Автор Тема: Лошо осветлување  (Прочитано 1845 пати)

Отсутен Fatal1

• Почетник
  • *
  • Пораки: 28
Лошо осветлување
« на: 10 Март 2026, 17:32:06 pm »
Здраво, веќе се имам распрашано и по други групи но ме интересира и за ваше мислење.
https://ibb.co/SXTL9Sm9

Се работи за Bi-Xenon светла, некои 5 +- метри пред колата ми е цел зрак фокусиран, иако се наместени светлата повисоко.
Подалеку од тоа многу слабо светат, и иако се гледа колку толку, би сакал да го средам ова. "Качи ги светлата" нема да смени ништо, само ќе им смета другите возачи и повторно ќе е во истата состојба светлото.

Дебатата ми е дали само да сменам сијалици, или ќе треба да се поправаат самите лупи, т.е. рефлектори.
Добив многу различни мислења, па сакам да добијам и ваше.

Ако знаете некој што се бави со ова ви се заблагодарувам на препораката уште од сега. Знам за Pro-Light но бараат 300e, ако проблем се само сијалиците, радо би сам да ги сменам, него цел "сервис" да правам со Pro-Light.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30618
    • CARclub.mk
Одг: Лошо осветлување
« Одговори #1 на: 10 Март 2026, 17:34:02 pm »
Каква кола, какви светла, итн? Вака од ѓутуре не можеме да ти дадеме конкретен совет. Можно е да се изгорени рефлекторите, можно е и да треба само сијалици да се сменат.

Отсутен MartinAlfista

• Легенда
  • Пораки: 18029
« Одговори #2 на: 10 Март 2026, 17:58:58 pm »
Направи неколку слики како изгледа снопот светло усмерен во ѕид, во темна просторија (паркинг, гаража, и слично).

Ме интересира каде е cut-off линијата што ти ја нарекуваш фокус и што се случува над неа.

Вака, со резидуално светло над cut off линијата личи како да има ставено несоодветни LED или Xenon сијалици во проектор наменет за халогени.

Отсутен Fatal1

• Почетник
  • *
« Одговори #3 на: 10 Март 2026, 19:01:51 pm »
Колата е ауди А4 2010. Кои точно xenon светла се не би знаел. Фабрички се некој модел на HELLA. Дали се менувани или не во меѓу време не би знаел. Фабрички е фарот. Покасно ќе ставам слики

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5383
« Одговори #4 на: 10 Март 2026, 19:08:44 pm »
Колата е ауди А4 2010. Кои точно xenon светла се не би знаел. Фабрички се некој модел на HELLA. Дали се менувани или не во меѓу време не би знаел. Фабрички е фарот. Покасно ќе ставам слики
Golema e sansata socivoto da e izgoreno i plus da e lekjata valkana

Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk

Отсутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 2375
« Одговори #5 на: 10 Март 2026, 19:32:46 pm »

Отсутен Fatal1

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 13 Март 2026, 17:19:14 pm »
Фала ти за предлогот Андреј, дечките ми ги средија и калибрираа светлата.
Десниот фар бил афтермаркет TYC и не се кревало светлото.

Кога ја земав колата исто заборави да се крене, ама со гасење палење се среди. Најверојатно ќе заборава да се крене понекогаш