo grad spored bord 7.9l/100 km

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 84
« Одговори #7745 на: 27 Март 2014, 15:18:10 pm »
Audi a4 2.0 140ks 
Gradska 6.5
Otvoreno 4.5
Prosek na 10000 km 5.9 poveketo vo grad

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #7746 на: 27 Март 2014, 17:04:07 pm »
Суман ти брат или си ловец или пецарош  :) така ми изгледа твојата приказна со потрошувачката.....Ај кажи како ја возиш таа кола што е тешка над 1.5 тон и има мотор од 2000 к, за да извадиш потрошња од 4.5 л  ??? Ако ја возиш 90 км/h и се влечкаш како пензионер тогаш може ама тогаш ти е и колата утната таа кола бара побрза вожња.....

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20107
« Одговори #7747 на: 27 Март 2014, 19:19:59 pm »
ЛОЛ

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34068
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #7748 на: 27 Март 2014, 20:42:40 pm »
Суман ти брат или си ловец или пецарош  :) така ми изгледа твојата приказна со потрошувачката.....Ај кажи како ја возиш таа кола што е тешка над 1.5 тон и има мотор од 2000 к, за да извадиш потрошња од 4.5 л  ??? Ако ја возиш 90 км/h и се влечкаш како пензионер тогаш може ама тогаш ти е и колата утната таа кола бара побрза вожња.....

Одма ова Итаљанскава мафија да мрчела, па такој возиТ човека бре!
Знајт да возит море! Колку сакаш да возит у град, седумсто па да му троши 64?

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
« Одговори #7749 на: 27 Март 2014, 21:29:24 pm »
Ednas se vrakav od Pristina..
Guzva bese , pa morav da vozam 70-90 km na cas..
mi izvadi potrosuvacka 3.6 prosek  ;)

Za Belgrad koga odam:
So prosek od 90 km na cas - tuka se patarini, granica....
5.0 prosek ptrosuvacka

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7750 на: 27 Март 2014, 22:18:34 pm »

Za Belgrad koga odam:
5.0 prosek ptrosuvacka

ти честитам на нервите... за белград да возиш и да имаш просек 90... браво... затоа и ке вадиш такви потрошњи... ама сепак, мене нервите ми се поскапи одошто некое литро повеке на пројдени 100 километри... така да толку ниски бројки кај мене може само со скутер да извадам... и тоа скутер од 50цц... ак е 150 веке е поише од тоа...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29608
    • CARclub.mk
« Одговори #7751 на: 27 Март 2014, 22:21:47 pm »
Просек 90 значи ~130 на автопат.

Отсутен nekojtamu

• Редовен
  • Пораки: 1165
« Одговори #7752 на: 27 Март 2014, 22:28:24 pm »

Za Belgrad koga odam:
5.0 prosek ptrosuvacka
Од Приштина кога е гужва не можеш да возиш повеќе од 50 километри на час во просек. Не се залетувај со бројките.

Отсутен Suman

• Јуниор
  • **
« Одговори #7753 на: 27 Март 2014, 22:42:37 pm »
E kolku vadis prosek do belgrad?
da izvadis 120 prosek treba da vozis 180 na avtopat
Niz klisura kolku ke vozis?
Vozi sega so patroline sto gi imaat pa plati 300 eur kazna
ako e 120 ograniceno - vozam 140-maks pa i da te fati pomali se kaznite
kako i da e 4 casa Sk-Bg

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #7754 на: 28 Март 2014, 00:10:16 am »
Просек 90 значи ~130 на автопат.

малку е..  за беЛград кога идам или за ниш, низ кањонот возам побрзо до тој просек... а на автопат, зависи од горивото што ми го сипнале во боца тој ден, т.е. педал то метал... значи муабетов што побрзо да отидам и да се вратам... и при такво ’идиотско’ возење на отворено ми вади просек од 9 плин до 11 зависи како ке се погоди како што реков горивото... значи просек 10.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време