Falanga мора да ме научиш да возам така штедливо.
Вчера менував гуми на CR-V то, и пред мене имаше неколку Twingo вци, сопственост на Атлантис Комерц.
Дури чекав баш ги прашував за потрошувачката, и ми кажаа дека низ град им троши 7-8 Л/100, а отворено околу 5.5-6Л/100.
Ова е доказ дека самиот стил на возење некогаш е најважен, а ти очигледно имаш стил за ниска потрошувачка.
Исто вчера и наполнив резеорвар до врв, и за поминати 280км строго градско возење (во период од 22 дена, односно последен пат сум полнел на 03.03.2014), имам реална потрошувачка 11.46 Л/100.
Чудно е што овој пат борд компјутерот ми покажа повеќе од реалното (обични низ град на ЦР-В то, бордот покажува помалку од реалното).
И мене во град ми троши окулу 7. А на отворено возам секогаш со темпомат. кога брзам возам 130 најмногу, кога не брзам возам 110.
Завчера кога извадиб потошувачка од 3,8 возев бавно бидејќи не брзав а и имаше гужва.
Инаку твингото има големи пропорции на брзините. 3000 вртежи со 1-ва брзина има при 25км/ч, со втора при 48км/ч, со трета при 70км/ч, со четврта при 90км/ч, со петта при 118км/ч. Си трпи возење на ниски вртежи а јас така и возам. Ретко кога шалтам над 2500 вртежи а типично шалтам на 2000, исто како и на дизелите. Возам разумно и проактивно. Не се залетувам кога знам дека ќе ме начека црвено и дека ќе кочам. Тој ми е во принцип стилот на возење, ништо особено.
На пример со истото возило и стил на возење, кога живеев во центар Спаркот ми трошеше 6,6-7,0. Сега кога живеам во тафталиџе ми троши 6,2-6,5 најмногу или пак 7,1л плин откако го ставив плинот.
Твингото си го возам домаќински и затоа ми троши помалку одошто твингото кое го возат останатите колеги. Половците ги провозувам повремено, колку да видам во каква состојба се. Сега за некој месец ќе треба да зееме уште едно твинго, договорот беше да се земе дизел па ќе видиме што ќе испадне на крај.
Ајде да се видиме некое попладне да свртиме по едно кругче низ муабет, да измериме потрошувачки а?