Автор Тема: Електрични велосипеди  (Прочитано 12328 пати)

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14157
Електрични велосипеди
« на: 12 Јуни 2012, 23:06:18 pm »
Глеав сеа на DW имаше сторија за ел.велосипеди и сфатив дека никогаш не сум заинтересирал доволно за нив.
Со едно полнење се врви 70-80км макс брзина 25км/ч што е доволно за моите потреби за цела недела до работа и назад особено во летно време.

Прочачкав на нет и единствено што најдов е од Бисер Охрид женски велосипед кој кошта 15000 денари.

Ако имате инфо каде можам да најдам тоа би било супер :D

> P.S Brace your selves...the Audi e-bike posts are coming...

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
Одг: Електрични велосипеди
« Одговори #1 на: 12 Јуни 2012, 23:16:10 pm »
прилично евтин, кај ги најде податоциве за колку може да се поминува?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #2 на: 12 Јуни 2012, 23:28:20 pm »
Google my friend...Google :D

Отсутен Nakolce

• Редовен
  • Пораки: 2310
  • Имигрант
« Одговори #3 на: 12 Јуни 2012, 23:30:08 pm »
Ова е доста интересна работа... Имам возено ВелосипеД со вакво моторче... Вујко ми во германија има вакво зошто живее у едно селце на повисоко место и за нагоре му треба помош :D Не работи на уклучување од типот држи копче, вртење рачки.... Него како вртиш ја проценува брзината и ако неможеш се уклучува и ти го олеснува вртењето за 80-90% што во некои услови е одлично.. Иначе имаше за штелување 1ва брзина идеше до 15 км/х 2ра до 20 и 3 та до 25км/х... Колку километри држи незнам, ама е одлично :D

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8535
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #4 на: 12 Јуни 2012, 23:35:45 pm »
Имаше на вести мислам сега за вакви точаци.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #5 на: 12 Јуни 2012, 23:41:51 pm »
Абер немаат кај нас да донесат. Србија и Хрватска полно има...Додуше и во домашни услови се прави

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #6 на: 12 Јуни 2012, 23:45:34 pm »
Google my friend...Google :D
ама тоа не е за конкретниов модел?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #7 на: 12 Јуни 2012, 23:48:15 pm »

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #8 на: 13 Јуни 2012, 00:20:09 am »
Едно чиче, секој ден поминува кај мене пред работа со ваков точак, и интересна работа ми изгледа, баш сабајле се заинтересирав повеќе и јас, бидејќи малку вртеше со педаљите а се движеше доволно брзо, и требаше да помине една кола која да не речам лазеше, сврте два три пати посилно и ептен забрза. Интересна работа за по гужвиве и жештиниве.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #9 на: 13 Јуни 2012, 09:03:04 am »
A be druze ova e interesno za DIY proekt i tocakot da se zadvizuva od avtomobilski alternator so dekoder na pozicijata na oskata i MOSFET upravuvanje. Sepak alternatorot moze da raboti kako motor so 5 KS

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43919
  • Il Moderatore
« Одговори #10 на: 13 Јуни 2012, 10:16:32 am »
Само "hub motor" еден или два, јас сум за два со контролери на барем 42V или 72V од по барем 1kw (назад би ставил 1.5-2kw напред 750w), со посебна контрола за предното и задното.
Ваков:

А батериите и контролерот ќе ми стојат овака:

Ништо чудно КТМ-от мој да претрпи ваква шизичка измена ;)

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
« Одговори #11 на: 13 Јуни 2012, 10:58:02 am »
Zalosno e taka da visi se nad zadnoto trkalo. Forata e da se integrira vo dupkata od ramot ili nrkoe pologicno resenie.

A ustvari dzabe ti e vakov tocak ako vozis po ulica namesto po velosipedska pateka.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43919
  • Il Moderatore
« Одговори #12 на: 13 Јуни 2012, 11:04:18 am »
Zalosno e taka da visi se nad zadnoto trkalo. Forata e da se integrira vo dupkata od ramot ili nrkoe pologicno resenie.

A ustvari dzabe ti e vakov tocak ako vozis po ulica namesto po velosipedska pateka.

Вака е интелигентно ама е доста поскапо - секако и јас би сакал, ама ваков интегриран модул со батерија би ме коштал повеќе од точакот (а не е ефтин мојот точак):

Инаку, има и интегрирани во рамот, само што мене тоа не ми се допаѓа, зошто вака модулот можам да го извадам и да го пунам кај што има штекер, не мора штекерот да го носам до точак или обратно.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #13 на: 13 Јуни 2012, 12:39:11 pm »
Gjubre svajcarsko. A be veze nema. Se znae sto se pravi da HUB motor moze ama ima maana motorot so permanentni magneti. Ti ese razmagnetiziraat so tek na vreme.

Za zal. Najdobro e sinhron ili kafezen asinhron motor. No upravuvanjeto e skapata rabota za niv.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
« Одговори #14 на: 13 Јуни 2012, 19:00:54 pm »
Читав некаде hub motor напред било заебано (врска неам зошто).

Така што се става назад.

Е сеа,...освен Бисер Охрид што го продаваат 14999 денари неам видено друг електричен точак со цена. Има една компанија од Кочани мислам што нудат ама немаат цени.

А за таа цена и (автономија од 70-80км, а минимум 50км од тоа што гледам на нет) е супер работа.

Околу 10 денари 100км некако доаѓа мислам...